Enigma Enigma

Роберт Шульц

2024-04-09 12:41:09 eye-2 3466   — comment 0

Російський слід у протистоянні за Києво-Печерську Лавру

У березні минулого року з використанням питання розірвання Національним Заповідником «Києво-Печерська Лавра» договору з чоловічим монастирем Української православної церкви про оренду Києво-Печерської Лаври, росія розпочала активну фазу внутрішньої дестабілізації України.

Сьогодні, завдяки небайдужим і свідомим вірянам УПЦ, які стали свідками цих подій зсередини, стало відомо деталі спецоперації кремля зі спроб реалізації проекту «православний майдан» в Україні.

29 березня 2023 року лідери УПЦ відмовилася виконувати законні вимоги держави та покинути територію Києво-Печерської Лаври і зібрали вірян для організації мітингів, акцій непокори, які у квітні переросли у масові заворушення в святині.

Проте, ще до початку цих подій до Києва для участі в них та висвітлення у вигідному ворогові характері прибули декілька пов’язаних з росією груп з числа медійників, духовенства, громадських активістів.

Так, 20 березня 2023 року до Києва з Одеси прибули не зовсім релігійні особи, які відомі в південній Пальмірі як «кризові менеджери та піарщики», зокрема, директор Фонду підтримки громадян Одеси «Ти - Україна» Анна Єрмакова, координатор проектів цього фонду і головний редактор ТК «7 канал» Анна Кравцова, а також представник ТК «7 канал» Олександр Шрагін-Кац.

   (Анна Єрмакова)

(Анна Кравцова)

Слід наголосити, що ТК «7 канал» неодноразово потрапляв у скандали, пов’язані з росією. Зокрема, у 2014 році журналіст цього медіа Антон Доценко допоміг російському телеканалу «Вести» зняти пропагандистський сюжет в Одесі, а у 2016 році інший представник цього одеського телеканалу Є.Дімітраш потрапив у гучний скандал, пов’язаний з оприлюдненими у ЗМІ матеріалами листування помічника президента рф В.Суркова, в яких він фігурував. В обох випадках головним редактором телеканалу була Анна Кравцова.

          Вже по прибуттю до Києва, 21 березня 2023 року Анну Єрмакову та Анну Кравцову добавляють в закриту групу Телеграм Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, де вони розпочинають координувати заходи медійних структур церкви з поширення пропагандистських відеороликів та інших матеріалів, в яких закликають вірян московського патріархату збиратися для відбиття Києво-Печерської Лаври. Самі ж одеські «кризові менеджери» беруть на себе роль поширення цих відеороликів серед закордонних ЗМІ, зокрема, країн Європейського Союзу.

          Завдячуючи свідомим активістам УПЦ, які також були учасниками цієї закритої групи, й вдалося отримати той масив інформації про активістів подій під Лаврою. За їх згодою демонструємо декілька скріншотів з групи, яка мала назву «ІПВ».

ОSINT-аналіз інформації щодо учасників цієї закритої групи виявив чимало цікавих фактів, що свідчать про їх причетність до російської сторони.

Зокрема, виявилось, що один з її активних учасників керівник інформаційного відділу Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ Віталій Гончарюк має російський номер телефону +79855177558, а на своїй сторінці в російській мережі «Вконтакте» (https://vk.com/id10473457) хвастається візитами до кремля та публікує фото з екзаменів попам рпц, мабуть, на визначення рівня любові до росії.

Ще однією учасницею групи, через яку координувалися масові заворушення біля Лаври була Валентина Гордійчук, помічниця митрополита Климента (в миру Олег Вечеря).

Остання славиться не меншою любов’ю до росії та російської церкви, також не приховує своїх візитів до цієї країни, які, як вона зазначає у своїх соцмережах, проходили за фінансової підтримки міністерства закордонних справ рф. На своїй сторінці Вконтакті (https://vk.com/photos10147284/) вона навіть виклала фото з спільного богослужіння з патріархом кірілом та лідером російських «Нічних Вовків» олександром залдостановим, що брав безпосередню участь в захопленні Кримського півострова.

Ще однією активною членкинею координаційної групи з дестабілізації ситуації під Лаврою у березні 2023 року була Валентина Ілліна, член інформаційного відділу Рівненської єпархії УПЦ.

Валентина була членом рівненського осередку нині забороненої в Україні політичної партії «Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ», а у 2021 році очолила рівненський телеканал «ITV». І сьогодні продовжує діяльність з розпалювання вже міжнаціональної ворожнечі, поширення антисемітських заяв, зокрема, про недоцільність встановлення в Україні мінори.

          Ще одним членом групи був монах Лаври Євген Лосяков, який у своїх соцмережах (https://ok.ru/profile/505468998485) не приховує зв’язків з представниками «Z-спільноти».

 

За координацію заходів з боку «православної молоді» відповідала представниця молодіжного крила ГО «Миряни» Анна Гонтова, в миру -полтавська фото-модель з явно нехристиянськими відвертими фото в публічному просторі.

Завдяки активістам УПЦ, що виступають за автокефалію церкви від рпц і остаточне розірвання канонічних зв’язків з рф, стало відомо й багато іншої інформації, у т.ч. щодо сум, які отримували проплачені активісти за участь в заходах під Лаврою.

Ця інформація вчергове доводить, що УПЦ не можна сприймати виключно як релігійну організацію, що функціонує задля задоволення своїх духовних потреб. А й в умовах російського повномасштабного вторгнення є деструктивним елементом, що координується прихильниками країни-агресора.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma