Enigma Enigma

Ukrainian Military Honour

2020-01-24 10:05:37 eye-2 3480   — comment 1

Прорив армії УНР

​24 січня 1920 року Армія УНР двома групами прорвала червоний і білий фронти й опинилася у тилу большевицьких військ. 

Цим ходом було одурено денікінців, які вирішили спішно відступити на південь, щоб підставити під удар червоних Армію УНР, що перебувала в Зимовому поході 1919 - 1929 років в районі Умані , водночас затулившись нею від наступу Красної армії.

Армія УНР, спочату переправившись через ріку Синюха, зосередилась в районі села Хмелеве  і, власне, звідти влаштувала свій прорив, щоб опинитися в тилу червоних військ, що наступали з півночі на південь. Для цього вона розділилася на 2 групи. 

Група під командуванням отамана Юрія Тютюнника (Київська і Волинська дивізії) знайшла слабину в позиціях більшовиків біля Іванівки і перейшла ріку Велика Вись в їхній тил. Інша група під зверхністю командувача Армії УНР Михайла Омеляновича-Павленка (Запорозька дивізія) пройшла крізь позиції білих  біля Олександрівки. 
Проте тут не обійшлося без бою з білими в сусідній Олексіївці.
Перед проривом крізь лави ворога козаки поховали у Хмелевому свого бойового побратима полковника Олексу Царенка, що помер від тифу. 

Тим часом Чорні Запорожці, виконуючи спецзавдання, відстали від головного війська і, пробиваючись до нього, дали 24 січня бій денікінцям в селах Пушкове й Липовеньке . Денікінські частини тікали від них так, що кидали зброю й своїх жінок на призволяще.
____________________

#UMH_УНР #Нація_воїнів

Невідомі факти про українську військову звитягу:
Telegram: https://t.me/militaryhonor
FB: https://www.facebook.com/Ukrainian-military-honour-286315058902407/
Instagram: http://instagram.com/ukrainian.military.honour
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCDYHoZJCSTPqwSPxpV9jftQ

Картка допомоги для UMH:
4149 6293 1147 5602 (Ольга Стульківська)

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma