Enigma Enigma

Андрій Гончарук

2021-10-27 09:40:25 eye-2 3285   — comment 0

«Штірліци» російського ПЗ. Для чого потрібні санкції

Нові санкції України проти російських компаній, введення яких мало досить несподіваний характер, викликали бурхливу реакцію серед українців. 
Передусім, на сьогодні проти України ведуться не лише бойові дії на полі бою, але й ведеться не просто інформаційна, а й смислова війна. І питання інформаційного контенту, смислів, які продукуються російськими інформаційними каналами, які продукуються також у російських соцмережах – це елемент смислової війни проти України.  Адже якщо належним чином обробити населення, то можна отримати і п'яту колону всередині країни противника і, відповідно, сприятливі умови для роботи розвідки, резидентури.
Розвідувальна інформація збирається не лише за допомогою "штірліців", "кротів" й інших розвідників, а розвідінформація може збиратися за допомогою форумів, соцмереж, різних інтерв'ю журналістів. У результаті це надходить в аналітичні центри, і країна-противник отримує досить адекватну інформацію – як про те, які настрої в країні, так і про відповідні особливості функціонування сектору безпеки й оборони.
Справа в тому, що програмне забезпечення, яке розроблене в інших  країнах, може бути використане не лише для збору певної інформації. Є й так звані "логічні бомби". Це – програмний мікрокод, який в один момент може "покласти" будь-яку  автоматизовану систему управління. Цей програмний мікрокод називається "логічною бомбою" зі свого роду годинниковим механізмом. Він задіюється за певних умов і в певний час. "Покласти", мовою ІТ, автоматизовану систему управління включно з системою ПВО можна також за допомогою таких "логічних бомб". Це – питання війн нового покоління, до чого весь світ готується. Їх називають мережево-центричними війнами.
Саме тому вирішення цієї проблеми забезпечення інформаційної безпеки України, в цілому забезпечення нацбезпеки і обороноздатності України, лежить також у площині розробки власного національного програмного продукту, аналогічного з тим, який продукують як США, так і РФ. Першим кроком має бути, звісно, відмова від потенційно вразливих програмних продуктів РФ. І це треба було робити вже давно.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma