Enigma Enigma

Влад Волошин

2020-08-05 09:48:31 eye-2 3511   — comment 5

Рос-фейки чи все-таки, Білорусь готується до мобілізації?

На телеграмм-каналі Kotsnews було опубліковане фото Повістки. Такими викликають на збірні пункти білоруських чоловіків. В коментарі до фото йдеться, що подібні виклики отримують мешканці Вітебської і Могильовської областей Білорусі. В самій Повістці йдеться про те, що 10-го серпня 2010 року отримувачу (але місця для зазначення імені і прізвища, а також для адреси чи інших паспортних даних чомусь немає) необхідно з’явитись у місцевий військовий комісаріат. Із собою отримувач повинен мати військовий квиток, паспорт, дану повістку і водійське посвідчення (якщо є).

https://t.me/sashakots/14847?fbclid=IwAR2F8xDrxvjR6miU6fxjHOCWSvwTkRR2tIxqxj-CgFBE8nQpWjsbZHxdLHI

Телеграмм-канал Kotsnews посилається на канал… відомого російського пропагандиста Соловйова, а той, в свою чергу на інший, не менш відомий «зливний бачок фейків», який російська пропаганда використовує в інформаційній війні проти України, тереграмм-канал проекту «WarGonzo». Цей канал повідомляє, що нібито спілкувався з громадянином Білорусі, який отримав подібну повістку, але цей чоловік вже 11 років, як відслужив строкову службу у білоруській армії.

https://t.me/wargonzo/3160?fbclid=IwAR0-8q8SuO4Pr0ihQqJ-0pCmHlZ0bmUOgGI_d2pU9eNwDHQnc6jRLOkIRwI

Соловйов повідомляє, що:  «повестки от военкоматов получают, в частности, жители приграничной с Россией Витебской области. Военкоматы оповещают об этом мужчин в возрасте до 35 лет, ранее проходивших службу в рядах ВС РБ, рассылая повестки и обзванивая отдельных граждан лично. Призывников планируют отправить на 25-дневные сборы предположительно в те части, где они ранее проходили службу». https://t.me/SolovievLive/30512

 А далі, посилаючись на «WarGonzo», пропагандист робить власні «висновки», що: «от источников в белорусских силовых структурах, Развернута ли мобилизация исключительно в приграничных с РФ регионах РБ или по всей республики - пока что остаётся под вопросом».

Цими «висновками» досить легко починає «розхитуватись» ситуація не лише в самій Білорусі. Український Фейсбук, зокрема в групі, яка позиціонує себе «національно-патріотичною» і має назву «День піхоти», користувач під ніком «Констянтин Кучеренко»  під заголовком: «В Білорусі можливо оголошена мобілізація», публікує повідомлення Соловйова. Це повідомлення починають перепощувати кілька десятків учасників групи, абсолютно не цікавлячись, звідки походження цієї новини.

https://www.facebook.com/groups/481260518966550/permalink/984138112012119/

То чи справді Білорусь планує провести мобілізацію і викликає на збори резервістів. Інсайд з числа білоруський військових журналістів повідомив, що факт – не є правдою, мобілізації вони не проводитимуть, хоча збори з, так званими «партизанами» - резервістами, влітку проводяться в Білорусі регулярно.

Просто цьогоріч, у зв’язку із захворюванням на корона вірус (хоча Білорусь і не вводила карантинних заходів, але великі скупчення людей намагались не створювати, тим більше в закриту спільноту, якою є армія не заводити ззовні інших людей), а ще для того, щоб громадяни змогли вдома проголосувати на президентських виборах 9-го серпня 2020 року, подібні збори з «партизанами» в деяких частинах вирішили провести з середини серпня.

Щодо запитання, чи може бути пов’язана така «мобілізація» з вірогідним силовим протистоянням з Росією, інсайд відповів, що серед білоруського населення (та й в армії) чимало людей підтримують Росію. В злагоджених армійських колективах більш-менш обстановка контролюється командуванням, а якщо прийдуть мобілізовані, то цілком вірогідно, що виникнуть ситуації, як і колись в українській армії, коли щойно мобілізовані бійці цілими підрозділами переходили на бік сепаратистів… В Білорусі про такі випадки свого часу чимало розповідали і російські і місцеві пропагандистські ЗМІ.

Крім того, за словами інсайда, сам вигляд цієї повістки досить сумнівний (про це йшлось вище), тому швидше за все – вона – фейк.

Певний випадок показує, що російська «машина інформаційної війни» обрала собі ще один напрямок, в якому працюватиме. Ось і в Білорусі до «їхтамнєтів» вже долучились інформаційні вкиди, все за класикою «гібридної війни.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma