Enigma Enigma

Тамара Орленко

2021-10-25 14:32:56 eye-2 3467   — comment 0

Російські стандарти Рустама Таріко. Що робить “вотка” в Україні?

Сьогодні, любі мої, поговоримо про таку цікаву тему, як російський алкобізнес в Україні.

Майже як у тому бородатому анекдоті: “А знаєте куме, як вони нашу горілку називають? Вотка! - Повбивав би!!!”. Це, звісно, жарт. Але фактом є те, що мутні по самі гланди россіянцевські бізнесмени навіть на сьомий рік російсько-української війни не тільки впарюють свою продукцію українцям, але й контрабасять її на окуповані території. Точніше - один бізнесмен.

А тепер, як завжди, з цифрами, прізвищами та посиланнями.

До 2014 року на українському ринку було все залито російською горілкою. Напевно, не було прилавку, де не стояв “Парламент”, “Журавлі”, “Русский Стандарт”, “Талка” чи “Зеленая марка”. І всю цю російську національну ідею постачала компанія “Руст Україна”. Засновником “Руст Україна” є, що не дивно, кіпрський офшор Пасалба Лтд 2064, Европіс 8, 10 Ваміко Корт, 1-Й Поверх, Строволос, Нікосія. (https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/36865727/ )

Але предмет цього дослідження - кінцевий бенефіціар. Бо головний постачальник в Україну сумнівного москальського щастя був так названий не на честь німецького пілота Матіаса Руста, який у 1987 році посадив свій літак на Красній площі у Москві, а ім'ям свого засновника та хазяїна.

Знайомтеся: Таріко Рустам Васильович, громадянин Італії. Via punta volpe 43 porto rotondoю Також громадянин РФ Московська обл., с. Жуковка.

За версією журналу Forbes “горілчаний король” Таріко входив у 200 найбагатших бізнесменів Росії, принаймні до 2016 року. (https://www.forbes.ru/profile/rustam-tariko )

Народився наш герой 17 березня 1962 року в місті Мензелинськ Татарської АРСР. У 1989 році закінчив Московський інститут інженерів транспорту. З 1988 року по 1990 рік — співробітник турагентства «Бізнес-Тур». З 1990 року по 1992 рік — консультант італійських компаній Ferrero і Martini & Rossi.

У тому ж 1992 році Рустам Таріко заснував у Росії компанію Roust Inc., яка спеціалізувалась на імпорті елітного алкоголю в Росію. Тоді це були такі бренди як Martini, Smirnoff, Johnnie Walker. За три роки Таріко вибудував загальноросійську збутову мережу, а в 1998 році створив компанію “Русский стандарт”, яка виробляє самі-знаєте-що. Ще через рік Рустам Таріко викупив “Агроопторгбанк” й перейменував його в “Банк Русский Стандарт”.

Москальській алкобізнес дуже беззмістовний та безпощадний, але чарівно прибутковий. Не будемо розбиратися в тому як, з чого та під чиїм дахом стартував Таріко свій гешефт у далекому та буремному дев’яносто другому році - це, мабуть, очевидно усім. Але надалі, після приходу до влади Путіна він почав вибудовувати своє алкокоролівство вже “по-сучасному”.

У 2000 році Васильович закінчив бізнес-школу INSEAD Executive School (Франція). У грудні 2006 року купив інтернет-домени Vodka.com і Vodka.ru для міжнародного просування горілки та бренду «Російський Стандарт». Перший був придбаний у американської компанії Nett Corp. за $3 млн, другий — у Артемія Лебедєва за $50 тис (мабуть, Тьома, як в “Хрещеному батькові” отримав пропозицію яку не зміг відхилити)

Також цікавий факт - у 2010-2011 роках «Русский стандарт» намагався купити український «Nemiroff», а коли власники відмовилися, невідомі здійснили напад на їх будинок. Тобто попри італійське громадянство та західну бізнес-освіту свого хазяїна, холдинг продовжував вести бізнес за “російським стандартом”.

(https://antikor.com.ua/articles/289552-gribov_jakov_kak_vodochnyj_korolj_stal_zernovym_rejderom._chastj_2 )

В Росії Таріко володіє такими заводами: “Сибірський лікеро-горілчаний завод”, “Парламент”, “Топаз”, “Браво”, “Русский Стандарт Водка”. Перед початком війни, у 2012-13 роках група викупила майже збанкрутілий польський алкогольний холдинг CED отримала ліцензію на використання товарного знаку “Зубровка” в РФ та почала виготовляти горілку й настоянки на заводі в Підмосковні. І вся ця, з дозволу сказати, “продукція” масово заходила в Україну, заробляючи гроші для Росії. Точніше кажучи, для кіпрського офшору та його “італійського” власника.

(https://finance.rambler.ru/economics/34879935-zubrovka-nastoyalas/?utm_content=finance_media&utm_medium=read_more&utm_source=copylink )

Для повноти картини - згідно з даними реєстрів Таріко Рустам Васильович згадується стосовно таких українських компаній: Акціонерне Товариство "Банк Форвард", "Універсальне Бюро Кредитних Історій", "Рс Фінанс Україна", страхова компанія "Довірат та гарантія". Під красивими назвами, якщо вірити моїм джерелам, ховаються прасувальниці та колекторські фірми, які за висновками експертів займалися приховуванням податків та вибиванням боргів. (https://youcontrol.com.ua/catalog/executives/t/tariko-rustam-vasylovych/ )

Цікаво, що Таріко Рустам Васильович для ТОВ «РУСТ Україна» - громадянин Італії, але для ПАТ «Банк Форвард» він громадянин Російської Федерації! (https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/34186061/ ).

Події дві тисячі чотирнадцятого року боляче вдарили по бізнесу Таріко, в якому Україна як ринок збуту займала далеко не останнє місце. Тоді СБУ обмежила діяльність компанії Roust персональними санкціями на імпорт з введенням ембарго. Після цього ТОВ «Руст Україна» змушена була обмежитися імпортом Zubrowka, Soplica та Zytnowka з Польщі. Але про це я розкажу далі.

Як можна розоритися на понадприбутковому алкогольному бізнесі, де торгують розведеним спиртом-ректифікатом під різними етикетками - загадка. Але факт, що втрата українського сегмента швидко відбилася на прибутках російського холдингу - з 2016 року “горілкове королівство” почало трусити, а вже у 2017 за даними ЗМІ заборгованість по виплатах склала більш ніж мільярд доларів! Після того як російський банк «Русский стандарт» практично перестав обслуговувати своїх клієнтів, бермудський офшор Roust Corporation, на який було “злито” мільярдний борг, подала в суд Манхеттену клопотання про банкрутство.

(https://finance.rambler.ru/economics/35777791-krupneyshiy-eksporter-rossiyskoy-vodki-poprosil-priznat-sebya-bankrotom/?utm_content=finance_media&utm_medium=read_more&utm_source=copylink )

Після цього холдинг за безцінь був придбаний російським “Альфа-банком”.

(https://www.rbc.ru/business/14/10/2021/6167d1cc9a7947decb47801a )

У фінансових аналітиків є версія, що банкрутство “королівства” Таріко було штучним. Відчуваючи падіння прибутків він просто вивів цей мільярд на інші офшори. Замало того, кудись у цю офшорну трубу пішли й ті гроші, які, щоб допомогти алкобізнесмену вилізти з фінансової пастки надали Таріко його кредитори…

(http://www.moscow-post.su/economics/kapitalnye_vlivaniya_tariko36212/ )

Але попри всі ці негаразди продукція заводів Таріко, і не тільки польських, а й російських продовжує продаватися в Україні! Наразі ТОВ “РУСТ Україна” спокійно займається своєю діяльністю й сприяє розвитку та наповненню бюджету так званих “молодих республік”.

Прослідити це не надто складно, достатньо лише переглянути фотографії та відеозаписи з магазинів в так званих ДНР та ЛНР. Там на полицях красуються не лише пляшки “Талки” й “Зубровки”, а й навіть вина Gancia, які також виробляє завод Таріко. Продукцію алкогольного короля Російської Федерації продають навіть в інтернет-магазинах Донецька. Продукція контрабандна, бо заходить на територію України через Росію. А для того, щоб юридично не мати відношення до окупованих територій, всі російські заводи Таріко здійснюють продаж продукції створеним юридичним особам на території Південної Осетії. Таким чином гроші отримують виключно від «визнаних» (Росією) фірм.

 

 

(https://cxid.info/155503_skolko-realno-stoit-vodka-v-donecke-foto.html )

 

 

 (https://www.instagram.com/p/CDBK-Jep63J/ )

 

(https://dnews.dn.ua/news/681184 )

 

У 2019 році корпорації Руст стало замало постачання тільки російської продукції в Луганськ та Донецьк, і підприємство почало завозити у ОРДЛО польську Zubrowka. Для польського заводу CEDC платником за продукцію є литовська компанія, яка працює через сухопутний кордон: Польща-Білорусь-Росія-Донецьк.

Та й на підконтрольній території України є безліч інтернет-майданчиків, де можна в будь-який час придбати “Русский стандарт” та інший російській алкотреш який виробляється на заводах що належать Таріко. І ніхто ці майданчики не чіпає...

 

(https://elitochka.net/russian-standard-russkijj-ctandart/russian-standard-original-1l/?gclid=CjwKCAjw_L6LBhBbEiwA4c46uhxRcdt5tzv0qMe64vaAhVXmDjZ8pNntlnX9oiYX5e_Cogw9deefDhoCnyUQAvD_BwE )

 

(https://alcoclub.com.ua/product/russkij-standart-imperija-1-l/ )

Чому попри санкції так комфортно Таріко відчуває себе в Україні? А згадаймо хто з наших державних діячів має корені, бізнес та нерухомість в Італії. Маємо на увазі ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Тільки в червні цього року, вже коли питання його відставки було вирішено, банк “Форвард” було указом президента включено у санкційний список. Збіг обставин? Може й так...

При владі були й інші впливові урядовці, які аж надто полюбляють “Русский стандарт”.

Спочатку ще раз нагадаю, що продаж продукції, яка привезена з РФ заборонена в Україні. Так от, чи пам’ятаєте ви, який був скандал, коли перед травневими святами у 2017 році до Нацбанку привезли три коробки горілки, яку виготовив завод Рустама Таріко. Тоді журналіст, нині народний депутат Олександр Дубінський, висловився про це на своїй сторінці в Фейсбуці, де розповів, що цю горілку привезли за спецзамовленням пані Гонтаревій, яка полюбляє усе російське. Історія схожа на правдиву, адже сама Гонтарева за декілька днів повинна була звільнятися, а такий “подарунок” замовила для прощальної вечірки.

(https://antikor.com.ua/articles/165754-kuma_poroshenko_zakazala_3_jashchika_rossijskoj_vodki_dlja_proshchaljnogo_shabasha_v_nbu )

Отака фігня, малята. Чекаємо, коли цим російським алкобізнесом знову зацікавиться СБУ та РНБО. Бо виходячи з того, що нам вдалося з’ясувати, місце РУСТу та його кінцевому бенефіціару Таріко - у всіх санкційних списках, які не дозволять йому ані легально, ані напівлегально бути присутнім на українських прилавках.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma