Enigma Enigma

Dario

2020-08-11 07:58:57 eye-2 426   — comment 0

РОСІЙСЬКІ ОПЕРАЦІЇ ВПЛИВУ НА ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ВІДНОСИНИ.

Щоб маніпулювати та впливати на відносини між Польщею та Україною та між нашими народами, росіяни орієнтуються на всю інфосферу: віртуальну область (кіберпростір), фізичну зону (фізичні дії та події) та пізнавальну область (спосіб інтерпретації подій та прийняття рішень на основі їх інтерпретації).

Процеси маніпулювання інформацією, що повинні негативно впливати на взаємне сприйняття польського та українського суспільств, мають характер багатовимірної діяльності. Маніпулятивна діяльність здійснюється у засобах масової інформації, зокрема російських ЗМІ, що ведуть мовлення польською мовою, соціальних мережах, блогосфері та в інших спеціалізованих інформаційних сферах у віртуальному інформаційному середовищі.

Комунікаційна діяльність була б недостатньо ефективною, якби вона була окремою від подій, натхнених провокаціями, здійсненими у фізичному вимірі, а також іншими активними заходами: інформаційний, політичний, військовий та економічний тиск Російської Федерації, що здійснюється проти Польщі та України, зокрема у сфері їх взаємних відносини. Особливості, безпосередньо пов'язані з російським впливом на польсько-українські відносини, описані вище, можна поділити на основні групи за методикою здійснення російських активних заходів.

Російські операції з впливу на польсько-українські відносин характеризуються комплексним набором маніпулятивних заходів: журналістика, дезінформація, провокація та інші активні інформаційні операції/заходи.

Найважливіші методи включають:

  • Мультивекторні наративи - пристосовані до первинної мети - формування негативного образу польсько-українських відносини по обидва боки кордону.
  • безперервність операцій - це постійний і систематичний вплив на журналістику, використання негативного контексту, сугестивних повідомлень, включаючи допоміжні матеріали (журналістика, крім просто російської «журналістики»).
  • Маніпулятивна діяльність у фізичному та віртуальному вимірах - російські медіа-центри, які відкрито називаються пропагандистськими центрами, вибирають повідомлення, пов’язане з чутливими елементами історії між Польщею та Україною. Альтернативний варіант, це повідомлення, що стосуються поточних подій, але вони представлені ці події в негативному контексті, використовуючи елементи, що викликають емоції на основі свідомого вибору слів, графіка та соціотехніка. Заходи проводяться як у фізичному, так і у віртуальному вимірах. Провокації, включаючи спеціальні операції, спрямовані на запуск інформаційних інцидентів, що дестабілізують взаємні відносини, є однією з найважливіших особливостей дестабілізаційних російських інформаційних операцій.
  • вдосконалена модель розповсюдження маніпулятивних повідомлень - Росія побудувала комплексна когнітивну модель для кіберпростору. Ця модель є складним процесом спеціально розробленого розповсюдження повідомлень з метою насиченнями ними цільових сфер кіберпростіру і повного спотворення інформації, спрямованого на досягнення кінцевої мети - спотворення сприйняття подій цільовою аудиторією.
  • інші активні заходи - це заходи політичної війни, що проводяться – найбільш ймовірно - російськими службами безпеки (щоб впливати на хід світових подій, на додаток до збору розвідувальних даних та створення «політично правильної» оцінки таких подій). Активні заходи варіюються від маніпуляцій із ЗМІ до спеціальних операцій із залученням різних ступенів провокацій та насильства.

 

Одна з головних цілей російської дезінформації - викликати переконання, що «Україна це failed state , що загрузла в економічній кризі та корупції», що «українці загрожують їх сусідам» і що «Києву бракує сили для прийняття рішень, а влада безсила».

Те, що Росія та її прихильники розігрують питання польсько-українського конфлікту пам’яті, зосередженого на питанні «Волинської різні», є модельним прикладом впровадження методу «розділяй і володарюй». Однак важливо відзначити, що російська пропаганда використовує не лише штучний, шовіністичний і фальсифікований образ, але також і факти, які використовуються для цілей кампаній - змішати інформаційні повідомленнями та ускладнити у когнітивному просторі людини процес відокремлення правди від підробки. Однією з особливостей безперервності впливу російських пропагандистських центрів є прагнення насичувати інформаційне середовище маніпулятивними повідомленнями систематично – і це називається безперервністю діяльності. Для забезпечення оперативної безперервності російська сторона систематично виробляє певну кількість маніпулятивних матеріалів, дезінформації та пропаганди, які потім впроваджує у польськомовне інформаційне середовище. Оцінка динаміки зв'язку висвітлює основні інформаційні цілі російських операцій.

Динаміка комунікації

Було проведено оцінку динаміки комунікацій російських ЗМІ. Ось перелік 7 основних тематичних напрямків, що обговорюються російськими ЗМІ в Польщі .

Крім формування та просування агітаційних матеріалів щодо Росії, негативних повідомлень про США, Польщу та НАТО, третє місце за кількістю повідомлення стосується України.

Результат цього дослідження підтверджує, що Україна є одним з основним векторів впливу російської пропаганди в Польщі.

Пріоритети російської діяльності мінливі, але тематика України незмінно висока в цілях російської пропаганди. Протягом останніх двох років операції з впливу на польсько-українські відносини були на передньому плані російських операцій. Детальне дослідження показує постійний вплив, який Росія чинила для маніпулювання іміджем Польщі, України та взаємних відносин. У щоденному огляді, в середньому з 2014 року, росіяни створювали 6,23 повідомлення на день.

Така модель пропагандистської діяльності спрямована на постійне створення когнітивних умов в інформаційному середовищі, що матимуть постійний негативний вплив на сприйняття взаємовідносинами Польщі та України суспільством обох країн.

Серед цих матеріалів є різноманітні теми, що обговорюються в контексті України. Вибране питання, присвячене Україні, відповідає контексту поточної ситуації, включаючи пропаганду помилкових тез, маніпулятивні матеріали, що стосуються ситуації на окупованому Донбасі, Криму, або просування так званих «самопроголошених республік» у Донецьку та Луганську. Окрім вищезазначених цілей, такий підхід дозволяє здійснити ряд дестабілізуючих операцій, використовуючи теми, чутливі для обох країн: Польщі та України.

Саме тому інформаційні повідомлення містять матеріали, присвячені Волинським злочинам, здійснюють пропаганду фальшивої фашистської картини, про культ Бандери в України, а також пропагують та поширюють всю негативної інформацію, яка повинна впливати на сприйняття поляками України.

Дане дослідження вказує на потоки обміну повідомленнями. Однак не слід забувати, що вище вказано не всі негативні заходи з дезінформації, що містяться у російських повідомленнях. Важливим елементом, зафіксованим у російській діяльності, є прив’язка до контексту поточної ситуації, що має місце на даний час в Польщі та Україні. Повідомлення та маніпулятивні дії адаптовані для взаємодії з поточним висвітленням реальних подій у ЗМІ та складаються не лише з маніпулятивних матеріалів. Отже, можна зробити висновок, що спроби формування хибного образу України, з метою впливу на взаємні відносини, мають багатовимірний характер.

Щоб проілюструвати деякі з цих дій, можна навести кілька простих, фейкових та постійних наративів, які систематично з’являються у матеріалах російського видання Sputnik:

«Україна, як недружня країна до Польщі»:

  • націоналізм;
  • територіальні претензії;
  • ризик військових дій проти Польщі;
  • негативні аспекти відносин між Польщею та Україною в історичному контексті.

«Україна як failed state»:

  • корупція;
  • беззаконня;
  • епідеміологічна загроза.

«Україна як економічний ризик для Польщі»:

  • причина безробіття поляків;
  • причини недооплати, зниження рівня життя в Польщі;
  • загроза пенсійній системі та системі охорони здоров'я.

Ризик безробіття та зниження зарплати в Польщі

Маніпулятивна журналістика спрямована на створення враження, що приплив емігрантів з України до Польщі спричинив безробіття та знизив рівень життя поляків. Мета повідомлення - створити враження, що присутність українських громадян у Польщі, їхня зайнятість негативно впливають на польське суспільство.

Для виправдання цих маніпулятивних тез пропагандисти посилаються на розповіді про безробіття серед поляків, зменшення заробітку поляків, внаслідок виконання українцями роботи за меншу зарплату, ніж поляки, та багато подібного, формується негативний впливу на імідж України, подаються неправдиві відомості. Один із способів - просування всіх негативних матеріалів ЗМІ та фальсифікація повідомлень ЗМІ про негативні події, пов'язані з українськими громадянами в Польщі та Україні. Наприклад, повідомлення про злочини, бійки та схожі інциденти.

Українці та Україна як військова загроза Польщі

Ще одним прикладом є дезінформація про нібито масове наповнення Польщі зброєю з України та спробу створення підпільних збройних організацій. Це неправдиве інформаційне повідомлення покликане створити помилкове враження, що Україна є військовою загрозою для Польщі.

Пропагандистські матеріали містять елементи теорії змови, яка базується на припущенні, що українці готуються до збройного повстання на польській території, або інших подібних дій, наголошуючи, що вони є елементом гібридних дій або потенційних військових дій.

Ці повідомлення зазвичай поєднуються з багатьма іншими, такими як просування дезінформації про територіальні претензії України проти Польщі та навпаки.

Фашизм і культ Бандери

«Україна як країна, що захоплена фашизмом і культом Бандери» - це фейковий меседж, який постійно просувається з моменту запуску польськомовної версії Sputnik. Російська пропаганда популяризує тези про фашизм, який домінує над Україною, пропагує всі негативні повідомлення ЗМІ, що стосуються виступів українських націоналістів, та дублює дезінформацію, що формує образ України та українського суспільства, нав'язуючи образ фашизму, прапора та націоналізму через призму пропагандистських меседжів.

Ще одним пропагандистським меседжем, що постійно повторюється - спроба викликати страх перед загрозою, яка може бути наслідком надання підтримки Україні. Ці дезінформаційні заходи впроваджуються у багатьох супровідних наративах, таких як підтримка в економічному, військовому та політичному контекстах.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma