Enigma Enigma

Helena Libert

2020-10-21 12:25:48 eye-2 2495   — comment 0

Протистояння вакцин від COVID-19. Спутник V проти світу

Російські пропагандистські ЗМІ, за впевненої підтримки спецслужб РФ, активно розповсюджують фейки про вакцини проти COVID-19, виробниками яких є країни Заходу.

Так, 17 липня цього року в центрі уваги опинилася вакцина проти COVID-19, створена науковцями США. На сайті «Луганский Информационный Центр» з’явилася публікація про «невдалі випробування американської вакцини проти коронавірусу на українцях у Харківській області». У статті повідомлялося, з посиланням на нібито «офіцера прес-служби ЛНР», що внаслідок дослідів загинуло чотири військовослужбовці ЗСУ та одна цивільна особа. Новина активно розлетілася на російських сайтах і в соціальних мережах, охоплюючи при цьому як російську, так і іноземну аудиторію.

Представники Медичних сил Збройних сил України цілком спростовують таку інформацію. Про це повідомляється на сайті Stop Fake, з посиланням на начальника служби зв’язків із засобами масової інформації Олексія Мазепу. «Ця новина не має жодного стосунку до реальності. Хірург, про якого йдеться в ній, не має ніякого відношення до лікування коронавірусних хворих. Що ж до прибуття шістьох американських вірусологів, – ця інформація також не відповідає дійсності», - заявив пан Олексій.

Журналісти The Associated Press зазначають, що новини про невдалі результати випробувань вакцини США активно поширювалися серед американських користувачів Facebook, викликаючи недовіру громадян США до вітчизняної вакцини. На думку видання, це є ознакою того, з якою легкістю проросійські ресурси можуть досягати успіху в розповсюдженні неправдивих даних навіть в американських інтернет-колах.

Цього разу росіяни пішли ще далі,  запустивши дезінформаційну кампанію проти британської вакцини, розробкою якої займається Оксфордський університет і фармацевтична компанія AstraZeneca. Для цього в мережі Інтернет поширювалися дискредитуючі вакцину відеоматеріали та меми. Основний меседж, який поширюють росЗМІ - «щеплення цією вакциною перетворить пацієнта на примата» нібито через використання науковцями «вірусу шимпанзе» в процесі її виготовлення.

І хоча комусь може здатися, що в розповсюдженні веселих картинок немає нічого страшного, однак саме таким чином Російська Федерація впродовж багатьох років маніпулює людською свідомістю. Експерти британського видання The Times зазначають, що російська кампанія з дезінформації орієнтована на країни Заходу, а також інші країни, яких РФ розглядає як потенційних покупців своєї вакцини «Спутник V».

Варто зазначити, що ефективність російської вакцини залишається під питанням, адже не всі етапи клінічних досліджень було проведено. Крім того, науковий співробітник Інституту біохімічної фізики РАН Олександр Кудрявцев повідомив, що російська вакцина насправді виявилася ветеринарним засобом з неправильними і навіть небезпечними дозами антигену. Тому її використання може поставити під загрозу життя та здоров’я людей, яким спаде на думку вакцинуватися «Спутником V».    

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma