Enigma Enigma

Катерина Яресько

2019-11-13 05:53:16 eye-2 3635   — comment 0

Поганий закон. Поговоримо про поняття

В президентському законопроекті про розвідку на початку, як прийнято, сформульовано основні поняття.
Я викладаю в університеті, і в нас навіть є окрема тема щодо понять, вчимося їх аналізувати, конструювати. Цікаве заняття. Так що пропоную проаналізувати запропоновані в проекті закону поняття.

"розвідувальна діяльність – система розвідувальних заходів, що проводяться розвідувальними органами України для виконання покладених на ці органи завдань та здійснення визначених цим Законом функцій"

Ага, в такому випадку я студента зупиняю і кажу, що вийшло масло масляне, бо розвідувальна діяльність подана через інший термін - розвідувальні заходи, тоді треба його визначати. Але в законі визначено, давайте почитаємо.

"розвідувальний захід – система дій та рішень розвідувального органу із застосуванням методів, сил і засобів розвідки"

Гм. Розвідувальний захід подається через розвідувальний орган і розвідку. Двічі масляне масло.
Давайте тоді подивимось як визначається розвідорган.

"розвідувальні органи України (далі – розвідувальні органи) – державні органи, уповноважені цим Законом на здійснення розвідувальної діяльності"

ААА! Коло замкнулося 😜

І замкнулося воно на державних органах, тобто вся інша діяльність щодо збору та аналізу важливої для держави інформації та вироблення на її підставі прогнозів лежить поза межами цього закону. Подивимось ще одне ключове поняття в даному проекті закону.

"розвідувальна інформація – усні чи зафіксовані на матеріальних носіях (у тому числі у зразках виробів і речовин) відомості або дані, які не є загальнодоступними або які неможливо отримати офіційним шляхом, про наміри, плани й дії іноземних держав, організацій та осіб чи про їхні потенційні можливості щодо реалізації таких намірів і планів, а також про процеси, події, обставини, технології, знання в інтересах національної безпеки і оборони"

Безумовно це дуже важливо - збирати інформацію, яка не є загальнодоступною. Але ж зараз ми живемо в інформаційну епоху, яка є прозорою, коли купа інформації викладена в державних реєстрах, ЗМІ, соціальних мережах та інших інформаційних ресурсах. Тож хто буде займатися OSINT? Чому розвідка відкритих джерел лежить поза межами закону про розвідку?

Таке враження, що закон написано про 20те століття, нема ані різноманітності в суб'єктах розвіддіяльності, ані розширення її на збір та аналіз інформації з відкритих джерел.

Поганий закон.

Початок екзекуції тут:

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma