Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-03-30 10:51:03 eye-2 4216   — comment 0

Робота для Єнота. І не тільки

Хоч у друкарні у Харкові, де з’являються такі чудові книжки, час від часу влучають російські ракети, видавничий процес не спиняється. Історії, розказані у цих книжках, все одно знаходять свого читача.

Ось і нині маємо "Роботу для єнота" Марії Козиренко (Х.: Ранок) - цікаву оповідь про незвичайну тварину – єнота Ромка. Цей самий Ромко разом зі своїм господарем, хлопчиком Марком, допомагає зробити оселі безпечнішими для дітей. І хоч мова про мирний час, але хіба це не цілком можлива допомога нашим рятівникам, які розбирають завали в будинках після влучання ворожих бомб і ракет, і так само роблять надзвичайно корисну справу? Це до того, що попри мирний сюжет цієї книжки – перевірки працьовитим єнотом Ромком дитячих садочків на безпеку – наш маленький герой міг би скласти компанію легендарному песику Патрону, який розміновує разом із ЗСУ небезпечні ділянки фронту, і про якого так само пишуть книжки. Хіба не гідне продовження історії, яку, можливо, ще напише авторка?

Поки ж Ромко працює на мирній ділянці, демонструючи майстерність, діловитість і творчий підхід до справи. "О-о-о-о! Скільки там було цікавого! Ряди різнокольорових шафок! Так, ручки смик-смик-смик! Міцні! Стільчики стриб-стриб-стриб! А якщо похитатись. Уі-і-і-іу! – Ой! – скрикнула Лариса Петрівна. – Що не так? – перепитав Марко в директорки садка. – Я просто не чекала, що перевірка буде така… активна. Тим часом я виявив небезпечну тумбочку біля столу виховательки. Гострі кутики для биття головою! Бум! Суперзахисний шолом спружинив, і я погнав далі. – Я занотовую всі виявлені під час єнотоперевірки недоліки, але ви й самі можете їх побачити. – Так-так… бачу! – очі Лариси Петрівни округлилися. Я саме перевіряв килимок. Раз – і це вже королівська мантія. Тепер я Роман Мохнолап ІІ. А ось іще одні двері! Замкнені. Гм-м-м! Смик-смик".

Саме під час такої перевірки дитячого садочка, одного чудового дня, друзі знаходять загадкову коробку. Що ж у неї всередині? І куди приведе Марка й Ромка ця несподівана знахідка? Варто прочитати про це в кумедній та добрій історії Марії Козиренко, майстерно ілюстрованій Анною Вільчинською.

 

Марія Козиренко. Робота для єнота. – Х.: Ранок, 2024

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma