Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-04-17 10:40:03 eye-2 4218   — comment 0

Про (не)забуте

…Кажуть, проблема зла стане фундаментальним питанням повоєнного інтелектуального життя в Европі - як смерть стала фундаментальним питанням після останньої війни

Загалом автор цієї книжки недаремно нагадує, що свого часу саме Ханна Арендт зрозуміла щось таке, що багато хто випустив з уваги, оскільки більше переймалася моральною проблемою "зла", ніж структурами будь-якої політичної системи. «Проблема зла стане фундаментальним питанням повоєнного інтелектуального життя в Європі - як смерть стала фундаментальним питанням після останньої війни", - писала вона в есеї "Жахіття й утеча". І не дивно, що в "Переосмисленні забутого ХХ століття" Тоні Джадта, то минулому, в якому стільки зла, приділяється найбільша увага. Воно варте більшого, ніж просто відправити його в забуття, як переконує нас автор, і саме його урокам, втратам, подіям і персоналіям присвячено цю книжку. У ній вміщено есеї, в яких найвидатніший з істориків Европи, заторкує доволі широке коло питань - від французьких марксистів до американської зовнішньої політики, від глобалізаційної економіки до вищезгаданої пам’яті про зло.

"Кіссінджер відтісняв професійних дипломатів, налагоджував обхідні канали зв’язку з різноманітними особами і брав на себе важливі переговори, часто не консультуючись із наявними переговірними командами й залишаючи їх у повному невіданні, - нагадує автор, додаючи: - Іван-Павло ІІ провадив беатифікації та канонізації так, як до нього не робив жоден сучасний папа, чим практично перемінив історію церкви в агіографічному й мартирологічному ключі". Загалом автор книжки уміло переплітає історичні факти, підсвічує теми, які часто лишалися в тіні, під пилом збайдужіння чи тиском архівів. Він заохочує читачів поглибити розуміння історії, переосмислити її, щоб без викривлень сприймати минуле й теперішнє.

 

Тоні Джадт. Переосмислення забутого ХХ століття. – К.: Наш Формат, 2024

 

Ілюстрація: Oleganster Art

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma