Enigma Enigma

Богдан

2024-04-30 14:48:30 eye-2 3931   — comment 0

Про підсумок 2023 року

 

– Штирлиц, ваша пачка "Беломора" уже не воспринимается как презент... Ну и …Байден уже подписал закон…

 

1) Ситуація на 01.05.24

Ситуацію в росії, а ми уважно слідкуємо за росією з певних причин, на сьогодні загалом добре характеризує Катерина Шульман: «Росіяни в рази збільшили споживання антидепресантів».

https://www.youtube.com/watch?v=unOJ3jynt4k

Але найбільша увага до обмовок за Фрейдом. І ось тут нас порадувала Скабєєва: «Ситуация так далеко зашла, нам так тяжело, всей нашей стране… Нам очень тяжело и нам не до смеха»

(17:00 – 17:10) https://www.youtube.com/watch?v=Fq76vPKZzjM

Отже, ситуація на сьогодні є наслідком подій 2023 року.

2) 2023 рік. Надії і … природний процес

У свою чергу, причиною подій 2023 року були події 2022 року. Тобто, всі процеси, які відбувалися в усьому світі після 24.02.22 є наслідком усіх подальших глобальних перемін.

Тобто, потік подій 2023 року з самого початку давав українському суспільству великі надії, але цим надіям не судилося виправдатись. Бо 2023 рік був абсолютно природним процесом, в якому відбувалися глобальні переміни у світовій політичній системі. Політичній системі потрібен був час, аби адаптуватися до нової ситуації. Поясню чому.

Вже у 2021 році росія уявила себе глобальним гравцем і створила навколо себе ілюзію всемогутності. Найцікавіше те, що практично всі політики світу сприйняли цю ілюзію, як об’єктивну реальність. Звідси й реакція на ультиматум і погрози росіян.

Але! В ілюзію "російської всемогутності" не повірили українці в силу цілого комплексу причин. Одна з яких, що українці добре знали психологію росіян. А головна – це Майдан-2014, який сформував психологію молодого покоління України, готовність до опору, до тривалої боротьби за своє життя. Звідси «Вірте в ЗСУ!» було не порожнім закликом Президента України.

Успішні для ЗСУ бойові дії в першій половині 2022 року похитнули ілюзію "російської всемогутності" в європейському середовищі, а Харківська операція по розгрому російських окупантів і звільнення Херсону надихнула українців і остаточно повернула світовий політикум до об’єктивної реальності. Але в цій об’єктивній реальності з’явився новий суб’єкт глобальної політики – це Україна.

Отож, з самого початку 2023 року почалися абсолютно природні турбулентні процеси в глобальному політичному просторі.

Цей процес можна проілюструвати таким чином: в театрі йде захоплююча вистава; всі місця зайняті, жодного вільного місця навіть у проході; під час кульмінації вистави, з’являється запізнілий глядач і починає протискуватися крізь щільний натовп глядачів у партер, іноді навіть наступаючи на улюблений для когось мозоль; і не просто у партер, а на переднє місце в партері, на "лаву для сенаторів", на якій нема не те що вільного місця, а навіть вільної малесенької щілини; і запізнілий глядач починає впевнено так втискуватися на вже зайняту "лаву для сенаторів"… Ви уявляєте реакцію постійних глядачів?

Отож, звідси і недоброзичливість Орбана та Фіцо, звідси і блокування поляками українського кордону. Звідси ще багато чого цікавого, але не дуже приємного для нас впродовж 2023 року… Але то таке.

Важливим для нас, для нашої молодої дипломатії без досвіду глобального дипломатичного протистояння, є короткий період після «жесту доброї волі».

Російська дипломатія і вся її політична система на віковому досвіді була знайомою з реакцією світового політикуму на такий перебіг подій і відповідно готувалася до цього процесу. На боротьбу з Україною, як з несподіваним для всіх суб’єктом глобальної політики який зростав на очах і набирав сили, росія та її прихильники кинули всі наявні засоби, не оглядаючись на їх, м’яко кажучи, невідповідність культурі поведінки у цивілізованому суспільстві. В такій жорсткій політичній боротьбі на міжнародній арені про культуру, мораль та людські цінності часто-густо забувають…

Звідси й «активізація» так званої "російської опозиції" в плані «літнього контрнаступу ЗСУ 2023 року». Можна пригадати дебати російських "опозиціонерів" на теми про Крим, про окуповані росією території, про репарації…

У вир політичного протистояння та пошуку втягувалися українські політики, опозиційні до влади у воюючій Україні. Які швидку перемогу ЗСУ розглядали як катастрофу для всієї довоєнної політичної системи в Україні. Вслід за опозиційними політиками у протистояння із діючою владою у воюючій Україні втягувався і нестійкий до глобальних потрясінь сегмент українського суспільства.

Ще раз підкреслю – це абсолютно природний процес. Діалектичний матеріалізм називає це "боротьбою за виживання", а в історії цей процес ще відомий як …"Суд Божий".

2) 2023 рік. «Суд Божий»

Саме так, дивлячись, з яких позицій ви підходите до подій 2023 року, відповідно такі ви й отримаєте наслідки від своєї позиції. Не більше і не менше. А тільки те, що хотіли.

В "боротьбі за виживання" крім чисто фізичних засобів, як вбивство опонентів і тому подібне, російськими політиками активно використовуються і психологічні засоби впливу для залякування опонента, аби послабити його волю до боротьби. Для нейтралізації помічників та союзників опонента.

Тобто, у 2023 році російська пропаганда створює ще більше нагромадження ілюзій "російської всемогутності". Використовує брехню та лукавство, як останню надію на свою перемогу… Але ж насправді "могутньому ведмедеві" нема потреби каркати навсебіч про свою "всемогутність". Ви, для прикладу, чули, аби лісові ведмеді каркали, як ворони?

Ось тут і настає "Суд Божий". Коли слова розвіюються, мов ранковий туман під першим промінням Сонця, і проявляється сутність кожної людини. Проявляється об’єктивна реальність… 

«7 жовтня 2023 року, під час першої атаки ХАМАС на Ізраїль у 2023 році , бойовики ХАМАС  вчинили різанину в Беері , ізраїльському кібуці поблизу сектора Газа .

Близько 70 бойовиків Хамасу з бригади Аль-Касам , батальйону Нусейрат разом із бойовиками DFLP напали на кібуц, і щонайменше 130 людей були вбиті під час нападу,  у тому числі жінок (таких як активістка миру Вівіан Сільвер ),  дітей,  малюків і одне немовля  , які забрали життя 10% жителів фермерської громади. Також згоріли десятки будинків.  Цей інцидент стався одночасно з серією інших масових вбивств і військових зіткнень у багатьох сусідніх ізраїльських громадах, включаючи Нетів ха-Асара , Кфар-Аза та бійню на музичному фестивалі Рейм .  Кілька газет описали бійню як терористичний акт».

https://en.wikipedia.org/wiki/Be'eri_massacre  

«Президент Венесуели Ніколас Мадуро наважився на спробу анексії регіону Ессекібо сусідньої Гаяни…

Влада Гаяни звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням підтвердити рішення 1899 р. та визнати Ессекібо невід’ємною частиною країни. Врешті 1 грудня 2023 р. Міжнародний суд ООН ухвалив наказ про застосування тимчасових заходів у справі щодо Арбітражного рішення від 3 жовтня 1899 р. («Гаяна проти Венесуели»). Цей документ зобов’язує Венесуелу утримуватися від будь-яких дій, що змінять ситуацію в регіоні Ессекібо, а також обидві сторони – від будь-яких дій, що можуть погіршити чи розширити суперечку або ускладнити її вирішення. При цьому не заборонялося проведення референдуму, чим Венесуела і скористалася. Референдум, у якому на голосування виносилося п’ять питань, відбувся 3 грудня 2023 р.»

https://niss.gov.ua/doslidzhennya/mizhnarodni-vidnosyny/zahostrennya-konfliktu-mizh-venesueloyu-ta-hayanoyu-perspektyvy

«Зміна лідера Північної Кореї Кім Чен Ина у бік відкритої ворожості проти Південної Кореї викликає тривогу, але це не вказує на те, що він збирається розпочати повномасштабну війну, кажуть чиновники…

Хоча офіційні особи додали, що вони не бачать безпосереднього ризику повномасштабної війни на Корейському півострові, пан Кім міг би завдати ударів таким чином, щоб, на його думку, уникнути швидкої ескалації.»

https://www.nytimes.com/2024/01/25/us/politics/north-korea-war-kim.html

Прямий «29 січня Президент України Володимир Зеленський запропонував Валерію Залужному, Головнокомандувачу Збройних Сил України нову роль радника з питань оборони, але генерал відмовився, пише «Дзеркало тижня» з посиланням на газету The Financial Times. Своєю чергою, FT посилається на слова чотирьох осіб, знайомих з переговорами. Два з джерел видання повідомили, що президент «чітко дав зрозуміти» Залужному, що «незалежно від того, чи погодиться він на цю роль, його буде звільнено з нинішньої посади». https://prm.ua/vidstavka-zaluzhnoho-svitovi-zmi-pyshut-pro-namiry-zelenskoho-na-sayti-prezydenta-vidsutni-dva-ukazy/

Gazeta.ua «Зеленський - раб свого рейтингу. І це голка в його яйці.

Він напрочуд ревнивий до чужого успіху. І абсолютно глухий до волі суспільства, яке витягло його з кавеенівського цирку і зробило політиком.

Це варто пам'ятати - нами керує стіна, яка впевнена, що вона найкращий дипломат, економіст та військовий стратег.

Чи допоможе це Зеленському?

Мабуть, сьогодні в ОП Єрмак та Безугла танцюватимуть знаменитий танець краба, що так "удєлалі сучьего Валєру".

Однак це тимчасовий успіх.» https://gazeta.ua/blog/61058/vtrata-lyudej-ta-teritorij-do-chogo-prizvede-vidstavka-zaluzhnogo

Фокус «Звільнення Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного може викликати апатію та розчарування в суспільстві, вважають експерти.

Це може призвести до протестів після війни. Фокус розбирався, які соціальні наслідки може мати відставка головкома.»

https://focus.ua/uk/eksklyuzivy/624706-use-prigadayut-pislya-viyni-yak-vidstavka-zaluzhnogo-vpline-na-ukrajinciv

КИЇВ24 «Якщо Офіс Президента хоче бачити на посаді головкома ЗСУ нову людину, вони мають знайти кандидата, що не нашкодить становищу України на полі бою та буде користуватися повагою військових. Однак, такої людини у них наразі немає.»

https://kyiv24.news/news/vidstavka-zaluzhnogo-v-ofisu-prezydenta-poky-ne-maye-kandydatury-na-posadu-golovkoma-zsu

Україна молода «Мер Києва Віталій Кличко закликав керівництво держави припинити інтриги довкола Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

На його думку, в цьому випадку політика може переважити здоровий глузд. Але відставка «залізного» генерала не піде на користь інтересам держави». https://umoloda.kyiv.ua/number/0/180/181274

Відставка Валерія Залужного, про яку так багато говорили останнім часом, таки відбулася.

У четвер, 8 лютого, новим головнокомандувачем Збройних Сил України президент Володимир Зеленський призначив генерал-полковника Олександра Сирського. Як було відправлено у відставку Валерія Залужного і що тепер чекає на ЗСУ та Україну, експерти прокоментували виданню «Апострофа».

https://dif.org.ua/article/politichna-vidstavka-zaluzhnogo-e-destabilizuyuchim-faktorom-taras-zhovtenko

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma