Enigma Enigma

Володимир Сенчук

2019-11-15 09:01:52 eye-2 77   — comment 0

Російська агресія

РФ не вперше використовує Інтерпол для переслідувань українців у Польщі. В Польщі впродовж останніх двох років зафіксовано до десяти випадків затримання українців на вимогу РФ. Затримання в Польщі українського активіста і ветерана АТО Ігоря Мазура відбулося на підставі запиту Росії в Інтерпол і є не першим випадком в Польщі.


          Це вже не перший випадок, коли РФ використовує міжнародні правоохоронні органи для політичних переслідувань. Лише в Польщі впродовж останніх двох років зафіксовано до десяти таких випадків. Однак, поки ці справи лише в стадії вивчення та розгляду і польська сторона жодного нашого бійця Росії не передала.


          РФ звинувачує нашого громадянина в тому, що він начебто в 1994–2000 роках брав участь у складі збройного формування у бойових зіткненнях із федеральними силами на території Чечні. Унаслідок цього загинули і були важко травмовані декілька російських військовослужбовців. У зв'язку з наведеним фактом МВС України негайно привернуло увагу Генерального секретаріату Інтерполу до чергової спроби Російської Федерації неправомірно використовувати канали та інструменти Інтерполу для політично вмотивованих переслідувань громадян України.Таким чином, РФ порушила статті 2 і 3 статуту Інтерполу, які забороняють необґрунтоване переслідування, а також втручання у справи військового, політичного, релігійного і расового характеру.На затриманого у Польщі українського ветерана війни з РФ унсовця Ігоря Мазура "Тополю" було виставлено не червону картку Інтерполу, яка одразу кидається в очі нашим поліцейським і прикордонникам під час перетину кордону, а спеціальне циркулярне повідомлення, щось на кшталт оперативного орієнтування про затримання, розповсюдження якого було обмежено певними країнами.З огляду на механізм оголошення у розшук Росією нашого ветерана, є ознаки зловживання Статутом Інтерполу.

 

          Щодо порушення РФ міжнародного права, міжнародний суд ООН 8 листопада визнав свою юрисдикцію у справі щодо порушення Росією двох конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації. Суд також наголосив, що Україною були дотримані всі процесуальні досудові процедури. Це рішення означає, що Міжнародний суд ООН може перейти до розгляду справи по суті.Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

 

Звинувачення, висунуті Росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирного зібрання в Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma