Enigma Enigma

Olena Herasimova

2021-10-23 14:14:35 eye-2 3501   — comment 2

Щоб вакцинація була успішною

Нарешті це сталось. Україна наростила щоденний показник вакцинації до 289468 осіб за 22.10.21. З них 203265 осіб отримали першу дозу вакцини.

Така оперативність може втішати. Якби не одне але.

Цей вибір було зробено не завдяки прекрасно проведеній піар-компанії з вакцинації та піднесенню самосвідомості громадян.

Він був зроблений за рахунок поліції та загорож на вокзалах країни. Люди, які два дні поспіль штурмують потяги та міжобласні електрички в надії потрапити туди без дозвольних документів, звісно, під тягарем непереборної сили зроблять безкоштовно щеплення прямо на вокзалі, аби не робити за 350 грн експрес-тест. Але самосвідомості та відповідальності воно їм не додасть. Архаїчна реакція однієї громади в Рівненській області на вакцинацію проти поліомієліту не додає впевненості, що щойно щеплені особи умовної електрички Київ-Ніжин почнуть дбати про себе та оточуючих. Скоріше навпаки - почнуть вести себе так, ніби вони отримали вічний захист від усякої зарази відповідно до 90 псалому, відкидаючи будь-які розумні обмеження під час пандемії.

Додатково такому безвідповідальному ставленню сприятиме абсолютно провальна промо-кампанія для заохочення вакцинації. Коли на сайті МОЗ та автовідповідачі на гарячій лінії досі стоїть нагадування півторарічної давнини, що найкращим запобіганням поширення пандемії є миття рук та зберігання соціальної дистанції, не варто дивуватись соціологічним опитуванням. Бо коли ці настанови давала ВООЗ, вакцин у вільному доступі не було. За півтора роки багато чого змінилось. З позитивного - в Україні за півтора роки пандемії люди привчились мити руки та перестали нести брудними руками до роту будь-що. Звісно, це втішає, бо в перспективі веде до зниження розповсюдження інфекційних захворювань ШКТ. Але для ковіду (за умови миття рук) головною є вакцинація.

Але навіть вакцинація може не бути успішною, якщо не притримуватись цілої низки правил.

Якщо вам пощастило, і ви зробили вакцинацію в поліклініці під наглядом лікаря, то можливо (але це не точно) уважний лікар не забуде вам нагадати, що потрібно вести себе обережно, уникати великого скупчення людей, переохолодження тощо, аби не наражати на небезпеку власну імунну систему, яка на деякий час стає вразливою до будь-яких інфекцій. Ще менш ймовірно вас сповістять про те, що цей період триватиме не 2-3 дні, а весь час між першою та другою дозами (3-4 тижні) та ще 3-4 тижні після другої дози.

Зовсім неймовірним видається, що всім вакцинованим роздаватимуть пам'ятки, як себе поводити після вакцинації та чому це важливо. Принаймні, в поліклініці, в якій робила щеплення моя родина, жодної згадки про це немає. Окрім нагадування посидіти після щеплення під кабінетом упродовж півгодини. Мені здається, що берегтися протягом 30 хвилин буде трохи замало.

Отже, після критики дій влади переходжу до конструктивної частини і пропоную МОЗ розробити таку пам'ятку та нагадати вакцинованим, що:

Вакцинація - це імунізація організму шляхом введення антигену (вірусного або бактеріального).

Процес вакцинації супроводжується тимчасовим зниженням загального імунітету, оскільки ресурси організму частково витрачаються на набуття специфічного імунітету проти певного захворювання. Зазвичай цей період триває упродовж кількох тижнів. Тому у цей час потрібно відповідально ставитись до свого здоров'я, пам'ятаючи про те, що організм стає вразливим до будь-яких вірусних та бактеріальних хвороб, в тому числі коронавірусу.

Тому після вакцинації першою та другою дозами упродовж 2 тижнів рекомендовано:

- уникати скупчення великої кількості людей, не відвідувати розважальні заходи, особливо в закритих приміщеннях;

- за можливості обирати для користування міський громадський транспорт у часи з меншим навантаженням;

- не відвідувати ресторани, навіть якщо вас запросили на ювілей та весілля, або (борони Боже) поминки;

- максимально скоротити відвідування без нагальної потреби закладів охорони здоров'я;

- споживати достатню кількість рідини та овочів і фруктів та обмежити (виключити) споживання горілчаних виробів, тютюну та будь-чого, що здатне заподіяти шкоди вашому імунітету;

- за можливості відкласти закордонні поїздки, особливо в країни іншого кліматичного поясу, переліт до/з яких при короткотермінових поїздках знижує стресостійкість організму;

- частіше перебувати на свіжому повітрі.

 

Думаю, що друк таких пам'яток на листочку формату А5 не займе багато часу та бюджетних коштів. Проте може суттєво підвищити поінформованість щеплених громадян, займе їх мозок під час поїздок та дозволить зменшити навантаження на систему охорони здоров'я.

 

Дякую всім, хто прочитав.

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma