Enigma Enigma

Богдан

2023-11-21 16:31:24 eye-2 4197   — comment 0

Помітки на полях: про містичну криву Рожкова

1) «Виникнення, існування та взаємодія країн на політичній карті світу і окремих їхніх частин є наслідком дії (впливу, реалізації) як об'єктивних (незалежних від волі людини) законів і закономірностей, так і суб'єктивної волі людських спільнот. У науковій літературі чіткої межі між законами і закономірностями немає: здебільшого ці визначення вживаються як синоніми і в словниках трактуються як необхідні, істотні, стійкі, повторювані відношення між явищами у природі й суспільстві. 

У суспільних науках закономірності не є абсолютно детермінованими і незмінними в просторі і часі. Вони є об'єктивними відношеннями, які не залежать від волі людей, але їх реалізація в суспільстві можлива лише в процесі людської діяльності в тій чи іншій сфері життя певної країни або міждержавних відносин. 

Закономірність неминучого розпаду імперій.

За цією закономірністю будь-яка багатонаціональна імперія неминуче приречена на розпад. С.С. Рожков переконливо доводить, що розвиток імперії як суспільної системи абсолютно чітко описується за допомогою так званої "логістичної кривої", яка належить до математичних закономірностей. Це, своєю чергою, свідчить, що ця закономірність, яка виявляється в різних науках, уже близька до закону. За цією закономірністю імперія на початку свого існування зростає поступово. З часом територіальна експансія стає все стрімкішою. Згодом темпи загарбання нових територій, народів і країн уповільнюються. На цій стадії імперія досягає стану "насичення" і втрачає стабільність. Після гострої кризи імперія починає розпадатися, але можливе її короткочасне відновлення. Врешті-решт імперія остаточно і назавжди розпадається з утворенням нових країн. Історія повністю підтверджує цю закономірність

У сучасній практиці міжнародних відносин існують суперечності, які постійно загострюються, між закономірностями країнознавства і усталеними принципами взаємодії країн на міжнародній арені». 

(Масляк П. О. «Країнознавство», Київ, «Знання», 2008)

 

2) Про «"містичну" логістичну криву Рожкова» (Рожков С.С. «Динамика империй» — К.: Ин-т физики АН Украины), яка математично обґрунтовує закономірність розпаду всіх світових імперій без винятку («закономірність геополітичного маятника історії»), сьогодні ви навряд чи знайдете якесь пояснення в інформаційному просторі, яке повністю задовольнить ваш запит. Проблема не "містичності" самої закономірності, математично доведеній тридцять років тому фізиком Рожковим, а в чомусь іншому, що не синхронізується зі свідомістю людини… 

Отож, спробуємо самостійно поміркувати над «"містичною" кривою Рожкова».

 

3) Давайте ще раз перечитаємо одну дуже цікаву тезу: «У суспільних науках закономірності не є абсолютно детермінованими і незмінними в просторі і часі. Вони є об'єктивними відношеннями, які не залежать від волі людей, але їх реалізація в суспільстві можлива лише в процесі людської діяльності в тій чи іншій сфері життя певної країни або міждержавних відносин».

Ще раз: «Закономірності є об'єктивними взаємовідношеннями, які не залежать від волі людей, але їх реалізація в суспільстві можлива лише в процесі людської діяльності». 

Тобто, суспільство, організоване в країну (державу), має всі можливості та ресурси для реалізації розвитку своєї країни, для побудови нових взаємовідносин в країні, які задовольняють зростаючим запитам суспільства. 

Але! 

Жодне суспільство, навіть надзвичайно розвинуте, не може вплинути чи регулювати самі закономірності розвитку історичних процесів, які не залежать від волі людей, якими б ресурсами та можливостями ці люди не володіли.

Астрофізики бачать тут антропний принцип розвитку Всесвіту та життя в ньому, «оскільки за інших умов життя в ньому просто не може існувати».

 

4) Спробуємо змоделювати систему, в якій людина може на свій розсуд змінювати закономірності та закони розвитку суспільства…

Так, найбільша вірогідність розвитку суспільства, в якому людина може самостійно регулювати його закономірності, буде схожою на казку «По щучому велінню, по моєму хотінню».

Що буде відбуватися з системою, в якій не те що тридцять мільйонів людей будуть кожної миті вгамовувати свої хотілки регулюванням закономірностей чи законів розвитку суспільства, а хоча б тридцять чоловік з мільйонним електоратом за спиною?

Відповідь на це питання одна: свідомість людини, побудована на системі матеріальних цінностей, штовхатиме людину на усунення всіх конкурентів будь-якими засобами.

…Саме тут спливає в пам’яті інша казка, в якій нема вже жодного конкурента, але в фіналі якої з’являється …розбите корито.

Ця казка починається з того, що людині випала нагода чудесним способом реалізувати всі свої хотілки.

Реалізація хотілок людини швидко та успішно піднімається по кривій до максимуму. Тобто, до того моменту, коли людина, в результаті реалізації вже практично всіх хотілок, відчула себе вже на рівні Бога.

Навіть вище, бо захотілося тупо поганяти того, хто матеріалізує абсолютно всі хотілки.

Бо «законы для лохов, а крутые пацаны берут шо хотят и сколько хотят, а "кассира" с ноги вышибают из-за "кассы".

Фінал казки – це катастрофічно швидке падіння з «рівня Бога» до «розбитого корита»…

Ось вона, «"містична" крива Рожкова»…

 

5) «У сучасній практиці міжнародних відносин існують суперечності, які постійно загострюються, між закономірностями країнознавства і усталеними принципами взаємодії країн на міжнародній арені».

Чому все відбувається саме так?

Чому росіяни, знаючи, чим саме закінчується мобілізація на сво, всеодно тупо сунуться під касетні снаряди?

Для чого росіянам ще гектар зруйнованої вщент землі, якщо в них є мільйони гектарів власної, абсолютно невпорядкованої землі?

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma