Enigma Enigma

Богдан

2022-07-03 18:17:22 eye-2 4011   — comment 0

Помітки на полях: питання без відповіді

і вони позбирають із Царства Його

всі спокуси, і тих,

хто чинить беззаконня»

«Євангелія від св. Матвія»

Останнім часом в інтернетмережі помічено перші симптоми паніки, які можуть віддзеркалювати настрої українського суспільства, якщо не сьогодні, то вже в найближчому майбутньому. В цьому ряду знову повстала і мовна проблема, яка активно роздмухується не тільки російськими ботами. І саме на це розраховує російський агресор, просуваючи свої війська на Донбасі, та бомбардуючи всю територію України.

Можливо це дійсно «втома від війни» і вона з’явилася тоді, коли почали зникати останні надії на її швидке закінчення? Так само, як несподівано виникла і мовна проблема, якої просто не існувало під час активних бойових дій на півночі, сході та півдні України, бо все суспільство було сконцентроване виключно на війні?

Між іншим, на той час ніхто впритул не помічав якогось порушення конституційних прав у зв’язку із повною забороною продажу та вживання алкогольних напоїв. Ну а вже про те, чим розраховуватися за товар чи послуги, готівкою чи безготівковою карткою, так взагалі нікому в голову не спадало, що це може також бути порушенням якихось прав. Дивно, але тоді просто не існувало будь-якої нетерпимості, якісь дрібні непорозуміння швидко і найчастіше мовчки припинялися. На вулицях тоді ніхто не помічав задерикуватих суб’єктів з піднятими на тенісках комірцями, які принагідно хизуються своєю антипатріотичністю, голосно, аби всі почули. Тоді ніхто не нарікав на жорсткий контроль на блок-постах, густо розставлених по всьому місту, хоча я особисто бачив тоді заклопотаного чимось Тигипка. А навпаки, розуміюче і швидко виконували абсолютно всі вимоги…

Цим симптомам існує багато пояснень, які накопичилися в літературі за останні століття новітньої цивілізації. І, в принципі, речники центральної влади, МОУ та ЗМІ рухаються в руслі саме цих пояснень, аби постійно підтримувати силу духу в суспільстві, пораненому кровопролитною війною.

Але існує ще одна проблема, яка, на мою думку, вимагає детального аналізу та переосмислення. Щось на кшталт встановлення точного діагнозу проблеми, аби розуміти, як і чим цю проблему лікувати.

Ми не знаємо психології росіян. Ми не знаємо як і завдяки чому формувався менталітет росіян.

І саме тому до 24.02.22 Україна завжди програвала Росії

В українському суспільстві досить приблизне уявлення про носіїв російської культури, складеної з різноманітних етнічних груп і водночас монолітної. Всі наші пізнання про російську культуру базуються виключно на спостереженнях під час особистого спілкування, але вони не завжди об’єктивні і не дають точних відповідей на цілий ряд питань.

Ну ось хоча б одне із них: в побуті росіяни, практично всі, уявляються нам такими собі несусвітніми п'яндижками, але як тоді пояснити ту войовничу запеклість і непересічну здатність цих «п'яндижок» до тривалих і кровопролитних штурмів міст, що ми спостерігаємо сьогодні на Донбасі?

Вживання алкоголю, наркотичних та психотропних речовин проблеми повністю не пояснює, а навпаки, завуальовує її. Бо існує одна досить відома російська «забава» – це кулачні бої стінка на стінку. Ці бої відбуваються добровільно, за згодою «воюючих» сторін. І після цих боїв на полі бою залишаються не тільки десятки покалічених тіл, але й трупи…  

Більше того, на наше розуміння російської культури накладається шар довготривалої пропагандистської кампанії, яка культивувала державницьку ідеологію, спрямовану на утриманні величезних людських мас в потрібному для держави руслі. Цей своєрідний рудимент імперського мислення поки що залишається практично в кожній людині пострадянського суспільства у вигляді «фантомного болю»  і спотворює наше сприйняття реальності. І саме тому українці Донбасу, навіть ті, хто останні вісім років проживав на підконтрольній Україні території, запекло воюють проти України, проти своєї Батьківщини, зовсім не уявляючи мету своєї загибелі.

Російське суспільство виразно розшароване на своєрідні касти і водночас монолітне у своїй державницькій ідеології. Саме тому кривава бойня в Україні не викликала бодай якогось занепокоєння у російських науковців. Навіть у тих науковців які давно та успішно проживають за кордоном Росії. Але ж саме науковці є своєрідною елітою будь-якого суспільства новітньої цивілізації. Не російська інтелігенція, з якою ще Ленін робив усе, що хотів, а вона ще й аплодувала йому, а саме науковці, які не тільки забезпечують економічний розвиток держави, але й спрямовують суспільну думку і організовують російське суспільство.

І дивним є не той факт, що в сталінські часи російські науковці працювали у своєрідних «шаражках», забезпечуючи і потужний економічний стрибок, і нарощування військового потенціалу Росії. Дивним є те, що теперішні російські науковці так і не дали публічної однозначної оцінки цьому явищу.

Більше того! У середовищі цього своєрідного клану досить науковців українського походження, які не тільки причетні, але й активно розробляють для Росії засоби масового знищення цивільного населення. Такі, як стратегічні ракети, що бомбардують українські міста.

І я дуже сумніваюсь, що депортація людей з окупованих українських міст в глибину Росії для «поповнення генетичного фонду», аби запобігти демографічній кризі, яку обов’язково викличе нинішня війна з Україною, що ця депортація відбувається без участі російських науковців.

Як ці людці сплять з оцим усім?

Питання без відповіді.  

І ось тут ми підходимо до основного на сьогодні питання, на яке нам обов’язково потрібно знайти відповідь: як і завдяки чому росіяни зуміли не тільки побудувати свою гігантську імперію, але й на протязі століть утримувати і розширювати її?

Відповідь на це питання дасть пояснення неабиякої стурбованості світового суспільства війною Росії проти України і масової підтримки українців.

І водночас відкриє нові питання, на які ми повинні будемо шукати відповіді. Але вже після остаточної перемоги.

 

 

 

 

  

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma