Enigma Enigma

Катерина Яресько

2019-01-06 09:48:02 eye-2 14743   — comment 25

"Спілка блогерів України" або "СаюзКоцаб", "КоцабьяСпілка" (с)

Останнім часом ми помітили в фейсбуці агресивне просування сторінки з маніпулятивною назвою Союз (в іншому написанні - спілка) блогерів України - СБУ. Які блогери взялися представляти Україну, хто нахабно використовує назву державної установи? Справжня українська блогосфера розібралася.

Мій пост від 03.01.2018:

В ньому є посилання на їх презентацію та виступ Руслана Коцаби, який є об'єктом досліджень Центру Миротворець.

Блогер Аллан Левітов 30.12.2018 помітив нестиковки на графічному зображенні цієї сторінки:

 

В твіттері опублікували інформацію щодо реєстарції цього дешевого за змістом, але явно бюджетного проекту:

 

Проект зареєстрований на Віктора Зубрицького, якого розшукує Національна поліція України.

Запис про Зубрицького розміщено в Чистилищі.

 

Твітеряне припускають, що за маскою в першому роліку брудного проекту може ховатися сам Зубрицький.

В коментах нам також надали архівні матеріали. З'ясувалося, що перший "сльот" цієї компанії відбувся ще 27.09.2017, серед очних і заочних учасників Олена Бондаренко,

згадуваний вище Руслан Коцаба. Тетяна Монтян.

Модератор -  Олександр Семченко, - гуморив, що начебто через абревіатуру (СБУ) їх захід можуть помилково відвідати не тільки блогери. 

Матеріали про захід: 

https://archive.vn/znDOl 
https://archive.is/LTzWF
video: 
https://www.youtube.com/watch?v=9erNdijtunI
https://www.youtube.com/watch?v=fLwBoTy_-b0
https://www.youtube.com/watch?v=IckqD3e4QUs
https://www.youtube.com/watch?v=GTbZZtGcFPM

https://imgur.com/l3KshUe
https://imgur.com/kyvOwFE
https://imgur.com/JUPl6Hi
https://imgur.com/bqBDEK0
https://imgur.com/t4WgbFN
https://imgur.com/Ej4soy3
https://imgur.com/CpQcEAs

Цікаво, що ці та деякі інші особи, помічені біля цього інтернет-проекту, взяли участь у новорічному проекті каналу Кліменко-тайм. Бувшим міністром доходів та зборів Олександром Кліменком створено й також агресивно просуваються ряд проектів, які мімікрують під медійні та правозахисні, але це лише прикриття для їх деструктивної антидержавної діяльності.

В цій вечірці антиукраїнських пропагандистів також взяв участь голова НСЖУ Сергій Томіленко.

До речі, Аллан Левітов закликає НЕ називати їх "СБУ", пропонує "СаюзКоцаб", "КоцабьяСпілка". Дякую, Аллане, я скористалася)) 

Хто ж вкладає великі гроші в рекламу цього проекту, які журналісти кинулися заробляти брудні гроші на створенні антиукраїнських матеріалів? Нема сумнівів, що скоро ми про це дізнаємось.

Ми продовжуємо досліджувати марні зусилля антиукраїнських пропагандистів, на які щоденно спалюється великий бюджет. Грошові витрати можна оцінити за даними їх рекламної кампанії, яку надає фейсбук.

Цільова аудиторія рекламної кампанії - люди від 18 років, які в фейсбук надали дані, що мешкають в Україні, і в налаштуваннях акаунту обрали українську мову.

Приклад розрахунку вартості такої рекламної кампанії наводимо на скріншоті. Частота, з якою фейсбук показує ці рекламні пости, також підтверджує великий бюджет кампанії.

На наш погляд, вибір налаштувань рекламної кампанії говорить про таке:

  1. Здійснюється спроба збільшення цільової аудиторії. Ці спікери, яких ми назвали вище, і які є об'єктами досліджень Центру Миротворець, як правило, не мають великого впливу на україномовну аудиторію, тож створено новий україномовний проект і за допомогою рекламної діяльності здійснюється набір нових підписників. Тож, мета рекламної кампанії - формування власної україномовної аудиторії, розширення існуючої цільової аудиторії.
  2. Звідси випливає мета проекту - вплив на україномовну аудиторію.

Покажемо як це відбувається, для прикладу візьмемо їх пост.

 

А тепер подивимось коментарі.

Ну і логічний висновок.

Ще ми відмітили, що цільова аудиторія при таких обсягах вкладених (правильніше сказати - викинутих на вітер) грошей зростає дуже повільно, тож ефективність рекламної кампанії дуже низька. На відміну від простого обговорення в справжній українській блогосфері, яким фактично зруйновано цю спробу ворожого антиукраїнського впливу.

На наш погляд, також необхідно надати правову оцінку цій акції антиукраїнських пропагандистів. Припускаємо, що проект створено з метою маніпулювання громадською свідомістю, про це говорить використання домену sbu.ua та згадування в назві "українських блогерів". Яких саме блогерів? Поки що в якості такого блогеру нам пропонують журналіста Коцабу, про якого добре пам'ятають в батальоні "Айдар".

Щодо правової оцінки даного проекту написав адвокат Анатолій Тарасенко.

Тож чекаємо на розвиток подій навколо цього маніпулятивного антиукраїнського проекту тепер вже в правовому полі. А ми будемо й надалі відстежувати їх діяльність та спроби впливу на українське суспільство й інформувати про це наших читачів.

Далі буде. 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma