Enigma Enigma

Helena Libert

2019-12-05 14:20:59 eye-2 2596   — comment 0

Росію підозрюють у ще одному резонансному вбивстві

Як повідомляють західні ЗМІ, посилаючись на заяву німецького генерального прокурора, вбивство чеченського командира розглядається як розвідоперація РФ.

 

Мається на увазі вбивство 40-річного громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі у серпні цього року в Берліні, яке журналісти та експерти порівнюють із отруєнням колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Британії.   

 

Про ознаки «руки Кремля» у вбивстві Хангошвілі свідчать також результати спільного розслідування команди Bellingcat разом зі Spiegel, The Insider та Dossier Center. У них йдеться, зокрема, про «фейкову особистість» російського вбивці – Вадима Соколова, який насправді виявився Вадимом Красіковим. Розслідувачі зазначають, що видача дійсних документів (паспорта громадянина РФ, ідентифікаційного коду та закордонного паспорта) неіснуючій особі могла відбутися лише за безпосереднього сприяння російської влади.

 

Крім того, окремі експерти пояснюють причетність російських спецслужб до резонансного вбивства минулим військовим досвідом убитого. Так, Хангошвілі воював у другій чеченській війні проти російських військ на Північному Кавказі в 2001-2005 роках та вважається в РФ терористом.

 

Міністерство закордонних справ Німеччини оголосило двох співробітників посольства РФ персонами нон ґрата, пояснюючи своє рішення небажанням російських колег сприяти розслідуванню вбивства. Крім цього, на Кремль можуть чекати нові санкції, у разі підтвердження причетності Росії до вбивства.

 

Російська влада, як зазвичай, відкидає усі звинувачення і далі продовжує ліквідовувати «неугодних» режимові людей на чужій території.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma