Enigma Enigma

Богдан

2024-04-16 16:08:32 eye-2 3956   — comment 0

Помітки на полях: про вагомий прогноз із Піднебесної

 

Професор Пекінського університету Фен Юйцзюнь на сайті The Economist опублікував статтю, в якій стверджує, що росія досить скоро потерпить поразку у війні з Україною. Китайський експерт обґрунтовує  свою позицію чотирма факторами, які я дозволив собі прокоментувати.

1) Надзвичайно високий рівень національної єдності.

До цієї абсолютно вірної тези дозволю собі додати ще й про високий рівень довіри до влади в Україні та Сил Оборони України, а це дуже важливо у кризових ситуаціях, тим більше під час кривавої війни.

Що б ми не говорили про владні структури, як би ми не обсмоктували скандали в цих структурах, але мусимо визнати, що ці само структури є цементом в залізобетонній конструкції держави. А СОУ, із спецслужбами включно, у свою чергу є арматурою, яка забезпечує міцність конструкції та її витривалість.

2) Міжнародна підтримка України.

Тут нічого додати. Навіть те, що в США відбуваються танці з бубном навколо виділення фінансової та військової допомоги для України, не послаблює, а навпаки, посилює підтримку і допомогу Україні.

В нас дуже багато справжніх друзів, які підставили своє плече у найважчу для України мить. «Спочатку цінності, а ціни потім,» – сказав Клаус Йоганніс, позначивши цим і напруженість ситуації і позицію європейців.

І це потрібно цінувати. Про це не можна забувати.

3) Характер сучасної війни.

Цей фактор Фен Юйцзюнь визначає цілим комплексом складових, в які входять і промисловий потенціал держави, і військову структуру із системою командування, розвідкою та зв’язком включно.

Професор Пекінського університету зробив наголос на такій важливій складовій, як «деіндустріалізація, яку росія пережила після розвалу СССР», але не відзначив цю само проблему і для України.

Більше того! Росія, накопичивши достатній запас нафтодоларів, активно готувалася до війни з Україною. Переозброювала свою армію найновішими зразками зброї, яка виготовлялася за допомогою Ізраїля, США та ряду європейських країн. Вдосконалювала свою авіацію та систему зв’язку, системами радіоелектронної боротьби знову ж таки за допомогою Ізраїля, США і ряду європейських країн. Накопичувала боєприпаси… Зрештою, Україна також доєдналася до переозброєння росії зі своїми авіаційними двигунами, з профілактикою стратегічних ракет, з газотурбінними двигунами…

Україна, за відсутності міжнародного політичного і дипломатичного досвіду, за допомогою Будапештського меморандуму втратила свій надзвичайно потужний ядерний потенціал. Погодилася із США на знищення своєї стратегічної авіації та величезного запасу крилатих ракет. Нарешті, Україна втратила гігантські запаси боєприпасів…

Україна також пережила деіндустріалізацію після розвалу СССР. Пройшла через період «дикого капіталізму», в результаті чого втратила практично весь машинобудівний потенціал з потужним аерокосмічним комплексом включно ("зачем производить, если можна купить" було гаслом новітніх українських топ-менеджерів).

Україна постійно втягувалася у гучні скандали різного типу. Чого вартий тільки «кольчужний скандал», роздмуханий політтехнологами США та підтриманий росією, який, зрештою, нічим не підтвердився, але перед Україною ніхто і не вибачився. Була купа енергетичних скандалів, ініційованих «Газпромом» і підтриманих зацікавленими європейськими структурами… Коротко: всі тридцять років становлення Україна була своєрідним об’єктом для биття.

Отож, у 2014 році у гібридну війну з росією Україна ввійшла повністю знекровленою і крім «глубокого озабачивания» не отримала ніякої підтримки. Санкції від США були введені проти росії… Росія чула про них. А ось Ізраїль не почув і допомагав росії з безпілотниками.

А до 2024 року змогла ледь-ледь відновити військовий потенціал, напрацювати ряд перспективних проектів у військовій сфері і тільки випробувати їх… Зрештою, знову ж таки продираючись крізь корупційні схеми… Чого вартий тільки «москітний флот», тобто, маленькі легкоброньовані катери, озброєні кулеметами… І цими катерами планували «боротися» з Чорноморським флотом росії…

Але! Саме завдяки надійним європейським дружнім країнам Україна практично відновила свій військово-промисловий комплекс. Залишилось відкритим тільки питання із власними військовими літаками. Але ця проблема також може вирішитися і вже в найближчому майбутньому…

4) Інформація.

«Последним фактором является информация. По мнению Фэн Юйцзюня, Путин попал в информационный кокон из-за своей длительной диктатуры. Кремлю не хватает достоверных разведданных, а система, в которой работает российское руководство, лишена эффективного механизма исправления ошибок».

Так, це мабуть найважливіший і вирішальний фактор. Але це потребує більш детального переосмислення…

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma