Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2021-12-03 10:28:41 eye-2 4038   — comment 2

Сексі, лесбійка, шльондра, або Незалежність з іксами

…Два ікси у назві – це, звісно, повна порнографія і неподобство (тобто три ікси), чого не має бути, якби не одне «але».

Принаймні на самому початку варто подякувати, що зекономлено наш час і суть проблеми чітко роз’яснено. З цих міркувань "Економіка з двома іксами. Грандіозний потенціал жіночої незалежності" Лінди Скотт (К.: Yakaboo Publishing) – взагалі незамінна книжка для нових поколінь, які не знаються на традиціях, користуючись виключно політкоректністю. Адже, мовлячи про яскраво виражену економічну нерівність притаманну жіночому населенню будь-якої країни, де працює той самий механізм, що утримує цю нерівність в силі, ми тримаємо на думці національні традиції цих країн. Але зараз про це кажуть інакше, і навіть доволі чемно обходять ці самі традиційні ознаки.

Мовляв, у таких суспільствах перешкоди економічній залученості жінок простягаються далеко за межі роботи і заробітної плати та охоплюють питання власності, капіталу, кредитів і ринків. При цьому такі економічні перепони у поєднанні з культурними обмеженнями, які накладаються здебільшого на жіноче населення, формують унікальну тіньову економіку. Авторка хоче зламати тисячолітні устої, і на основі достовірних даних та практичного досвіду стверджує, що подолання цих перешкод на шляху до успіху жінок — перемога для всіх, незалежно від гендеру. Звісно, вона відкриває нам очі на безліч економічних несправедливостей, що обмежують жінок у всьому світі: батьки продають своїх доньок проти їхньої волі; чоловіки спалюють наречених, чиє придане витрачене; чоловіки привласнюють заробітки жінок і землю вдів; банки дискримінують жінок, що звертаються за кредитами; корпорації платять жінкам менше, аніж чоловікам - і ще чимало іншого.

Таким чином, "Економіка з двома іксами" — це оцінка історичного вилучення жінок з економічного життя та наслідки цього, а також заклик раз і назавжди поставити жінок і чоловіків у рівні економічні умови. Поки ж маємо таке. "Щоб виявити, чи говорять економісти про жінок і чоловіків по-різному, коли не контролюють себе, було проаналізовано мільйон постів із онлайнового форуму, де студенти й викладачі пліткують про своїх колег, - розповідає авторка. - Словами, які найчастіше вживали щодо колег-жінок, виявилися: сексі, лесбійка, сексизм, цицьки, анальний, одружується, фемінацистка, шльондра, сексуальна, вагіна, вагітна, вагітність, гарненька, одружуватися, обдирати, розкішна, хтива, запасти, гарна, секретарка, покинути, шопінг, побачення, неприбуткова організація, наміри, приваблива, зустрічався та проститутка. Слова, які вживали зі згадками про колег-чоловіків: математик, ціна, радник, підручник, мотивований, Вортон, цілі, Нобель і філософ.

Економістки розповіли журналістам, що цей список цілком відбиває те, як старші економісти вчать молодше покоління колег принижувати жінок". Старші вчать молодших, розумієте? Мабуть, ні.

 

Ілюстрація: Валерій Барикін

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma