Enigma Enigma

Victor Gondar

2024-03-27 07:57:17 eye-2 3218   — comment 0

Сенсор-імплантат для своєчасного лікування хвороби Крона.

Безпровідний сенсор імплантат проводить довготривале спостереження в режимі реального часу стану шлунково-кишкового тракту при хворобі Крона, що дозволяє починати лікування запалення в кишківнику на ранніх стадіях, попереджуючи чи обмежуючи ушкодження, які спричиняють запальні процеси.

Хвороба Крона – хронічне неспецифічне захворювання кишківника, що призводить до порушення всмоктування їжі, втрати ваги, підвищення температури тощо. В Європі середній рівень захворюваності складає 3 випадки на 100 000 тисяч населення.

Пацієнтам з легкою і середньою формами захворювання призначають протизапальну терапію, але з часом препарати втрачають свою ефективність і 70% хворих потребують хірургічне втручання з приводу видалення частини ушкодженого кишківника.

Нова розробка Північно Східного університету (США) допоможе оптимізувати процес лікування й зменшити відсоток хірургічного втручання.

Оскільки локальне підвищення температури є ознакою запалення, вчені вирушили перевірити, чи може температурний датчик біля кишківника миші з хворобою Крона реєструвати прогрес захворювання, а також відстежувати окремі епізодичні загострення.  

Керівник проекту відмічає, що на сьогодні не має метода для швидкої діагностики запального процесу. В окремих випадках запалення залишається непоміченим аж до необхідності ургентного хірургічного втручання.

 «Силу запалення можна виміряти за рівнем тепла. Чим сильніше запалення, тим більші пошкодження. Ним можна запобігти, якщо у лікаря будуть під рукою вся інформація, він зможе призначити адекватну терапію, а не чекати тижнями на лабораторні аналізи чи результатів біопсії».

Крім того, вимірювання зміни температури може бути корисним при виразковому коліті, інших запальних захворюваннях кишківника, а також інших патологіях, які характеризуються довгим запальним процесом. У своїх дослідженнях вчені використовували безпровідні датчики на тваринних моделях для відстеження коливань температури протягом 4 місяців.

В цьому ж науковому закладі був розроблений ультратонкий м’який імплантат для спостереження й вимірювання температури та перфузії пересадженого органу. При чому зв’язок між теплом і запаленням був ключовим, оскільки запалення в пересадженому органі являється першою ознакою відторгнення імунною системою реципієнта. 

Після успіху на тваринних моделях, вчені планують дослідити можливості нового сенсору на пацієнтах з запальними процесами кишківника.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma