Enigma Enigma

Victor Gondar

2023-10-19 10:56:40 eye-2 3275   — comment 0

Сенсор-пластир для постійного спостереження

Аналіз поту може надати цінну інформацію по стан здоров’я людини, включаючи рівень цукру в крові.

Новий сенсор створений з лазерно-модифікованого графенового нанокомпозитного матеріалу, і дозволяє вимірювати рівень глюкози протягом 3 тижнів, одночасно реєструючи температури тіла та рівень pH.

Один із розробників відмічає: «Піт являється ідеальним матеріалом для виявлення біологічних маркерів в режимі реального часу. Але низький рівень сполук в поту й супутні фактори, такі pH, солоність і температура, не дозволяє їх точно вимірювати і виявляти. Наша нова розробка враховує ці фактори, вимірюючи рівень глюкози протягом декількох тижнів».

В попередніх розробках сенсорів-пластирів теж використовували лазерно-модифікований графеновий електрод. Вони легко виробляються, гнучкі й прості у використанні, але мають низьку чутливість.

При створенні нового сенсора вчені використали спеціальну обробку лазером для створення стабільної тривимірної вуглецевої структури електрода з вкрапленням золотих і срібних часточок. Благородні метали мають не лише високу провідність, але й стійкі до окислення.

Глюкоза на поверхні модифікованого електрода окислюється при низькому потенціалі. Це окислення генерує зміну струму, яка прямо залежить від концентрації глюкози. Спостерігається більша стабільність показників порівняно з попередніми розробками.

Сенсор має невеликі розміри, як дві поштові марки. До тіла він кріпиться клейкою стрічкою. Отриманні дані передаються по безпровідному зв’язку на персональний комп’ютер чи  мобільний пристрій. Пристрій можна носить декілька тижнів.

Експерти зауважуються про великі перспективи нової розробки в галузі медицини. Вони зауважують, що враховуючи низьку собівартість, точність показників і простоту у використанні, сенсор можна використовувати в персональній медицині, корекції харчуванні, індивідуального моніторингу за власним здоров’ям.

Новий сенсор був розроблений в науковій лабораторії університету штату Пенсильванії, США.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma