Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-06-18 10:59:15 eye-2 4210   — comment 0

Про жабу і Джакометті

Ви знаєте, що таке шовінізм? Якщо не знайомі з цим автором, то навряд. Хай там як, але естетика погляду в цій збірці текстів британського арткритика та письменника насправді лише трохи шовіністична. Особливо, якщо зважити на програмний для animal studies есей "Навіщо дивитися на тварин?" (1977), в якому автор пише про тривалу історію стосунків людей і тварин. Бо наразі описаний людський погляд, а як щодо ставлення до нас самих тварин? Звісно, це жарт, але в кожному жарті, як відомо, є частка гарту, як казав Дарт Вейдер.

Пригадується, після довгого споглядання свого господаря, який поруч друкував черговий нарис, піддослідну жабу в клітці з оповідання Джеральда Даррелла вивергнуло залишками коника. Таке вже вона склала враження про людину. Якщо ж серйозно, то, крім згаданого "тваринного" есею, у збірці "Про погляд" Джона Берджера є ще два розділи з 22 текстами (1966-1979), написаними переважно для щотижневого журналу New Society (Велика Британія), об'єднаними в цьому виданні під назвами "Застосування фотографії" та "Прожиті миті". Автор викладає власні роздуми під час читання книжки С’юзен Зонтаґ "Про фотографію", пише про Авґуста Зандера, Пола Стренда та воєнну фотографію, про відносини між тілом і ландшафтом, розглядає живопис Курбе, Мілле, Тернера, Бекона, Маґріта та інших - налаштовуючи в цих текстах погляд критика, що дивиться на мистецькі твори минулого з перспективи свого часу й увиразнює зв'язки та розриви між особистими досвідами й історією.

Наприклад, у випадку з фото Джакометті, на якому за тиждень до смерті відомий мистець переходить вулицю на Монпарнасі, неподалік своєї майстерні. Руки запхані у рукави, плащ натягнутий на голову на кшталт чернечого каптура. Пожмакані штани, старі черевики, не розраховані на негоду. Автор, зауважуючи, що людина на фото нагадує жертву катастрофи, нагадує про те, як змінюється статус мистця після його смерті. Звісно, після того, як він стане уславленим і відомим на весь світ, про ці побутові подробиці ніхто навіть не згадає. Натомість фото зафіксувало саме той момент - тобто складний період завдовжки з життя – з яким художник увійде у вічність.

 

Джон Берджер. Про погляд. – К.: Ist Publishing, 2024

 

Фото: Oleganster Art

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma