Enigma Enigma

Володимир Левицький

2019-11-04 15:45:44 eye-2 2907   — comment 0

Проросійський поляк як виняток

Мабуть більшість осіб, які цікавляться розвитком подій у площині «Росія-польські праворадикали-Україна» доволі добре знають таку організацію, як «Загальнопольська молодь» (Młodzież Wszechpolska). Дії членів цього радикального угрупування, які виконують брудну роботу із внесення деструктиву в українсько-польські відносини, а також у взаємини між Польщею та Європейським Союзом, дуже часто йдуть в нерозривному синхроні із російськими інтересами.

Це й не дивно, адже ще до початку російської агресії в Україні члени цієї організації неодноразово перебували з візитами в Росії на різного роду «славянских патриотических сборах». А постійне творення членами «Загальнопольської молоді» та подальше підживлення ними точок напруги в українсько-польських відносинах фактично співпадає із російською шовіністично-імперіалістичної парадигмою ХХІ століття.

Це саме члени цієї «молоді» постійно на Маршах Незалежності у Польщі скандують «Львів та Вільнюс не забудемо». Саме члени цієї організації палять українські прапори та прапори ЄС на різного роду мітингах. Заклики «смерть українцям» під Українським домом у Перемишлі та напади на релігійну процесію у цьому ж місті, це також плоди їх діяльності в угоду кремлівським окупантам.

Але одним із методів діяльності проросійських польських активістів є інформаційна. Їхня поведінка схожа із діяльністю терористичних угрупувань, метою яких є широке висвітлення їх дій в ЗМІ та Інтернеті. Оскільки Польща є правовою державою і в неї працює закон, ці молодики ховаються у соцмережах за нікнеймами. Але є друзі друзів, які знають про сусіда, який сповідує фашизм і можуть допомогти громадському суспільству оприділити їх та здати правоохоронцям, бо ці люди як мінімум агресори.   

Про одного з таких польських фашистів дуже багато знає Facebook, але на диво не блокує його сторінку, хоча вона далека до нормальної.  Мова йде про Błażej Kamil . Саме цей кремезний парубок розмістив у себе на сторінці спаклюжений прапор України. Непристойні дописи стосовно українців заполонили його аккаунт.

За українським законодавством цей чоловік поніс би відповідальність за ст. 161 ККУ, а от за польським – за ст. 256 «розпалювання національної або расової ненависті». Хто публічно пропагує фашистську чи іншу тоталітарну державну систему або закликає до ненависті, що ґрунтується на національних, етнічних, расових, релігійних відмінностях або через релігійну конфесію, підлягає штрафу, покаранню обмеженням волі або покаранням позбавлення волі до двох років. Стаття 257. Хто публічно ображає групу людей або конкретну особу через їх національну, етнічну, расову, релігійну приналежність або через їх не конфесійний статус або порушує фізичну недоторканність іншої особи з таких причин, підлягає стягненню позбавлення волі на строк до 3 років.

Друзі поляки, допоможіть своїм правоохоронним органам ефективніше боротись з фашизмом. Друзі українці, відправляйте скарги до Facebook на цей акаунт, щоб попередити нетерпимість.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma