Enigma Enigma

Богдан Павленко

2021-02-20 13:45:34 eye-2 16   — comment 0

Ротація угорських дипломатів в Закарпатті: зміна політичного курсу чи боротьба з корупцією?

Найближчим часом в м. Ужгород очікується новий очільник Генерального консульства Угорщини, який замінить на цій посаді Йожефа Бугайла (на фото зверху ліворуч).

Офіційна причина – планова ротація дипломатів, хоча дипломатична місія Йожефа Бугайла мала завершитись ще у 2019 році.

Нещодавно в ЗМІ обговорювалась одна із можливих причин, начебто, офіційним Будапештом негативно оцінюється робота Й. Бугайло в Закарпатті, в першу чергу через провал об’єднання двох проугорських партій «ТУКЗ-КМКС» і «ДППУ» перед місцевими виборами 2020 року та втрати впливу на рівні регіону.

Однак, знаючі люди говорять, що справжньою причиною кадрових змін є, те, що позиція консула, котра базувалася на зміцненні добросусідства та розвитку міждержавних відносин, дала тріщину. Йожеф Бугайло відверто обманював всіх і під маскою добродія ховається звичайний хапуга. Завдяки своїй впливовій посаді Й. Бугайло не гаяв часу та намагався якомога тісніше встановлювати дружні стосунки із представниками бізнесу в Закарпатті у сфері туризму, індустрії харчування, будівельній сфері, сільському господарстві, які використовуючи подвійне громадянство, мали змогу  подавати заявки для отримання фінансування  на розвиток свого бізнесу від урядових структур Угорщини. Маючи сталі  дружні зв’язки в Угорщині та у бізнес колах Закарпаття, Йожеф Бугайло лобіював отримання фінансової допомоги від Угорщини для окремих підприємців, значна частина яких банально деребанилась, що супроводжувалося риторикою про великодушність Угорщини та підтримку «закордонних угорців» Закарпаття. 

 Як і в Україні так і в Угорщині, державні кошти розпилюються  справжніми друзями. Пан Бугайло має такого надійного і впливового друга в Угорщині, Золтана Модьоро (на фото зверху праворуч) який підтримує широкі зв’язки з угорською політичною елітою та перебуває в дружніх відносинах з головою Державних Зборів Угорщини Ласло Кевером. Мова йде про того Золтана Модьора який є одним із засновників Благодійного фонду підтримки спортсменів та футболістів «Академія футболу «Карпатія»  та  в квітні 1992р. організовував перший матч футбольної збірної України та Угорщини, спрямовував свій вплив на «розбудову» футбольної академії в с.Дерцен Берегівського району .

А далі все просто З. Модьор забезпечував виділення фінансових ресурсів, а завданням Й. Бугайло було підшукування українських контрагентів, (імена підприємливих земляків повідомимо пізніше) які погоджувались співпрацювати на «взаємовигідних» умовах (відкату).

В той час коли угорська політична еліта на міжнародній арені спекулює риторикою про підтримку закордонних угорців в Закарпатті, реалізацію багатомільйонних проектів, Й. Бугайло забувши про свою основну місію консула  із головою поринув в хабарницьке болото та цинічно розкрадав кошти власної країни. Мова йде про дійсно захмарні суми, близько 2 млрд. форинтів (близько 5,5 млн. євро) які б дійсно могли допомогти етнічним угорцям Закарпаття.

На що розрахована кадрова політика МЗС Угорщини? Якими будуть нові кар’єрні звершення угорського «дипломата»? Який Ваш інтерес, пане Сіярто у роботі таких кадрів?

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma