Enigma Enigma

Victor Gondar

2024-04-02 13:03:07 eye-2 3226   — comment 0

Рак підшлункової залози. Тенденції.

Рак підшлункової залози займає сьоме місце серед найпоширеніших типів раку в Європі й четверте місце по смертності від онкологічних захворювань, після раку легень, прямої кишки й молочних залоз.

Статистичний аналіз, опублікований в журналі The Lancet, показує, що люди, які проживають у Західній Європі, мають більше шансів захворіти на рак підшлункової, ніж в іншому регіоні.

Вважається, що головною причиною являється стиль життя європейців. До факторів, які сприяють розвитку патології відносяться -  надлишок ваги, сидячий спосіб життя, надмірне споживання червоного м’яса й алкоголю. Також до факторів ризику входить куріння, діабет, хронічні захворювання підшлункової залози, генетична схильність.

Кількість випадків зростає з віком, тому високі показники тривалості життя можуть сприяти таким високим показникам.

Враховуючи тенденції, до 2030 року це захворювання займе друге місце по смертності серед онкологічних захворювань на Європейському континенті.

Рак підшлункової залози  тяжко діагностувати. Захворювання часто проходить безсимптомно. Такі симптоми, як біль у спині, втрата ваги, нудота, являються не специфічними й не дозволяють провести ранню діагностику.

Крім того, ситуацію ускладнюють такі фактори, як низька обізнаність пацієнтів, складність діагностики, відсутність скринінгових програм, низький рівень виживаності й обмеженість терапевтичних інструментів.

Тривалість життя після встановлення діагнозу складає всього 4.6 місяця. Лише 3% пацієнтів з діагнозом рак підшлункової залози живуть близько 5 років.  Медичні експерти зазначають, що коли рівень смертності від захворювання становить 90%, то це становить соціальну проблему.

За останні десятиліття не було досягнуто значних успіхів в лікуванні цього захворювання. Лише 20% пацієнтів мають операбельну форму. Крім того, у двох третинах випадках трапляються рецидиви після хірургічного втручання.

Для розв’язання проблеми були створені спеціальні програми, проводяться і плануються широкі наукові й клінічні дослідження.

В рамках європейського проекту PANCAID досліджується можливість виявлення раку підшлункової залози за допомогою біомаркерів у крові в пацієнтів, що входять у групу ризику. 

В проекті PANCAIM тестують програмне забезпечення з алгоритмами штучного інтелекту (ШІ) для виявлення невеликих ракових пухлин при КТ томографії, які можуть пропустити досвідчені радіологи. Також створюються медичні центри, які спеціалізуються на діагностиці й лікуванні раку підшлункової.

В США розробляється вакцина для запобігання рецидивів раку підшлункової залози після оперативного втручання, попередні тестування показали обнадійливі результати.

Зусилля науковців і лікарі не даремні. Так у США у 2024 році, 5-и річна виживаність зросла з 6% до 13%. Боротьба триває!

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma