Enigma Enigma

Богдан

2019-11-13 19:20:58 eye-2 2973   — comment 0

Ще раз про справедливість

В далекі есесерівські часи величенька делегація від АЗЛК поїхала з візитом на одне із підприємств імперії Форда. Американці, на здивування делегантів, були абсолютно відвертими і допустили москвичів до всіх своїх секретів і, головне, поділилися організаційним досвідом. По факту цього візиту була навіть написана дуже цікава книжка...

 

І шо?

 

Та нішо...

 

Я не просто читав цю книжку на роботі, що допускалося специфікою моєї роботи, але й занотовував деякі цікаві організаційні моменти у свій записничок. І ось мене викликають в цех. Я залишаю розгорнуту книжку і записничок на столі... Повернувшись із цеху, бачу розмашистий напис у записникові: "Я начальник – ти дурак. Ти начальник – я дурак"... Як показав подальший досвід, автор цієї тези був дуже близьким до істинного стану речей в управлінні підприємством. І не тільки. Книга П.Ю.Шелеста "Да не судимы будете" говорить про той факт, що подібна методика використовувалася і в управлінні державою... І саме тому, що американці знали про цю методику управління, вони й допустили московську делегацію до своїх святая-святих. Американці були впевненими, що весь їхній накопичений досвід буде використано росіянами виключно для говорильні.

 

Зрештою, а чому "був дуже близьким"? Ця теза дуже навіть добре проявляється і сьогодні...
 

В горбачовські часи для порятунку соціалістичної економічної системи комуністи-горбачовці активно впроваджували у підприємства господарчий розрахунок. Справа просувалася "більш-менш". А на "ЗаЗ" навіть відпрацювали надзвичайно ефективну методику впровадження господарчого розрахунку в інструментальних цехах (от цікаво, яка доля цієї методики сьогодні?). І саме за цією методикою я впроваджував господарчий розрахунок в інструментальному цеху завода пластмасових виробів... І тут головне, з досвіду, – це точність у визначенні функціональних обов’язків працівників (а не «давай-давай» і «всє дружно») і СПРАВЕДЛИВІСТЬ у начисленні заробітної платні, бо робітник хоче і повинен знати скільки він отримає за виконаний об’єм роботи… Зрештою, саме це і було головним в організації на підприємстві Форда.

 

І саме тому, що американці знали про російську методику управління, вони й допустили московську делегацію до своїх святая-святих. Американці були впевненими, що весь їхній накопичений досвід буде використано росіянами виключно для говорильні.


Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma