Enigma Enigma

NIK

2020-01-23 09:00:04 eye-2 2576   — comment 1

Російське знущання над сиротами!

Росія роздає свої паспорти сиротам на окупованій українській території Донбасу і фільмує їх як щасливих нових громадян Росії, а також так званих "громадян "ЛДНР"

Ці діти не можуть приїхати на вільну територію за легальними документами.

Так, шість вихованців сім’ї опікунів та прийомних сімей у Довжанську (до декомунізації – Свердловськ) отримали паспорти Росії, а "в навантаження" до них – і угруповання "ЛНР". Пропагандисти кажуть, що це "важливий день у житті кожного", і що ці діти – щасливі.

Підлітки говорять на камеру формальні фрази: "Я гідний бути громадянином РФ", "Я дуже рада, що отримала "громадянство ЛНР", бо для мене це великий крок у доросле життя. Дякую!"

Експерт з прав дитини, колишня фахівець з усиновлення офісу уповноваженого президента з прав дитини Людмила Волинець пояснює: оскільки "паспортизація" на цих окупованих територіях почалася вже давно, діти-сироти дійсно отримують так звані "документи" "ЛДНР". Але поки що Україна не може цьому протидіяти – не розроблено жодної процедури, щоб діти мали змогу замінити ці "паспорти" на українські документи.

Протягом двох років активісти та експерти боролися за скорочення процедури отримання українського свідоцтва про народження для дітей з ОРДЛО.

"Якщо дитина народилася на окупованій території після початку військових дій, і така дитина потрапляє на території підконтрольну Україні, то вона протягом 24 годин визнається як дитина, яка народилася на території України. Суд видає рішення, і на його підставі у будь-якому РАЦСі цим дітям видається свідоцтво про народження".

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma