Enigma Enigma

Влад Волошин

2020-08-11 18:42:59 eye-2 3499   — comment 5

Провокація біля Бердянська.

Росія вчергове намагалась влаштувати провокацію в Азовському морі. Російський сторожовий катер прикордонної служби ФСБ підійшов до українського узбережжя біля Бердянську на відстань менше 2 миль, – розказав на своїй сторінці у Facebook колишній постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабін.
https://www.facebook.com/borys.babin/posts/10223623005821225?__cft__[0]=AZUHQlO4zuyyP6vFwr8Ec0nWnK_zIbzKsMNLo1V-cji1sqjg9TiESiaFGzxB1LhoD6uVFPb6h0mJLbTYjDd_ir0hevQbWcXImU38wTHqjB2B3K1bSCc7knYnX5-f0gho6uw&__tn__=%2CO%2CP-R
За його інформацією здійснив це прикордонний сторожовий корабель з бортовим номером 499 проєкту 10410 "Світлячок".
Корабель української морської охорони «Донбас» зафіксував підозрілі дії росіян, після чого приписав російському кораблю відійти від нашого узбережжя на відстань більше двох миль, з посиланнями на акти Мінінфраструктури, що обмежують маневрування у двохмильній прибережній зоні.
Ворог був дуже наполегливий, зазначивши, що в угоді по Азовському морю вказується, що це води двох держав. На підставі цього російське судно нібито, може дозволити собі подібного роду манери. За словами порушників, "українські акти для нього нічого не значать" оскільки він "маневрує за планом". Крім того росіянин приписав нашим прикордонникам не наближатися до нього ближче ніж на 20 кабельтов.
"Український мілітарний портал" цитує слова речника Державної прикордонної служби України Андрія Демченка, який прокоментував ситуацію. цей коментар повністю підтверджує пост Бориса Бабіна, щодо провокації російських прикордонників: - "Зазначена подія сталась в районі Маріуполя на відстані близько 10 морських миль від міста, - розповідає Андрій Демченко, - Наш корабель зафіксував катер російських прикордонників в районі розподілу руху суден. Його було поінформовано, щодо виходу з цього району аби не створювати небезпеку плавання та навігації, на що отримали відповідь, що він виконує завдання які йому поставлені та те що Азовське море є внутрішніми водами двох країн. Але з цього району він знявся.
https://mil.in.ua/…/rosijskyj-korabel-pidijshov-do-uzberez…/
Останнім часом Росія все агресивніше веде себе в акваторії Азовського моря, нехтуючи будь-якими міжнародними нормами морського права. В безпосередній близькості до українських берегів росіяни проводять військові навчання, ставлять міни та висаджують "диверсантів". В лютому 2020 року російські прикордонники незаконно захопили українське судно з чотирма рибалками. Інцидент набув широкого міжнародного розголосу, проте Росію це не зупинило і рибалок навіть незаконно судили кримським "окупаційним" судом...
Крім того, окупант постійно блокує суда, які йдуть в українські азовські порти Бердянськ і Маріуполь через Керченську протоку. На увесь світ "прогриміла" історія про інцидент із захопленням трьох українських кораблів (МБАКів "Бердянськ"і "Нікополь" та буксира "Яни Капу") та їхніх екіпажів в листопаді 2018 року. Світова спільнота погрожувала Росії за цей випадок застосувати суворі міжнародні морські обмеження.
Коли Україна перекинула в Азовське море певні додаткові сили у вигляді корабельно-катерної групи ВМС, російські провокації на Азові дещо припинились, але даний випадок свідчить, що Росія все ж не збирається їх припиняти, тримаючи в напрузі цей регіон.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma