Enigma Enigma

Іванна Петрів

2022-06-04 11:15:51 eye-2 3861   — comment 0

Скасувати всі борги за необґрунтовані нарахування від Київтеплоенерго! - Кияни закликають Уряд та ОПУ прийняти відповідне рішення!

Війна змінила життя всіх українців. Багато людей втратило роботу, житло, засоби для існування. Десятки тисяч громадян загинули, мільйони були змушені тікати до інших країн. На тлі масових трагедій та героїчного протистояння російській агресії, змінилися й очікування більшості українців, активувалися нові вимоги до влади.

Тепер, коли світ об’єднався навколо України і зміцнилася впевненість у перемозі над рашизмом, настав час наводити лад у внутрішньому господарстві, адже без цього буде неможливо досягти загального успіху. Люди прагнуть кардинальних змін системи державного управління, вимагають дієвих економічних реформ, очищення судової влади і правоохоронних органів, викорінення корупції та схематозів.

Однією з перших значущих ініціатив Уряду щодо вирішення внутрішніх проблем, стала ініціатива перевірки діяльності монополістів з надання комунальних послуг.

Напередодні у Телеграм-каналі Прем’єр-міністра України з’явився наступний допис:

«Уряд відновив перевірки у компаніях, які надають українцям комунальні послуги. Зокрема в енергетиці. На жаль, до нас надійшло вже не одне звернення від українців щодо необґрунтованих нарахувань. Тому тут треба швидко навести лад.», -написав у своєму телеграмі Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. t.me/Denys_Smyhal/2754

На думку експертів з ЖКГ, як мінімум, 50% цього меседжу Прем’єра стосувалося конкретно діяльності столичного монополіста КП «Київтеплоенерго». Останнім часом ЗМІ» неодноразово звинувачували це київське підприємство у необґрунтованому нарахуванні боргів за неспожиті послуги. Причому, мова йшла про сотні мільйонів невідомо звідки намальованих сум, які масово виставили у платіжках киянам за тепло.

Цей матеріал готувався на початку року, коли столичні журналісти з ряду ЗМІ, за ініціативи «Громадський рятівник», провели розслідування та показали на прикладі одного київського будинку, як саме відбувається незаконне нарахування сум за опалення у київських ЖК. Він мав бути опублікований ще 24 лютого, але війна змінила усі плани. Зараз ситуація повернулася й потребує вирішення. Отже, публікуємо матеріал у незмінному вигляді, з додатком у кінці.

Фінансовий тероризм Київтеплоенерго як загроза державним інтересам – на прикладі будинку на Позняках (вул. О. Пчілки, 2)

Тарифи і платіжки за комунальні послуги – останні два роки ці питання найбільше турбують українців, незважаючи на загрозу війни та пандемію.

Багато українців зараз стривожені зовнішньою загрозою, стурбовані власним майбутнім. На тлі суспільної напруги та невпевненості у завтрашньому дні  КП «Київтеплоенерго» (далі КТЕ) своїми безглуздими непрозорими платіжками, які масово отримують кияни, відкриває «скриньку Пандори». Проте, люди налаштовані рішуче і не бажають сплачувати за те, чого вони не споживали. Якщо ситуація не вирішиться, в Києві розпочнеться криза комунальних неплатежів, що може спричинити ланцюжкову реакцію і тарифний колапс у Державі. А це буде лише на руку ворога. Самий час Президенту, Кабміну та Верховній Раді розібратися, що відбувається у КТЕ та інших монополістах комунальних  послуг.

Наразі люди, які сумлінно сплачують за комунальні послуги зіткнулися з платіжками, що містять величезні незрозумілі суми перерахунків та донарахувань за опалення та інші послуги. На численні вимоги громадян, представників ЗМІ пояснити, звідки такі суми (чому саме такі, чому суми у платіжках не відповідають показанням лічильників та діючим тарифам, середнім нормам споживання та, взагалі – виглядають як відвертий грабунок), монополісти-постачальники здебільшого, роблять відписки і нічого не пояснюють.   

Особливо зухвало в плані непрозорості розрахунків з клієнтами, як було зазначено, відзначається столичний монополіст з послуг опалення та гарячої води - КП «Київтеплоенерго».

Чому поведінка монополіста КТЕ – неприпустима!

Уявіть собі, ви приходите у ресторан, замовляєте їжу згідно меню та прейскуранту цін. Ви підрахували на калькуляторі, що усі блюда коштуватимуть вам 850 гривень, та ще й запланували 15% щедрих чайових зверху. Разом підготували 1 000 гривень за все про все. І от вам приносять рахунок, а там – 17 000 тисяч гривень за цей раз, та ще – 20 000 за минулі рази! Ви в розпачі – за що, звідки ці суми!? Викликаєте адміністратора і вимагаєте показати, як вони рахували. А вони, замість чітких пояснень по конкретній сумі вашого чеку,  показують вам якісь номери постанов, методик, якісь перехресні посилання на рецептуру та ДСТУ, та кажуть, що ви маєте просто їм вірити і сплатити вказану у рахунку суму! Інакше – будете державним боржником та матимете купу важких проблем із законом.

В реальному житті ви більше ніколи б не відвідали цей жахливий ресторан, та ще й здійняли б скандал у соцмережах, що відлякнуло б від закладу усіх клієнтів та призвело до його банкрутства. А самі знайшли б собі інше приємне, адекватне кафе по кишені. Але в нашій з вами реальності це не просто якийсь дурний ресторан жадібного володаря. А це  - єдина їдальня на острові, де немає ринків і продуктових магазинів, єдине місце де, взагалі, можна щось поїсти, щоб не померти з голоду. У вас немає вибору куди йти. І тому ви мусите платити кожного разу за безглузді рахунки, щоб мати шанс на виживання. Монополіст диктує умови, правила і трактує методики і показання, як йому заманеться. Ви можете піти в суд. Але суд не має тої компетенції, щоб розібратись у всіх цих махінаціях, і воліє не злити божевільного ресторатора, бо їм там ще самим їсти.)

Саме так відбувається останніми роками із КП «Київтеплоенерго».

До ініціативи Громадський рятівник надходять сотні звернень від мешканців різних будинків про те, що суми у платіжках за тепло, які вони отримують, не відповідають розрахункам згідно діючих тарифів та показників лічильників. Але різниця в сумах не 10, не 20 і не 50%, що можна було б ще якось зрозуміти, ну там щось округлили, підсумували, «авансували»…. Ні. В багатьох випадках виставлені КТЕ суми одразу в 3-6 разів більші від реальної кількості та вартості спожитого квартирами тепла, що легко довести показаннями лічильників та діючими тарифами! Але й це ще не все.

Крім того, люди масово стали отримувати перерахунки за минулі періоди. І теж, не 1 000 - 2 000 або навіть 5 000 гривень, які, за відповідного обґрунтування, середня родина могла б якось потягнути, розбити на кілька місяців. А одразу 20 000 – 30 000 гривень, і більше! При чому, це ті квартири, які завжди вчасно платили, згідно наданих платіжок.

Будинок, на який звалилися мільйони «боргів»

Саме така, «класична» ситуація нарахувань космічних сум за опалення трапилася в будинку по вулиці Олени Пчілки, 2, що на столичних Позняках.

До ГО «Громадський рятівник», звернулися за допомогою мешканці квартир №№243, 303, 339, 538, 273, 335, 436 тощо. Кожна площею 47-49 квадратних метрів. Люди просять допомогти розібратись у ситуації з нарахуваннями непрозорих сум за опалення та незрозумілих перерахунків за 2019-2021 роки, бо на їх власні звернення до КТЕ зрозумілої відповіді, яка б пояснила що і чому, вони не отримали.

Докладніше про це люди розповіли журналістам у відео-сюжеті:

Розуміючи важливість своєчасної оплати комунальних послуг та вартість обслуговування теплових мереж, ми залучили журналістів різних видань, експертів та разом із активістами ініціативи «Громадський рятівник», провели власне незалежне розслідування цієї ситуації. Зокрема, до КТЕ та ЦКС були надіслані журналістські запити з проханням надати чіткі пояснення на прикладі конкретних квартир з конкретними цифрами.

Також ми попросили експертів дати пояснення цієї ситуації з юридичної та економічної точки зору. Скажемо наперед, після усіх досліджень, розрахунків, порівнянь різних методик та пояснень монополіста, домогтися розуміння – «А, ось воно що, ну тепер все зрозуміло, вибачте!» нам, м’яко кажучи, не вдалося. Навпаки, ми побачили зловісну прірву, у якій губляться всі кінці, усі суми, та відповідальність за безлад.

Але подивимось на ситуацію з конкретним будинком по вул. Олени Пчілки, 2, мешканці якого зіткнулися із астрономічними нарахуваннями за тепло, яке вони не споживали.

Наприклад, згідно надісланих з КП "Київтеплоенерго" платіжок-повідомлень, наданих хазяїном Денисом Кличовим, борг за опалення з`явився несподівано і невідомо звідки. 

Його квартира №303  опалювальною площею  47,8 кв.м. за адресою: вул. Олени Пчілки, 2, станом на 01.08.2021 р. отримала перерахунок 17 954 гривень.

У КТЕ відповіли, що це начебто перерахунок за минулі роки. Звідки та за який період взявся цей борг, якщо мешканці означеної квартири сплачували все, згідно діючих нормативів та наявних цифр у платіжках КТЕ? Тим більше,  згідно діючих правил, перерахунок заднім числом може здійснюватися лише у меншу сторону, у разі незадовільного постачання ком.послуг.

Наступна квартира №436 площею 47,8 м. за адресою: вул. Олени Пчілки, 2 за опалювальний період з 01.01.2021р. по 01.04.2021р. отримала нарахування від 6 500 до 10 204  гривень за кожен місяць споживання тепла. І це – при діючому, повіреному лічильнику, який показував зовсім інші цифри. Загалом, лише за 4 місяці опалювального сезону означена квартира отримала нарахувань на суму 30 949,19 гривень! Це повністю виходить за рамки як заявлених тарифів і методик, так і за рамки здорового глузду. І дуже схоже на умисне шахрайство, за яке передбачена кримінальна відповідальність.

Або взяти кв.243, площею 46,9 кв. метрів по якій було нараховано з 1.01 по 1.05 2021 року 30 357 гривень.

І це при тому, що однокімнатна квартира такої площі просто не здатна спожити навіть третину від нарахованих у платіжках калорій. Крім того, на 1.09.2021р. ця квартира отримала ще й 17 595 гривень незрозумілого перерахунку «за минулий період». Хазяйка квартири Надія Маловичко, за фахом бухгалтер, здійснила власні підрахунки згідно із заявлених методик та тарифів, які на її прохання надало КТЕ.

Вона чітко розрахувала і показала, що її квартира спожила 3Гкал, а платіжка прийшла за 18 Гкал! Виявилося, що як мінімум 35 000 гривень на цю квартиру були намальовані просто з неба.

Так само незаконні перерахунки та донарахування на аналогічні безглузді суми  зафіксовані у квартирі № 273, 47,9 метрів (загалом 43 328 гривень не підтверджених обґрунтованими розрахунками сум), про що повідомив її власник Валерій Шинкарьов.

Зокрема, згідно наданих КТЕ платіжок, у зимові місяці йому нарахували по 3,5 тисячі гривень на місяць, тоді як за лічильником виходило максимум 500-600 гривень! Без лічильника (і це абсурд!) виходило дешевше! Що чітко видно на порівняльній таблиці нижче.

У квартирі №339 виявилося 17 492 гривень перерахунку за минулі роки «нізвідки», про що розповів хазяїн Олексій Синельник.

Він також повідомив, що квартира такої площі, як в нього у найбільш холодний місяць може спожити максимум 1Гкал. Проте лише за один січень 2021 року йому нарахували за місяць 12 000 гривень, що виглядає геть нереально та дуже підозріло.

Також журналістами, згідно наданих платіжок по квартирах №538 та №335, зафіксовані незрозумілі багатотисячні донарахування за періоди 2019-2020рр., та нарахування сум за кількість калорій, що не могли спожити ці квартири, і що не відповідає показанням лічильників. Загалом, мешканці згаданих квартир мають безпідставно переплатити мінімум по 30 000 гривень кожна і більше.

Наразі з тих відомостей, показників лічильників та власних нормативів КТЕ, які відомі і зафіксовані в документах, виникає сумнів у законності таких платіжок.

В аналогічному по матеріалах, сусідньому будинку, так само утепленому і обладнаному лічильниками, на цій самій теплотрасі, у квартирах з аналогічною площею, суми за опалення рахують зовсім по іншому.

Це наводить на думку, що у КТЕ сидять хитрі шахраї, які розробили схеми незаконного збагачення за рахунок мешканців. Але, можливо, ми помиляємося, і є прості і обґрунтовані пояснення та причини усіх цих  нарахувань?   

А як цей абсурд пояснює КТЕ?

На прохання роз`яснити, на підставі яких законів, наказів та нормативів зазначеним квартирам будинку по вул. Олени Пчілки, 2 був сформований та виставлений такий тариф, та розписати механізм формування цієї суми, ЦКС та КТЕ загалом посилаються на те, що суми рахуються по табличках, методиках і нормативах. Сам голова СП «Енергозбут» Костянтин Лопатін на особистому прийомі мешканців будинку, показав якісь таблиці, які абсолютно не переконали громадян у тому, що це законно, обґрунтовано і справедливо.

З іншої сторони, на вимогу журналістів пояснити алгоритм нарахування КТЕ сум за опалення по конкретних квартирах цього будинку, у Центрі комунального сервісу (ЦКС) свою відповідь розпочали з того, що розрахунки за опалення – це дуже конфіденційна справа, і журналісти мають довести, що їм це можна знати. Отже, читаємо (дослівно).

«Інформація про нарахування плати за послуги з централізованого опалення, у тому числі донарахування плати за вказану послугу відноситься до конфіденційної інформації про майновий стан, тому Концерн не має правових підстав для надання таких відомостей до Вашої редакції, оскільки Вами не надано документів, які базуються на положеннях глави 17 Цивільного кодексу України, а саме, належним чином оформленої довіреності, згідно якої Ви маєте право представляти інтереси громадян, власників/наймачів житлових приміщень

Власне, така відповідь, коли редакція до свого запиту, надає копії квитанцій, платіжок, відомостей, та питає чиновників «поясніть, як ви рахували, бо люди незгодні», а у відповідь отримує посилання на конфіденційність, свідчить лише про умисне приховування намірів та мотивів.

Людям нема чого приховувати від журналістів, а от КТЕ і ЦКС – є, і дуже багато! Це просто цинізм вищої олімпійської проби – виправдовувати небажання  пояснювати, звідки грабіжницькі рахунки, турботою про захист особистих даних людей, яких ви самі ж і ошукали-обібрали! Це яскравіше за усі слова та методички свідчить про те, що суми нараховані непрозоро, і що при детальному аналізі випливуть зловживання.

Проте відмовити таким чином - це все одно, що відкрито визнати свої шахрайські мотиви. Тому певні спроби пояснити логіку та правомірність перерахунків за минулі роки, та нарахувань за неспожите тепло, КТЕ та ЦКС все ж показали. Але краще б вони цього не робили.

Антимонопольний комітет як спільник у пограбуванні громадян

То звідки і чому ці незрозумілі суми з’явилися саме в цьому будинку? КТЕ та Центр комунального сервісу (ЦКС – організація, що бере на себе функцію тлумача по тарифах від КМДА) у своїх відповідях на журналістські запити намагаються пустити дим в очі і зробити таку собі завісу, що сховає усі зловживання.

Зокрема, журналісти побачили версію, що до 2019 року частина квартир у будинку не мали квартирних лічильників, а потім їх поставили, і це начебто спричинило перерахунок. Але це повністю безглуздо та незаконно, бо суми у квартирах і будинках без лічильників, і це відомо всім, КТЕ зазвичай рахуються по максимальним показникам. І ті роки мешканці без лічильників сплачували чималенькі рахунки по 2-3 тисячі гривень з 1-кімнатної квартири, і додаткові витрати за МЗК. Тоді як після встановлення лічильників, суми стали виходити значно меншими. Тобто за логікою, якщо б вона була, більшість квартир після встановлення лічильників, мали б отримати перерахунки у меншу сторону. Бо, нарешті, з’ясувалися б справжні витрати тепла, і вартість спожитого тепла. Але КТЕ рахує по своєму, і суми лише збільшуються. На більшість квартир нараховують суми не за лічильниками, а за власним бажанням. Підтвердження цьому безглуздю, отримуємо у відповіді на журналістський запит ЦКС, цитуємо:

«Додатково інформуємо, що на підставі доручення виконавця послуг КП «Київтеплоенерго» та на виконання рішення адміністративної колегії Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 24.06.2021 № 60/17-рк/к, відповідно до якого необхідно змінити методику нарахувань за опалення для будинків, частково обладнаних квартирними лічильниками тепла, а також відкоригувати нарахування за опалення у минулому опалювальному сезоні для власників квартир у таких будинках.

… Так, згідно із даними ПАК, за особовими рахунками споживачів вказаного житлового будинку із урахуванням нових даних облікової інформації споживачів, а також на виконання рішення відповідного відділення Антимонопольного комітету України проведено перерозподіли обсягів теплової енергії, у зв'язку із чим, виконано коригування плати за послугу з централізованого опалення, шляхом донарахування

Це «геніальне» пояснення обов’язково увійде до скрижалів видатних юридичних документів, які будуть вивчати у Вишах майбутні адвокати, судді, прокурори. Виявляється, що (за версією ЦКС) перерахунки у бік величезних, незрозумілих сум у будинку по вул. Олени Пчілки, 2– це пряме завдання Антимонопольного комітету, яке сумлінно кинулося виконувати «Київтеплоенерго»! Як вам таке!? Це все одно, що на доручення поліції у рамках профілактики злочинів, відключити сигналізацію та розбити ліхтарі. Тим самим, «Київтеплоенерго» бере Антимонопольний комітет у спільники, як гаранта законності їх здирництва з простих людей і прикриття оборудок з непрозорими розрахунками. Абсурд? Повний! Цікаво, що відповість на це сам Антимонопольний комітет, єдиний сенс існування якого за наші податки – це стримувати апетити монополістів і підтримувати чесну конкуренцію!

Але якщо ви думаєте, що абсурдні пояснення незрозумілих нарахувань від КТЕ на цьому закінчились, ви помиляєтесь. У відповіді на журналістський запит газети «Кримінальний огляд» щодо причин таких незрозумілих платіжок у квартирах будинку по вул. О. Пчілки, 2, вже само КТЕ надало наступне пояснення: дослівно: «У серпні 2021 року для понад 350 квартир у будинку (з 235 до 588) було здійснено перерозподіл спожитих обсягів тепла за період листопад 2019 - квітень 2021рр. Причиною стало відкриття нового особового рахунку на кв.455 (новий власник) та актуалізація фактичних обсягів споживання тепла цією квартирою. У результаті такого перерозподілу для зазначених квартир було проведено коригування нарахувань у бік збільшення або зменшення.»

Що, що? Як корегування по одній квартирі, у якій змінився хазяїн, може спричинити багатомільйонні нарахування для кількох десятків інших квартир в будинку?

Може там жив міжнародний шахрай, такий собі Злодій зі своїми міньонами-посіпаками, і вони потайки підключились до опалення і витягнули тепла на мільйони гривень? Браво КТЕ, ось такі пояснення, безумовно, додають людям впевненості у завтрашньому дні, віри у законність та прозорість відносин із комунальними структурами.

А може навпаки, це у середині КТЕ, у СП «Енегрозбут» завівся такий шахрай-посіпака, який має доступ до нарахувань за тепло по місту, та прокручує незаконні оборудки? А може там їх ціла зграя. Це, безумовно, доведеться з’ясувати правоохоронним органам, перш за все НАБУ та ДБР.

Експерти підтверджують, що КТЕ – діє непрозоро та незаконно

Першими у незаконних діях КТЕ звинуватили  експерти АМКУ. Нещодавно, спеціалісти Північного міжобласного територіального відділення АМКУ провели експертизу умов нарахувань та перерахунків КТЕ. За результатами цього розслідування АМКУ оштрафував КТЕ на 2 мільйони за непрозорість розрахунків з клієнтами!

«За спроби приховати інформацію у справі щодо перерахунку цін на теплопостачання у Києві». https://amcu.gov.ua/news/amku-oshtrafuvav-na-majzhe-2-mln-grn-kiyivteploenergo-za-informacijne-porushennya?fbclid=IwAR3lH-mHN3dTpcJXtSYwLLzGPGXjlBBdVhsXOGEtiE3wdU0Hve80GofTM38

Щоправда, два мільйони для такої потужної організації, як КТЕ – це більш схоже на комариний укус. Бо тільки з одного будинку, подібного до Олени Пчілки, 2  КТЕ отримує значно більше – десятки мільйонів непрозорих нарахувань.

Ми консультувались у юристів та експертів з комунальних питань, і всі вони підтвердили, що суми по квартирах будинку Олени Пчілки, 2 виглядають дуже підозріло. Натомість, якщо розрахувати суми за опалення згідно показників лічильника та заявлених нормативів КТЕ (що і було зроблено), то сума по цих квартирах має бути в кілька разів менша, ніж та, яка була нарахована за даний період і яка значиться у квитанціях по цим квартирам. А перерахунки за минулі періоди, якщо це відповідає закону, мають бути реалістичні, в яких можна з’ясувати і обґрунтовано довести походження кожної гривні.

Чому неможна залишати цю ситуацію без уваги вищого керівництва  Держави та без негайного вирішення у бік перегляду системи нарахувань за комунальні послуги. Тому що, як ми вже казали, така ситуація, яка склалася в будинку Олени Пчілки, 2 – спостерігається по сотнях і тисячах будинків у столиці. Справа в тому, що в минулі роки такі спроби зробити перерахунки та накинути зі стелі на квартири тисячу-другу гривень від КТЕ вже були зроблені. І не одноразово. Багато людей, без зайвих питань, гасили ці уявні борги, думаючи, що монополісту видніше. Але апетит, як відомо, приходить під час їжі. Побачивши таку чудову можливість, відчувши смак великих легких грошей, у КТЕ вирішили грати по-крупному. Тим більше, суди (у які подавали одиниці незгодних) показали, що судді не можуть розібратися у всіх цих методиках, що ускладнює докази неправомірності дій КТЕ.

А далі сталося як в тому анекдоті, де люди грають на гроші у покер, та вірять один одному на слово. «І тут у мене така карта поперла…».

Насправді, ця справа варта розслідування НАБУ, ДБР, і навіть, СБУ, не кажучи про ДПС та Фінбезпеку. Антимонопольний комітет України лише трохи копнув цю «авгієву стайню», і був не просто вражений, а втратив на якийсь час свідомість від подиву! Це ж навіть краще за володіння станком друку грошей. Бо друк грошей  - то інфляція, а сплата людьми  своїх кровних грошей за комуналку, навіть якщо платіжки незаконні – то вливання в економіку власних кишень.

Іванна Петрів, Олексій Гришковець, Громадський рятівник для ЗМІ

Мешканці будинку по вул. Олени Пчілки, 2 що фігурує в розслідуванні, опублікували відкрите звернення до влади, в якому вимагають скасувати усі незаконні та неправомірні перерахунки та борги за опалення. За посиланням на сторінку FB можна ознайомитись із повним текстом звернення.

 

Експертний висновок

Як все має бути за логікою та законом – коментує адвокат, експерт з комунальних питань Вадим Чунжин.

Одразу зауважу, що згідно закону, перерахунок за послуги ЖКГ не може бути проведений у бік збільшення оплати, як це зухвало робить КТЕ. Якщо ми подивимось визначення поняття «перерахунку» у профільному законодавстві в сфері житлово-комунальних послуг, то побачимо наступне. У абзаці 3 п. 2. постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 482 «Про затвердження Порядку здійснення перерахунку вартості послуги з управління багатоквартирним будинком за період її ненадання, надання невідповідної якості», де Перерахунок визначається як  зміна розміру нарахованої плати за послугу у разі надання її невідповідної якості шляхом зменшення розміру такої плати виходячи з фактично наданих у період перерахунку складових послуг.

Виходячи з наведеного збільшення будь-яких нарахувань за ЖКГ в результаті перерахунку не може бути законним, тому що в законі чітко прописано поняття перерахунку, яке в імперативному порядку визначено як зменшення оплати.

Має бути лише так, і не інакше! Якщо ж виникає спірна ситуація, яка потребує перегляду рахунків чи донарахування, КТЕ має виділити для кожного будинку відповідальну людину. І, перш ніж надсилати платіжки із новими сумами, спеціаліст КТЕ має довести на спеціальній зустрічі, що претензії за боргами – законні, прозорі і обґрунтовані! Тоді як мешканці ОСББ можуть запросити на зустріч власного експерта, який матиме власні аргументи і зможе фахово апелювати КТЕ. І лише тоді, коли всі питання з`ясовані та узгоджені, може йти мова про якісь додаткові нарахування.

Якщо квартира/будинок без лічильника – тоді сума нараховується за спеціальною методикою, згідно вартості середнього показника спожитого тепла на відповідну площу квартири. Все це має чітко розписуватись і бути зрозумілим і прозорим. Нагадаю, що встановити лічильник на будинок – це законний і почесний обов’язок КП «Київтеплоенерго.

Що стосується ситуації з будинком на вул. О. Пчілки, 2, то маємо яскравий приклад незаконних схем збагачення зі сторони КТЕ. Ситуація ускладнюється ще й тим, що в таких випадках ошуканим мешканцям, навіть за наявності беззаперечних доказів, дуже складно довести свою правоту в суді.

Справа в тому, що суди не володіють інформацією та фаховим потенціалом, щоб розібратись у методиках та системах розрахунків .

Ключова проблема полягає в тому, що у 2017 році було прийнято закон "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2119-19#Text

До прийняття цього закону, тепло, яке входило в будинок, розподілялося на усіх за певною методикою та оплачувалося згідно показників лічильників та площі квартир. Але після прийняття цього закону ЦО (Центральне опалення) і гаряче водопостачання було розділено на :

- комерційне (загальнобудинковий лічильник)

- роздільне (квартирні лічильники)

В свою чергу, це спричинило ситуацію, за якою на даному етапі, у формуванні розрахунків за опалення фактично паралельно діють дві інструкції. А саме -  №315, яка була прийнята спеціально під Закон про комерційний облік тепла https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1502-18#Text , а також стара методика і №630 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/630-2005-%D0%BF#Text. Ця друга методика, яка діє з 2005 року – вона більш гуманна та клієнтоорієнтована.  Наразі, офіційно, з 2021 року КТЕ у розрахунках використовує більш нову методику №315, згідно якої:

XII. Перерозподіл обсягів теплової енергії, гарячої, холодної води, спожитої та розподіленої між споживачами у будівлі.

1. Проведення перерозподілу обсягів наданих комунальних послуг здійснюється:

   - у будівлі, де не всі приміщення, до яких постачається відповідна комунальна послуга, оснащені лічильниками гарячої води, - пропорційно до споживання відповідної комунальної послуги за останні 12 розрахункових періодів для всіх приміщень без обліку, до яких постачається відповідна комунальна послуга;

   - у будівлі, де не всі приміщення, до яких постачається відповідна комунальна послуга, оснащені лічильниками холодної води, - пропорційно до споживання відповідної комунальної послуги за останні 12 розрахункових періодів для всіх приміщень без обліку, до яких постачається відповідна комунальна послуга.

Проте, відсутність контролю, особистої відповідальності перед законом, а відтак, необхідності доводити і обґрунтовувати правомірність нарахованих сум призводить до того, що Київтпелоенерго кілька років тому почало відверто зловживати своїм монопольним становищем та застосовувати шахрайські схеми, користуючись законослухняністю (багато людей довіряють платіжкам) та правовою необізнаністю громадян. Що ми бачимо на прикладі цих будинків, які фігурують у розслідуванні, а ще – сотень інших ЖК по всій столиці.

Незрозумілі цифри у платіжках та перерахунки за минулі роки стали можливими тому, що КТЕ хитро застосовує у розрахунках обидві методики (630 і 315). Але використовує їх вибірково, дискримінаційно, і таким чином, щоб виправдати нарахування додаткових тисяч непрозорих «перерахунків» на кожне помешкання.

Чітко пояснити і довести правомірність цих нарахувань по кожній квартирі КТЕ не може, але це не має значення. Бо за наявної системи розрахунків доводити правомірність нарахованих сум і боргів має не монополіст, а проста людина-споживач, що є абсурдним і несправедливим. Бо у рядового мешканця майже немає шансів у змаганні з могутнім монополістом, із його заплутаними методиками та величезним штатом юристів. Навіть маючи на руках всі розрахунки, всі квитанції про сплату та показники індивідуальних та загальнобудинкових облікових засобів, люди не можуть це використати у суді, бо суди з величезним небажанням приймають позови до КТЕ.

Особисто я маю 3-річний досвід судів з Київтеплоенерго в Оболонському суді. І в судовому розгляді ми зіткнулися з комплексною проблемою. Як виявилося, у нас немає визнаних судових експертів з питань розрахунків комунальних тарифів! Немає фахівців, які б могли давати компетентні пояснення, визначати правомірність нарахованих сум у платіжках та перерахунках за минулі роки.

І це дозволяє суддям вільно трактувати свої рішення у той бік, в який вони забажають, і передбачити ці рішення майже неможливо. Так, у аналогічних ситуаціях, два судді Оболонського суду прийняли рішення на користь моїх клієнтів, мешканців будинку Г. Сталінграда, а два інших судді навпаки, відмовили мешканцям цього ж самого будинку у задоволенні скарги і прийняли рішення на користь КТЕ. Таке може бути лише в Україні. Але настав час змінювати правила і реформувати принципи відносин між державою і громадянами та викорінити умови, які призводять до корупції та дерибану коштів. Люди нової України, яка виборола своє право на незалежність, на вільне життя у битві з путінською ордою, заслуговує на прозорі і справедливі правила і закони, та на їх чітке виконання.

Тому ми чекаємо реакції від Кабміну, від Офісу Президента, від народних депутатів, від правоохоронних та контролюючих органів. Система непрозорих відносин у нарахуванні комунальних тарифів має назавжди відійти в минуле.

Також зазначу, що на початку березня 2022 року була прийнята  постанова Кабінету Міністрів України №206 від 05.03.2022 року «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану». Відповідно до цієї постанови, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється: нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.

Дана постанова застосовується з 24.02.2022 року. Також заборонено припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

Але ця постанова не вирішує питання непрозорих і незаконних нарахувань по суті, і лише трохи відтягує загострення протестів і колапс розрахунків за комунальні послуги. Тому назрів час для прийняття нового закону або, принаймні, постанови, яка відмінить усі непрозорі і безпідставні нарахування і перерахунки у бік збільшення за комунальні послуги.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma