Enigma Enigma

Andrii Gryganskyi

2019-11-19 23:41:25 eye-2 3321   — comment 0

Що пишуть про Україну в США: ТОП-5 головних публікацій тижня, 10-16 листопада 2019 р.

Цей огляд топових періодичних видань США містить далеко не всі цікаві статті про Україну. Останній тиждень було позначено сплеском нової інформації, яка надходить переважно від процесу імпічменту у Конгресі. Минулий тиждень почалися відкриті слухання, на яких вже засвідчили попередньо вислухані кілька представників адміністрації Білого дому та дипломати. Крім того, профільні комісії продовжують заслуховувати нових свідків за закритими дверима. За словами речниці Конгресу Н. Пелозі, вона задоволена процесом розгортання імпічменту і «президент Трамп мав кепський минулий тиждень». Окрім потоку інформації від слухань, журналісти багатьох видань виявляють власну зацікавленість стосунками між США та Україною та передусім їх впливом на політичні події в Сполучених Штатах.

The Wall Street Journal

Ставлення Трампа до України як «тотально корумпованої» та його проросійська позиція до неї були сформовані дуже давно, ще до його президентства, як пишуть V. Salama і R. Ballhaus у статті Trump’s View of Ukraine as Corrupt Took Shape Early для The Wall Street Journal. Це сталося ще під час президентських виборів у США 2016 р. Тоді незалежна антикорупційна українська агенція опублікувала виписки із секретного бухобліку з даними про $12.7 мільйонів готівкою, виплачених керівникові виборчого комітету Трампа П. Манафорту проросійською партією в Україні. За виразом Трампа, Україна обійшлася з Манафортом дуже вороже. Таке негативне ставлення значно вплинуло на всі подальші дії Трампа у стосунках з Україною. Також його оцінка корумпованості України є важливим фактором, який беруть до уваги під час конгресових слухань у процесі імпічмента. Але вирішальною подією, яка остаточно сформувала ставлення Трампа до України, була його зустріч з російським президентом В. Путіним у 2017 р. Путін закликав Трампа визнати «законність» зазіхань Росії на частину української території, яка нібито сягає корінням політичної федерації 11-сторіччя, що об’єднувала предків сучасних українського, російського та білоруського народів. Відтоді у перемовинах з європейськими лідерами Трамп неодноразово нарікав, що змушений надавати допомогу Україні, називаючи її «ваша Україна» та «частина Росії», як неодноразово зазначали західні офіційні особи. За свідченнями посадовців Білого дому, Трамп постійно надавав перевагу російським інтересам понад українські, особливо за обставин, коли вони протирічили. Навіть рішення надати Україні летальну зброю працівники президентської адміністрації підсунули йому на підпис тоді, коли «він був у доброму гуморі». Зараз «український скандал» став основою процесу імпічменту Трампа, слухання з якого відбуваються вже другий тиждень.

USA TODAY

W. Kummings у газеті USA TODAY приводить дані нещодавнього опитування американців (ABC News-Ipsos poll цього понеділка) щодо дій Трампа в Україні та їх точку зору на імпічмент. Кожен сьомий із десяти американців вказав, що дії Трампа були «неправильними», а трохи більше половини опитаних вважають, що за це він має бути усуненим із свого посту. Тринадцять відсотків назвали дії Трампа неправильними, але такими, що не заслуговують імпічменту. І шість відсотків назвали його дії неправильними і вартими імпічменту, але не усунення з посади. Четверть опитаних не вбачає нічого поганого в тім, як він діяв відносно України. Результати опитування значно відрізняються за партійною належністю: 85% демократів за імпічмент та усунення від президенства, у той час як 65% республіканців не вбачають у діях Трампа нічого незаконного. Також значний вплив на суспільну думку має час. Близько третини опитаних зробили свої висновки щодо Трампа після появи новин про перемовини Трампа з Зеленським, близько 20% – під час слухань Конгресу стосовно імпічменту, і ще 20% зформували свою точку зору задовго до вибуху «українського скандалу».

Трамп перебуває під загрозою імічменту за використання затримки військової допомоги Україні як важеля для оголошення розслідувань, які б йому дали певні політичні бонуси на майбутніх виборах. Натомість Трамп заперечує зв’язок між допомогою і розслідуванням і наполягає на тому, що його турбувала лише корупція в Україні.

The Los Angeles Times

Стаття Ukraine scandal is a microcosm of what we already know: Trump’s presidency is a failure в The Los Angeles Times порівнює процес імпічменту Д. Трампа з віконцем у шкідливий хаос його політичної діяльності як президента США. Скандал з Україною має багато вкрай негативних і навіть злочинних складових. Це й агресія Росії та 5-річна війна з нею на сході, і корупція, і постійне перетасовування на верхівці влади дипломатів, прокурорів, президентів та всемогутніх кримінальних злочинців. Але український скандал – це лише шматочок набагато більшої картини шкодо- і навіть злочинної діяльності Трампа як очільника виконавчої гілки влади США. Вся його зовнішня та внутрішня політика мало чим відрізняється від його дій стосовно України, за які він зараз знаходиться у процесі імпічменту. Він орієнтується лише на корокотермінові вигоди, і передовсім для себе особисто, які він сприймає за загальноамериканські пріоритети. Цькування, викручування рук, оббріхування опонентів, перешкоди правосуддю, гноблення за нелояльність – це його щоденні засоби. Широко відомі його відраза до правди та закоханість у різноманітних теоріях змов. Газета The Washington Post нещодавно опублікувала постійно зростаючий список оприлюднених Трампом заяв і свідчень, які не відповідають дійсності (простіше – брехні), який за останній місяць зріс до >13 тисяч за 993 днів президентства. Мабуть немає жодного процесу чи дії Трампа, де б він діяв згідно закону або загальноприйнятих правил. Тому не диво, що він пообіцяв надати військову допомогу своєму слабкому і вразливому союзнику Україні у війні з більш сильним ворогом Росією лише в обмін на «послугу», яка мала принести політичну користь лише йому, а не Сполученим Штатам. Український скандал виник не на голому місці, це далеко не єдиний доказ непридатності Д. Трампа до посади президента США.

The Washington Post

Автори статті Sen. Johnson says whistleblower’s sources ‘exposed things that didn’t need to be exposed’ для The Washington Post поширюють точку зору республіканського сенатора від Вісконсіну Джонсона про недоцільність поширення й обговорення політичного скандалу, який виник після знаменитого телефонного дзвінка між Трампом та Зеленським, покладеного в основу процесу імпічменту. Він вважає, що слід було вжити заходів за кулісами, подалі від публічності. Україна понесла значних іміджевих, політичних та економічних втрат внаслідок скандалу. Сенатор зазначив, що більшість в уряді підтримують Україну і вона отримувала й буде отримувати всю необхідну допомогу незалежно від того, який президент зараз при владі. Між тим, Трамп продовжує атакувати у твітах усіх учасників процесу імпічменту, а під час слухань спливають нові подробиці. Так виявилось, що Офіс менеджменту і Бюджету затримав військову допомогу більш ніж двома тижнями раніше, ніж вважалося дотепер, і походження цієї затримки досі не встановлене. Демократи сперечаються, чи варто заслухати самого президента Трампа з його поясненнями ситуації в цілому, оскільки його твіти досить суперечливі. Сенатор Джонсон проте вважає, що із-за інформатора, який розголосив суть телевонної розмови між Трампом і Зеленським, створено небезпечний прецедент просочування секретної інформації з Білого дому. Він впевнений, що послабленя виконавчої гілки влади через імпічмент похитне її дієздатнісь, а доведення імпічменту до кінця може стати згубним для Сполучених Штатів. Автори також зазначають, що Джонсон був безпосередньо задіяним у виникненні теорії «заміни» російського втручання у вибори в США 2016 року на українське. Він особисто зустрічався з досі не названим українським дипломатом, який надав «докази» українського втручання. Після цього Трамп став активно поширювати цю конспірологічну теорію, яка суперечить безсумнівним доказам, зібраним спецпрокурором Р. Мюллером і наданим з мінімальним редагуванням для публічного доступу у березні цього року.


Читайте також: “Єжов працював на РФ ще з часів роботи у Посольстві України в США. Унікальні подробиці


The New York Times

Стаття A. Troianovski A Ukrainian Billionaire Fought Russia. Now He’s Ready to Embrace It для The New York Times викликала настільки значний резонанс в українських мас-медіа, що мабуть її варто освітити максимально повно, з мінімальними скороченнями.

За останні п’ять років у фактичній війні між Україною та Росією загинуло понад 13 000 людей – це бійня за позбавлення від колоніальних кайданів та рух до Заходу. Мільярдер Ігор Коломойський був вирішальною фігурою цього процесу, який витратив мільйони доларів на добробати і допоміг зупинити російську агресію в 2014 році. Але пан Коломойський, який широко сприймається як найпотужніший діяч України поза урядом, враховуючи його роль мецената нещодавно обраного президента В. Зеленського, радикально змінився. За його словами: настав час Україні відмовитися від Заходу і повернути назад у бік Росії. «Вони все одно сильніші. Ми повинні покращити наші відносини», – сказав він, порівнюючи силу Росії з Україною. «Люди хочуть миру, хорошого життя, вони не хочуть воювати. А ви – Америка – «змушуєте нас воювати і навіть не даєте нам грошей за це».

Його коментарі відображають розчарування тим, що західні дипломати та Міжнародний валютний фонд змушують Зеленського не допустити Коломойського повернути контроль над вилученим у нього Приватбанком у 2016 році на тлі звинувачень у розкраданні багатомільярдів доларів. Але які б не були його мотивації, геополітичні погляди Коломойського важливі, бо він сильно впливає на адміністрацію Зеленського, коміка, телевізійні шоу якого транслюються на каналі Коломойського. Хоча Зеленський продовжує підтримувати тісніші зв’язки із Заходом, він також, схоже, готовий взаємодіяти з Росією більше за свого попередника. Нещодавно Зеленський запропонував зустрітися з Путіним без західних лідерів, заявив колишній президент Казахстану.

У слуханнях про імпічмент протягом останніх тижнів американські чиновники описали вплив Коломойського як одну з найбільших проблем Зеленського. МВФ повідомив про труднощі з фінансуванням України, у разі недостатніх зусиль Зеленського для повернення коштів, які Коломойський украв із Приватбанку. Ця афера коштувала київському урядові 5,6 мільярда доларів, щоб вижити в 2016 р. Коломойський, який заперечує будь які свої правопорушення і звинувачує уряд у захопленні його банку, раніше критикував МВФ і буцімто надмірне втручання Заходу в українські справи. Він наполягає на тому, що Зеленський повинен бути готовий до невиконання позик фонду. Також він описав процедуру імпічменту у Вашингтоні як останню соломинку, і прямо заявив про сприйняття Росії як партнера. За його словами ЄС і НАТО ніколи не приймуть Україну, тому краще прийняти реальність і навіть не смикатися. «Ви не візьмете нас» в альянс, – сказав Коломойський. «Не потрібно витрачати час на порожні розмови, тоді як Росія хотіла б приєднати нас до нового Варшавського договору».

П’ять років тому Коломойський, якому зараз 56 років, мав зовсім іншу точку зору. На початку російської агресії мільярдер прийняв пропозицію стати губернатором своєї рідної Дніпропетровської області біля лінії фронту війни. Він фінансував добробати, які вели бойові дії до того, як регулярна армія змогла дати повноцінну відсіч агресору. Як очільник єврейської громади України, він сприяв знешкодженню кремлівської брехні про те, що у Києві «керують неонацисти».

У 2017 році Коломойський виїхав з України до Швейцарії та Ізраїлю після того, як уряд тодішнього президента П. Порошенка націоналізував Приватбанк і звинуватив його у масштабному шахрайстві і загрозі економіці України дестабілізацією. Він повернувся минулого травня після обрання Зеленського, коміка, чий серіал про вчителя-президента України з’явився на телеканалі Коломойського.Він і зараз наполягає, що не любить Росію, згадуючи про масовий голод у 1930-х роках як одну з трагедій, яка спіткала Україну через її окупацію Москвою. Але, як він цинічно заявив, Захід провалив Україну, не забезпечивши достатньо грошей і недостатньо відкривши свої ринки. Натомість, за його словами, США просто використовують Україну для послаблення свого геополітичного суперника. «Війна проти Росії, – сказав він, – до останнього українця.» Відбудова зв’язків з Росією стала необхідною для економічного виживання України. Він передбачив, що травма війни мине. «Дайте п’ять, десять років, і кров забудеться», – сказав Коломойський. «Я показав у 2014 році, що не хочу бути з Росією», – додав він. «Я об’єктивно описую те, що бачу і куди рухаються речі.» Він заявив, що фінансування з боку Росії може замінити позики МВФ, що підштовхнуло до антикорупційних реформ, які дратують закріплені бізнес-інтереси України. «Ми заберемо у росіян 100 мільярдів доларів. Я думаю, що вони хотіли б дати нам це сьогодні», – заявив Коломойський. «Який найшвидший спосіб вирішити проблеми та відновити стосунки? Тільки гроші».

Для Коломойського ворожість до США є особистою. Він вважає, що став об’єктом переслідування МВФ, який, як повідомляється, розпочав розслідування фінансових злочинів його діяльності. Колишня радниця з Європи та Росії в Білому домі Ф. Хілл заявила законотворцям, що вона «надзвичайно стурбована» впливом Коломойського на Зеленського. Вищий чиновник Державного департаменту Дж. Кент заявив про свої слова пану Зеленському, що його готовність порвати з Коломойським – «тим, хто мав таку погану репутацію» – буде лакмусовим випробуванням його незалежності. І В. Тейлор, виконуючий обов’язки посла в Києві, також заявив, що попередив Зеленського: «Він, пан Коломойський, посилює свій вплив у вашому уряді, що може спричинити ваш зрив

Коломойський сказав, що якщо він би був президентом України, то продовжив би розслідування, яких прагне Трамп. На запитання, чи це загрожує Україні у разі перемоги демократів на наступних президентських виборах, Коломойський відповів: «Якщо вони з нами розіграються, ми поїдемо до Росії… Російські танки будуть розміщуватися поблизу Кракова та Варшави… Ваша НАТО задере штани і купить памперси.»

Зеленський побудував свою виборчу агітацію на антикорупційній платформі, зобов’язавшись позбавити Україну від впливу магнатів бізнесу, які захопили контроль над основними активами країни після розпаду Радянського Союзу. Він пообіцяв, що Коломойський не матиме особливих повноважень над його адміністрацією. Але ознак зростання політичного впливу Коломойського достатньо, і коментарі олігарха щодо важливості відновлення зв’язків з Росією, ймовірно, викликають занепокоєння серед критиків Зеленського. Останні вже вважають, що президент готовий знехтувати українськими інтересами в здійсненні Кремлівської «мирної» угоди. Коломойський сказав, що він гарячково розробляє план закінчення війни, але відмовився розголошувати деталі, оскільки американці «зіпсують це і перешкодять йому

Коломойський також заявив про намір відновити право власності на Приватбанк або отримати компенсацію. Він сказав, що таких, як пан Порошенко, відповідальних за вилучення банку, треба покарати «смертною карою». Що стосується Зеленського, то він публічно заявив про неповернення Приватбанку його колишньому власникові, справедливо хвилюючись за міжнародні інвестиції. Коломойський заперечив свою участь у розкраданні коштів банку.

Коломойський заперечив, що має таємні важелі впливу на Зеленського. Проте, «Якщо я одягну окуляри і подивлюся на себе, як решта світу, я побачу себе монстром, ляльководом, хазяїном Зеленського, тим, хто планує апокаліпсис. Я можу почати робити це реальністю», – завершив своє інтерв’ю пан Коломойський.

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma