Enigma Enigma

DEM SOKYRA

2020-02-20 14:40:26 eye-2 3453   — comment 2

Підрив обороноздатності держави — саме так ми можемо схарактеризувати новий законопроєкт про зброю.

18 грудня 2019 року, Комітетом ВРУ «З питань правоохоронної діяльності» ухвалили об’єднати законопроєкт «Про зброю» № 1222 та №1222-1. Я проаналізував цей проєкт закону і можу сказати, що фактично це ПОГІРШЕНИЙ №1222-1 який звужує право володіння зброєю та майже унеможливлює самооборону, ну і підриває обороноздатність держави, але подивімось на найяскравіші деталі цієї законотворчої маячні.

Почнімо з категорій зброї.

Категорія В – гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична) та боєприпаси до неї; пневматична зброя калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу понад 100 м/с та боєприпаси до неї; вогнепальна зброя під патрон «Флобера» калібру понад 4,5 мм та боєприпаси до неї, луки та арбалети, не віднесені до категорії А;

Тобто фактично, майже вся пневматична, довгоствольна зброя а також страйкбольна потрапляє під категорію В і вимагає такого дозволу як і травматична, фактично це калька з російського законодавства. Хоча це ще не така велика проблема, а от наступні пункти - це вже питання національної безпеки. І так - я не жартую, просто цитата з документа:

«2. В Україні заборонені до цивільного обігу і набуття боєприпаси та додаткове обладнання до зброї:
6) пристрої для зменшення гучності пострілу.»

«Стаття 37. Виробництво цивільної зброї та боєприпасів до неї. Ремонт цивільної зброї

7.Власники зброї категорій В та D мають право самостійно для власних потреб переспоряджувати боєприпаси для цієї зброї, якщо ці боєприпаси не є забороненими в цивільному обігу. Переспоряджання боєприпасів дозволяється лише за допомогою ініціюючих елементів (капсулів) та метальних речовин (порохів), які виготовлені на державних підприємствах України та придбані у магазинах, які мають відповідну ліцензію на виробництво та ремонт цивільної зброї і боєприпасів до неї, торгівлю цивільною зброєю та боєприпасами до неї. Самостійне виготовлення та переспорядження боєприпасів до гладкоствольної короткоствольної (травматичної) зброї, забороняється.»

Я гадаю що для кожної людини яка знає що у нас іде війна не буде секретом що військовослужбовці є головними користувачами глушників, також військові снайпери займаються переспороджянням боєприпасів оскільки лише таким чином можливо отримати якісний набій саме під певну гвинтівку. І міліцейські чини (так я не друкувався, саме міліцейські), пропонують перейти на порох виробництва Шосткінського заводу. Чи може це реверанси в сторону оголошення що Коломойський відкриває завод по виготовленню зброї?

Але йдемо далі — хто має право отримати дозвіл на зброю? Хто зможе отримати право на травматичний пістолет?

«Стаття 18. Умови отримання фізичними особами Дозволу на відповідну категорію зброї

2. Право на отримання Дозволу на відповідну категорію зброї С та D1 мають дієздатні, психічно здорові громадяни України, які досягли 27-річного віку та не менш, як шість років мають у законному користування зброю або Дозвіл на відповідну категорію зброї, яка віднесена цим Законом до категорій В та D, та не мають судимості за будь-які злочини незалежно від кваліфікації діянь за статтями Кримінального кодексу України та/або не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року.»

Ну що ж, фактично будь-якого активісти можна обмежити у праві володіння вогнепальної нарізної довгоствольної та короткоствольної зброї. Затримали на акції, "зафіксували" перевищення швидкості на авто — підійде будь-що потягне на адміністративну відповідальність. Про те як це створює поле для корупції навіть нема чого казати, гадаю судді вже радіють такій можливості. Але і це ще не все

«Стаття 19. Відмова фізичній особі у видачі Дозволу на відповідну категорію зброї:

1.Підставами для відмови фізичній особі у видачі Дозволу на відповідну категорію зброї є:

– наявність судимості за вчинення кримінального правопорушення, у тому числі судимості, яка погашена чи знята у встановленому законом порядку, крім реабілітованої;

– притягнення особи до адміністративної відповідальності протягом останнього року;»

Тобто людина після можливого ДТП назавжди позбавляється права на зброю?
Ну добре, ви були слухняним хлопчиком чи дівчинкою, ніколи не порушували правила дорожнього руху, завжди залишали площу під адміністрацією президента коли від вас того вимагала поліція, і ось нарешті ви отримали довгоочікуваний дозвіл, тож подивімося на що ж ви тепер маєте право

«Стаття 31. Носіння та транспортування цивільної зброї та боєприпасів

1. Носіння цивільної зброї (за виключенням зброї категорії А, вихолощеної та нейтралізованої) забороняється, окрім випадків, передбачених цим Законом.

2. Носіння цивільної зброї дозволяється: під час здійснення полювання в мисливських угіддях; заняття стрільбою чи на спортивних заходах у межах стрілецьких тирів та стрільбищ; у межах місця постійного зберігання зброї власником цієї зброї.

3. Власники цивільної зброї мають право транспортувати її до місць постійного зберігання зброї, проведення полювання, спортивних заходів чи заняття стрільбою. Транспортування зброї та боєприпасів до неї (за виключенням зброї категорії А, вихолощеної та нейтралізованої) повинно здійснюватися у спеціально призначених для цього засобах (чохол, кейс, тощо) у спосіб, що забезпечує безпеку власнику та оточуючим, їх надійне зберігання та унеможливлює безперешкодний доступ до них сторонніх осіб. Транспортування однією фізичною особою більш ніж трьох одиниць цивільної зброї заборонено.

Стаття 36. Використання та застосування цивільної зброї для захисту

1. Фізичні особи власники цивільної зброї за місцем постійного зберігання зброї та працівники юридичних осіб суб’єктів охоронної діяльності можуть застосовувати наявну в них на законних підставах вогнепальну зброю виключно:

1) з метою здійснення необхідної оборони;

2) для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб;

3) для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення.

Термінологія:
заряджена зброя – зброя з боєприпасом в патроннику, примкнутим коробчастим магазином чи трубчастим магазином, в якому наявні боєприпаси;»

Тобто, так, ви можете придбати травматичний пістолет, чи може навіть бойовий, але носити ви його не маєте права. І захищатись з допомогою зброї на вулиці ви більше не маєте права — як вам дозволяла Стаття 36. Необхідна оборона.

Тобто фактично що ми отримуємо:
Заборона глушників, релоад лише вітчизняним порохом (якого не існує), будь-яке адміністративне правопорушення як підстава для позбавлення вас права на зброю, знищення ринку страйкбольної та пневматичних зброї, заборону на використання власну зброю для самооборони.

Ось таке покращення від поліції, яке фактично дозволяє поліції проводити репресії проти соціально та політично активної частини громадян, та відкриває нові можливості для корупції.

Радник з питань збройного самозахисту та цивільної безпеки Иван Костенко

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma