Enigma Enigma

andriy98

2021-11-26 09:17:16 eye-2 394   — comment 2

Ситуація на енергетичному ринку

Ситуація, що склалась на енергетичному ринку ЄС, спричинена комплексом ресурсних, технологічних, політичних та економічних причин як об’єктивного, так і суб’єктивного характеру. До об’єктивних причин можна віднести невідворотний період затримки збільшення пропозиції енергоресурсів на ринку після початку зростання попиту через відновлення економічної активності. Виробникам та постачальникам енергоресурсів потрібно інвестувати, переналаштовувати свої технологічні та логістичні ланцюжки, здійснювати інвестиції, що потребує часу. Недопущення негативного розвитку ситуації у цей період відновлення пропозиції енергоресурсів на ринку має забезпечувати система запасів (ринкових, стратегічних). Однак таких запасів в ЄС на ринку природного газу виявилось недостатньо. При цьому окремі гравці (зокрема РФ) відверто утримувались від поповнення запасів, намагаючись отримати додатковий важіль впливу на політику країн ЄС. Енергетику РФ вже  понад 20 років використовує як гібридну зброю проти країн Європи. Підриваючи роботу газотранспортної системи України, РФ створює подальші передумови для подальшої військової агресії. Україна вже давно відчула на собі, що РФ використовує енергетику як зброю у гібридній війні, як засіб політичної маніпуляції.

РФ постійно намагалася шантажувати газом багато європейських країн таких, як Латвія, Естонія, Чехія, Україна, Грузія і навіть Білорусь, а зменшуючи транзит газу через територію Україну Газпром зараз піднімає ціну на газ, що є очевидним шантажем Європи.

Помилки при зміні моделей організації торгівлі на енергетичних ринках призводять до зловживань та загрожують зростанню вартості енергозабезпечення для споживачів, мають наслідками значні фінансові втрати учасників ринку та порушення надійності роботи енергетичної інфраструктури. Кризова ситуація на газовому ринку ЄС ймовірно зумовить суттєве удосконалення законодавства та механізмів регулювання енергетичних ринків. Висловлюються застереження щодо необхідності знизити амбіційність «зеленого переходу» з урахуванням його впливу на економіку країн. Міністри фінансів низки країн ЄС закликали Єврокомісію розробити інструментарій оперативного реагування на «різкі стрибки цін» та провести розслідування, чому поточних газових контрактів виявилося недостатньо, заявили про необхідність координації закупівель енергоресурсів і навіть перегляду моделей функціонування ринків. Для України розвиток подій на енергетичному ринку ЄС є важливим уроком, який потребує вивчення. Слід опрацювати комплекс заходів, які б дозволили запобігти негативному розвитку ситуації на енергетичному ринку України. Насамперед заслуговують на увагу проблеми відсутності стимулів до модернізації енергетичної інфраструктури; невідповідності застарілого обладнання екологічним нормативам; зростання заборгованостей на ринку; непропорційності динаміки введення потужностей відновлюваних джерел енергії та високої вартості енергії з цих джерел; невиконання планів збільшення видобутку природного газу; «вимивання» професійних кадрів з енергетичного сектору тощо. З точки зору безпосереднього впливу волатильності газового ринку ЄС на ситуацію в Україні слід відзначити загрозу виникнення дефіциту природного газу для потреб України.

ЄС спільно з партнерами, зокрема Україною, необхідно розпочати роботу над засобами енергетичної cтійкості. Підрив роботи ГТС України не лише послаблює Україну економічно, але й відкриває шлях до наступної військової агресії РФ.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma