Enigma Enigma

Liza Levchenko

2020-05-22 11:27:41 eye-2 397   — comment 1

Росія в черговий раз продемонструвала, як вміє обманювати та маніпулювати

Росія, 21 травня організувала захід в ООН за так званою «формулою Аррії». Це зібрання членів Ради безпеки ООН є за фактом неформальною конфіденційною зустріччю з метою приватного обміну думками. До такого заходу застосовуються набагато гнучкіші процедурні обмеження, що дозволяє запрошувати для участі осіб, які в більш формальному порядку не могли б висловити свою позицію.

На засіданні виступили заступник голови підконтрольного Росії Духовного управління мусульман Криму і Севастополя Есадуллах Баїров, голова проросійської громадської організації «Українська громада Криму» Анастасія Гридчина, колишній керівник російського державного каналу «Міллет», депутат підконтрольного Кремлю Бахчисарайської міськради Ервін Мусаєв і Олександр Макаров, ведучий російського телеканалу «Крым 24».

Місія України в ООН відмовилися приймати участь у цій відеоконференції.

І нічого дивного. З боку Росії це був обман та профанація, Кремль в черговий раз маніпулював і вже не лише свідомістю своїх громадян…

Під час конференції посли Франції, Бельгії і Європейського союзу засудили дії Москви і заявили, що підтримують територіальну цілісність України.

Зокрема, представник Франції в ООН Ніколя де Рів’єр сказав, що Франція ніколи не визнає анексію Криму.

«Анексія Криму порушує міжнародне законодавство, зокрема, Будапештський меморандум, згідно з яким потрібно поважати територіальну цілісність України. Я радий, що сьогоднішні спікери поділилися враженнями, але я був вражений доповіддю 6 березня, коли представник Верховного комісара ООН розповіла про порушення прав людини: тортури, викрадення, незаконні затримання», – сказав Ніколя де Рів'єр.

Він також зазначив, що мілітаризація анексованого Криму викликає занепокоєння.

Постійний представник Бельгії в ООН Марк Пекстен закликав Росію виконувати резолюції Організації Об’єднаних Націй.

«Те, що ми чули на засіданні 6 березня і що ми чуємо сьогодні, – це велика різниця. Бельгія вважає Крим і Севастополь незаконно анексованими. Ми закликаємо Росію дотримуватися міжнародного права. Ми стурбовані переслідуванням журналістів і правозахисників. Ми закликаємо Росію звільнити всіх політичних в’язнів», – наголосив Марк Пекстен.

Постійний представник Євросоюзу нагадав, що ООН не визнала референдум, проведений у Криму в березні 2014 року.

«Будівництво Керченського моста без згоди України і перевірки під час проходу Керченської протоки – все це несе негативні наслідки для портів України і міжнародного судноплавства», – сказав представник Євросоюзу.

Слід відмітити, що член Меджлісу кримськотатарського народу, голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв зазначив, що таким чином Росія спробувала відреагувати на неформальне засідання в ООН з питань Криму, яке проходило 6 березня. Воно було ініційовано Україною, Великобританією, США та Францією.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що дана відеоконференція ще раз підтверджує те, що Російська Федерація ігнорує міжнародні норми.

Востаннє тема Криму порушувалася в Раді безпеки ООН у березні 2020 року. Тоді відбулося засідання щодо порушення прав людини і планів деокупації Криму. Захід був організований постійними представництвами Бельгії, Естонії, Франції, Німеччини, Великої Британії та США при ООН у партнерстві з постійним представництвом України при ООН.

У російських ЗМІ повідомили про заклик окупаційної влади в анексованому Росією Кримському півострові до Організації Об'єднаних Націй втрутитися в «бєспрєдєл», який влаштувала Україна, відрізавши Крим від водопостачання прісною водою.  Про це повідомляє «Газета RU».

Зі зверненням в ООН щодо «водної блокади» виступив депутат Бахчисарайської міськради Ервін Мусаєв в ході засідання Ради Безпеки ООН. Мусаєв заявив, що рішення України про відключення напівострова від електроенергії та води «суперечить основам міжнародного права». Представник окупаційної російської влади також закликав ООН «знайти ресурси для розв'язання даної проблеми».
Варто нагадати, що дії України безпосередньо пов'язані з військовим вторгнення на її територію і захопленням частини території, до якої відноситься півострів Крим. 16 березня 2020 року в Криму Росія ініціювала «референдум» після чого прийняла ганебний документ у Держдумі про анексію території. Через місяць після цього Україна припинила постачання води в Крим по Північно-Кримському каналу. У Росії підкреслюють, що вода з материкової України забезпечувала до 85% потреб півострова.

В черговий раз бачимо, що анексований півострів потрібен Росії для своєї присутності в Чорноморському басейні, для розміщення військової техніки та людей, а Донбас - для утримання Криму. Про населення півострова ніхто і не думає ні влада Кремля, ні окупаційна влада Криму.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma