Enigma Enigma

Alex Noyt (Oleksandr Maliuchenko)

2019-12-14 18:10:13 eye-2 3032   — comment 0

Що приховує Зеленський, коли виправляє на офіційних сайтах підсумки зустрічі з Путіним? (Аналітика)

Продовжуємо розбирати причини та сьогодення на основі фактів та дії Зеленського. Отже, вчора ввечері ми дізнались, що Зеленський вніс у ВР невідкладний Закон про децентралізацію - Зеленський вніс у ВР невідкладний закон про "федералізацію". При чому ні тексту, ні обговорення цієї зміни в Конституцію України - не було і не має. 

Сьогодні прес-секретарка Зеленського, скандально відома Юлія Мендель, зробила круглі очі і розповідала, що  виправлення підсумкового паризького комюніке після зустрічі з Путіним - це, бач, просто людський фактор. Але у громадськості виникають справедливі запитання. 

Аналітик  Alya Shandra:

ЗЕЛЕНСЬКИЙ МАЄ ЗАЯВИТИ ЩО ПОСТІЙНИЙ ОСОБЛИВИЙ СТАТУС ОРДЛО Є НЕПРИПУСТИМИМ І ВИМАГАТИ ЗМІН В ТЕКСТІ МІНСЬКУ-2

Чому на сайті президента "норманське комюніке" було переписане заднім чином, і неправильна версія про те, що Україна "висловила інтерес" перевести не Закон про особливий статус ОРДЛО на постійну основу, а "всі правові аспекти" особливого статусу ОРДЛО?

Для мене пояснення Юлії Мендель та інших держслужбовців про перекладацьку помилку звучить просто фантасмагорично.

"«Ситуація, насправді,перебільшена. Коли ми говоримо про особливий статус, він і регулюється тим законом, про який ми говоримо. А те, що вписали «закон» — це людський фактор. Перша ночі була, узгодження робилося в останній момент», – пояснює Мендель."

Складається враження, що представники ОП не знають, що відповідно до другого Мінськго протоколу правові аспекти особливого статусу Донбасу визначаються не лише законом про особливий статус (який наразі є тимчасовим і тому потребував продовження), законом про амністію та місцеві вибори, а ще і Конституцією, зміни до якої будуть із "урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів". А також, що вони абсолютно не розуміють, про що йдеться. Лише цим можна пояснити невіглаське твердження Мендель, легковажністю із опублікування таких критичних розбіжностей, а також заявою Зеленського про те, що федералізації не буде в той час, коли Україна зробила крок назустріч до неї.

Коли ми говоримо про особливий статус, він регулюється законом про особливий статус і змінами до Конституції.

Закон про особливий статус, який Рада два дні назад продовжила на рік, є ТИМЧАСОВИМ. Росія вимагає, щоби він був постійним.

Децентралізаційні зміни до Конституції, які були прийняті в першому читанні за Порошенко, містили лише мимобіжну згадку про ОРДЛО - просто відсилаючи до ТИМЧАСОВОГО закону. Тим самим, ці зміни до Конституції також можна назвати ТИМЧАСОВИМИ. Росія же вимагає, щоби особливий статус для ОРДЛО був детально розписаний в Конституції, без всяких законів.

В Парижі, Україна "висловила інтерес" зробити особливий статус ПОСТІЙНИМ. Тобто, і в законі, і в Конституції. Нагадаю, що за останнім соцопитуванням, лише 14.6% українців підтримує надання особливого статусу ОРДЛО.

За часи Порошенко ми бачили чудеса еквілібристики, щоби наче і виконати Мінські протоколи, і наче не виконати. Чому наче? Тому що вимогу постійного осоливого статусу, так само як і виборів в ОРДЛО до отримання контролю над кордоном, Росія внесла в Мінськ-2, тиснучи на Україну шляхом військової агресії, а на європейських лідерів - загрозою повномасштабної війни. Мінськ-1 нічого не каже ні про постійний закон про особливий статус, ні про занесення його в Конституцію. А тимчасовий особливий статус для ОРДЛО, як і передбачалося Мінськом-1, цілком прийнятний на перехідний період, щоби реінтегрувати ОРДЛО в Україну.

Реінтегрувати, а не відокремити, надаючи Росії і далі керувати своєю маріонетковою "республікою" - за українські гроші.

Росія же, як свідчать #SurkovLeaks, всіма силами намагалася вписати постійний статус ОРДЛО в українську Конституцію. І влаштовував її лише такий статус, де ОРДЛО мав би свою подобу парламенту, уряду, та самостійної зовнішьоекономічної діяльності. Детальніше читайте тут: http://euromaidanpress.com/…/20…/11/SpecialStatusUA1page.pdf?
і тут: http://texty.org.ua/…/Problema_Ukrajiny__ce_Minskyj_protoko…?

Президент Зеленський на пресконференції в Парижі заявив про червоні лінії, які Україна не переступить, і заявив, що потрібно змінити текст Мінську-2, щоби вибори відбулися після контролю Україною кордону з Росією. Недопущення федералізації України є червоною лінією. А постійний особливий статус для ОРДЛО і є федералізацією. Тому Росія так його і хоче, тому вона і досягла собі поступок від України в цьому напрямку в Парижі.

Президент Зеленський має заявити, що постійний особливий статус ОРДЛО є неприпустим, і на Норманській зустрічі вимагати змін до Мінську-2.

Посилання на коментар Юлії Мендель 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma