Enigma Enigma

HEADLINE

2018-04-26 17:06:48 eye-2 3911   — comment 0

Понад 50 конгресменів США звинуватили Україну в антисемітизмі. Реакція Інституту національної пам’яті

Група з понад 50 американських конгресменів, серед яких представники обох провідних партій, звернулися до Держдепартаменту США з проханням про дипломатичний тиск на Україну та Польщу через «фінансований державою» антисемітизм, пише Радіо Свобода.

«Ми закликаємо вас приєднатися до нас та правозахисних організацій у боротьбі проти антисемітизму, ксенофобії та всіх форм нетерпимості, закликавши польські та українські уряди однозначно відкинути спотворення Голокосту та вшановування нацистських колабораціоністів і повністю розслідувати антисемітські злочини», — зазначають конгресмени у зверненні до виконувача обов’язків державного секретаря Джона Саллівана, публічно оприлюдненому 25 квітня.

Серед іншого, підписанти назвали в числі «нацистських колаборантів» Степана Бандеру.

«Серед груп та осіб, яких прославляють в Україні, є нацистські колаборанти Степан Бандера, Роман Шухевич та Організація українських націоналістів, так само як і Українська повстанська армія», — вказують конгресмени.

Заява конгресменів США про «антисемітизм» в Україні є некомпетентністю та перекрученням, заявив очільник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у коментарі Радіо Свобода.

«Дивно, що така велика кількість поважних американських політиків поставила свій підпис під таким документом», — сказав В’ятрович.

«Коли прикладом вшанування колабораціоністів називають в’язня нацистського табору Заксенгаузен Степана Бандеру або Романа Шухевича, який із 1943 року очолював один із наймасштабніших антинацистських рухів спротиву в окупованій Третім рейхом Європі, то це свідчить тільки, як мінімум, про низький рівень знань тих людей, які поставили свій підпис», — відзначив історик.

Підписуйтесь на HEADLINE у Telegram і Facebook і Twitter.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma