Enigma Enigma

Влад Волошин

2019-11-14 08:33:41 eye-2 2860   — comment 0

"Придністровський ніж" для удару в спину.

«Миротворці» - КВН-щики?
Останнім часом стрічка новин офіційного сайту міністерства оборони Росії щодня містить хоча б одну новину про діяльність Оперативної групи російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова (ОГРВ ПРРМ). І хоч там цих військ зараз відносно небагато, всього два окремі батальйони — 82-й і 113-й, а також батальйон охорони та обслуговування. Механізовані батальйони почергово виконують «миротворчу місію» на Дністрі, за рік змінюючи один одного, а підрозділи обслуговування займаються забезпеченням «миротворчої» діяльності цих батальйонів. Загальна чисельність ОГРВП (заявлена РФ) близько 1700 військовиків.
Але живуть ці військові, судячи зі стрічки новин сайту російського МО, досить насиченим, активним і … веселим життям. За два останні тижні з початку листопада російські військові у Придністров’ї проводили зайняття зі стройової підготовки в місцевих «юнармійців», брали участь турнірі з кікбоксингу, готувались до хокейного турніру, вживали заходи, щодо профілактики вірусних захворювань і навіть грали в КВН. https://function.mil.ru/news_page/country.htm…
Звичайно, що серед усіх цих заходів було кілька й тих, які можна умовно назвати і «заходами бойової підготовки» (збори зі зв’язківцями і переведення техніки на зимовий період експлуатації), але більшість цих занять – саме те, що військові роблять від нудьги, знічев’я, перебуваючи в режимі очікування реального бойового застосування.
Керівні документи російського Генштабувизначають такі основні завдання Оперативної групи російських військ у Придністров’ї:
— Підготовка військовослужбовців до участі й виконання миротворчої операції (завдання цієї миротворчої операції нічим не відрізняються від завдань, які виконують війська в повсякденній життєдіяльності в будь-якому місці РФ);
— Забезпечення збереження озброєння, боєприпасів і матеріальних засобів (це основне завдання будь-якої військової частини в усьому світі);
— Дії за рішенням Генштабу Збройних Сил РФ при зміні ситуації в регіоні (це і є дійсно реальним завданням — чекати на розпорядження здійснювати «гібридні завдання».
Перебування військового контингенту на території іншої держави повинно мати для країни, яка відрядила цей контингент, досить важливе значення. Крім того воно несе й значні фінансові витрати. Росія ж протягом майже трьох десятків років відряджає контингент, який навчає стройовій підготовці тираспольських дітей і грає в хокей та КВН. Навіщо їй це?

Склади у Ковбасній – потужний арсенал озброєння.

Виявляється, для Росії перебування військових у Придністров’ї - це дуже важливо. Хоча і Молдова, на території якої знаходиться цей іноземний контингент, і міжнародна спільнота в особі ООН і ОБСЄ, ще кілька років тому почали вимагати від Москви, щоб та вивела своїх військових, адже їхнє перебування в ніким не визнаному сепаратистському анклаві, під назвою Придністровська Молдавська Республіка, дестабілізує ситуацію в регіоні і заважає мирному розвитку суверенної держави. Відповідно до рішення Стамбульської наради ОБСЄ (1999), РФ зобов’язалася вивести зброю і весь особовий склад із території ПМР ще до 2001 року.
Але для того, щоб продовжувати утримувати тут «миротворчий» контингент, росіяни вигадали йому певні завдання, які, нібито, крім миротворців, більше ніхто не може виконати. Для того створили тут так звану «Оперативну групу російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова (ОГРВ ПРРМ)», і визначили для неї завдання — охороняти склади зі своєю ж зброєю, які розташовані біля села Ковбасна (Кабасна). Колись ці сховища були одними з найбільших в Європі, і тут зберігались запаси зброї та боєприпасів усієї Західної Групи військ Радянського Союзу. Склади ці залишились під контролем Росії, і вона звідти навіть вивезла певну кількість майна.
Станом на 2000 рік, обсяги озброєнь і боєприпасів, що належать Росії, у Придністровському регіоні Молдови становили близько 42 000 тонн. Із 2000 по 2004 роки звідси вивезено чи знищено на місці близько 50%. Наразі на складі є, за різними оцінками, від 19 000 до 21 500 тонн боєприпасів: снаряди, авіабомби, міни, гранати, набої. З них — 57% прострочені для використання і транспортування. Для вивозу лише боєприпасів знадобиться понад 2500 вагонів.
Крім боєприпасів, тут зберігається понад 100 танків, близько 50 БМП, понад 100 БТР, понад 200 зенітно-ракетних комплексів, бойові машини ПТУРС, установки систем залпового вогню «Град», артилерійське озброєння, міномети, розвідувальні машини, майже 35 000 автомобілів, автомобільні шасі, близько півтисячі одиниць інженерної техніки, 130 вагонів інженерного майна і 1 300 тонн інженерних боєприпасів, 30 000 автоматів, кулеметів і пістолетів.

Для виведення військ не ремонтують казарми

Усього цього достатньо, щоб озброїти потужне угрупування російських військ. Варто лише перекинути в Придністров’я необхідний для цього особовий склад, адже насправді чисельність російського миротворчого батальйону становить всього 412 осіб. Все решта - це Оперативне угруповання російських військ (військова частина № 13962) — близько 1100 осіб. Переважна більшість військових і технічного персоналу ОГРВ в Придністров’ї становлять місцеві жителі, які отримали російське громадянство.
В Молдові Росія втілила доволі підступну схему: в офіційних документах «задекларувала» чисельність своїх військових, які можуть там перебувати — до 1700 осіб. Це кількість особового складу в ОГРВ плюс, так звані «миротворці», яких насправді всього 410-420 чоловік. За нагоди ще можуть прибути ще до півтори тисячі російських військових – законних і офіційних «миротворців». Саме для них і призначені те озброєння і бойова техніка.
Крім того, росіяни з місцевими мешканцями Придністровя постійно проводять підготовку до «виконання миротворчих завдань». За потреби ці люди теж діятимуть у складі російських підрозділів.
Те, що Росія навіть не збирається виконувати рішення і резолюції про виведення військ з Молдови, яскраво свідчить такий факт. У тій же стрічці новин на сайті міноборони РФ серед повідомлень про дозвілля російських військових в Придністров’ї є й те, в якому повідомляється про активне відновлення і ремонт об'єктів житлово-казарменого фонду: - «В рамках комплексного обслуговування казармено-житлового фонду військових містечок ОГРВ ПРРМ в Тирасполі і Бендерах здійснений ремонт солдатського гуртожитку, їдальні, складу паливно-мастильних матеріалів, караульного приміщення і банно-прального комбінату. Ремонтні роботи виконувалися з метою приведення об'єктів військових містечок у відповідність сучасним вимогам до організації бойової і повсякденної діяльності».
https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm…
Хіба ті, хто має найближчим часом забирати звідси свої війська робить ремонти і реставрації військових містечок? А тут виходить все навпаки, відновлюються покинуті і занедбані приміщення. Зрозуміло, що все це робиться для збільшення кількості військових. В повідомленні йдеться про те, що обсяг фасадних і внутрішніх робіт склав близько 50 тис. квадратних метрів, проведена заміна 2 тис. метрів мереж теплопостачання, більше 1 тис. метрів водопостачання, 850 метрів мереж електропостачання. Тобто і вода і тепло і світло у відремонтовані казарми говорить про те, що росіяни планують в Придністров’ї посилитись і стояти там надовго. Це підтверджує й інформація про ремонт їдальні, банно-прального комбінату і складів військового майна.

Перспективи і ризики небезпечного «сусідства»

Самі склади озброєння біля населеного пункту Ковбасна – це досить небезпечний об’єкт на самому кордоні з Україною. Можливий вибух наявних в сховищах боєприпасів може бути порівняний до вибуху ядерної бомби потужністю 10 кілотонн, яка була скинута на Хіросіму в серпні 1945 року.
Проте найстрашніше навіть не це. Останнім часом Придністров'я звинувачують у причетності до нелегальної торгівлі зброєю. Як приклад, репортери неурядової організації RISE Moldova в 2014 році з'ясували, що купити озброєння і боєприпаси з самопроголошеної республіки досить легко. Журналістам, які видали себе за зацікавлених покупців, вдалося стати володарями гранатомета і гранат для нього. Продавець також пообіцяв, що, якщо потрібно, він може поставити будь-які інші види зброї. Ця зброя була зі складів в Ковбасній. https://www.dw.com/…/%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0…/a-18890232
Молдовські спецслужби за останній час зафіксували кілька подібних випадків, коли в злочинах фігурували вибухівка і «стволи», походження яких з великою вірогідністю було саме з російських складів.
Але найнебезпечніше для України це те, що Росія може відверто інсценувати напад на сховища нібито українських бойовиків –націоналістів, який стане відкритим реальним приводом для агресії проти нашої держави. Варто лише вдягнути українські шеврони і зробити необхідні відео та фото зйомки. Те, що росіяни добре вміють це робити ми переконались весною 2014-го року, коли під час операції із захопленням Донбасу і втіленням проекту «Русская весна» в Росії працював цілий «голівуд» зі штампування відеофейків. Тоді в мережу масово потрапляли відеоролики де нібито українські військові залишають озброєння і віддають його місцевим «ополченцям», а насправді на російську техніку наносили українську символіку, показувались масові «жертви українських карателів», де «режисери» обливали червоною фарбою манекени, які і слугували «жертвами», «підставні» актори розповідали будь-які нісенітниці, що потрібні були для створення таких кліпів.
В Придністров’ї в групі російських військ сценарій, в якому українці захоплюють склади в Ковбасній – основна і постійна «легенда» бойових навчань. Але акцент зараз організатори дещо змістили. Навіть місцеві ЗМІ, яких інколи запрошують на подібні контр диверсійні навчання, про це розповідають. https://www.youtube.com/watch?v=C0uWqqywqfc
Якщо кілька років тому готувались відбивати напад і обороняти сховища, то останнім часом такі тренування більше нагадують уроки диверсійної і контр диверсійної боротьби. І мова навіть не в тому, що змінились методи і тактика дій під час проведення подібних операцій – просто мета використання складів в росіян змінилась. Тепер вони реально можуть стати «глевіцькою радіостанцією»* в україно-російській війні. (примітка: 31 серпня 1939 року в німецькому містечку Глейвіц поблизу польського кордону диверсійні групи СС під виглядом польських військових здійснили напади на радіостанцію, лісництво і митний пункт. Інцидент був використаний нацистським керівництвом Німеччини як привід для вторгнення в Польщу, яке стало початком Другої світової війни. https://eadaily.com/…/etot-den-v-istorii-31-avgusta-1939-go…)
Українські спецслужби це чудово усвідомлюють і вживають чимало необхідних заходів протидії, щоб тримати ситуацію під контролем. Хоча мешканці навколишніх і українських і молдовських прикордонних населених пунктів активно займаються контрабандою, а ця діяльність є незаконною, тому і більшість з них перебувають на, так званому «гачку» у спецслужб. Від таких місцевих «контрабандистів» теж можна очікувати різних провокацій.
В україно-російському протистоянні Придністров’я зараз нагадує ніж, який Росія може будь-якої миті встромити в спину Україні. І тактичне положення регіону і війська, яких тут є достатньо і об’єкт – склади в Ковбасні, потребують посиленої уваги від наших силовиків. А те, що в інформаційному полі росіяни розповідають про кікбоксинг і КВН в їхній ОГВРП – це може бути прикриттям підготовки до загострення ситуації.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma