Enigma Enigma

Roland Mikiani

2020-01-18 19:12:10 eye-2 2981   — comment 2

Slædepatruljen Sirius - Dog Sled Arctic Patrol

Sirius Dog Sled Patrol  - розділ на Вікі.
Slædepatruljen Sirius - офіційний вебсайт.

Патрулювання зазвичай здійснють 16 бійців - дві людини та 14 собак. Триває до шести місяців, часто протягом цього часу у патрульних відсутні контакти з іншими людьми. «Сіріус» - єдиний в світі військовий підрозділ, який по штату має їздових собак. «Сіріус» може брати участь в бойових діях, однак основним його завданням є контроль кордону та підтримання порядку.



Історія.
Спец.підрозділ «Північно-Східний гренландський санний патруль» було засновано влітку 1941 року для запобігання можливої ​​висадки німецьких військ в Гренландії. На Східному березі острова вже знаходилося декілька німецьких секретних метеостанцій, з яких отримували дані для прогнозу погоди на європейському театрі військових дій, а також для планування операцій U-boat. Тому дії Данії зі знищення цих станцій мали важливе значення як для Битви за Атлантику, так і для повітряних і наземних боїв в Європі, незважаючи на значне географічне віддалення від основних місць бойових дій. Патруль виявив німецьку метеостанцію Holzauge на Північно-Східному узбережжі острова Себін, яка після передачі на Велику землю координат була знищена американськими бомбардувальниками з Ісландії. За весь час Другої світової війни один боєць патруля був убитий в бою, двоє захоплені в полон, які незабаром втекли і повернулися в стрій.
У 1950 році, в умовах Холодної війни, Данія прийняла рішення про розгортання постійної військової присутності в Гренландії; тоді патруль отримав назву «Resolut», трьома роками пізніше був перейменований на честь зірки Сіріус, найбільшої в сузір'ї Великого Пса. Кронпринц Фредерік брав участь в полярній експедиції «Сіріуса», присвяченій його 50-річчю. У 2008 році Національний банк Данії випустив пам'ятні монети присвячені патрулю «Сіріус».

З жовтня 2012 року патруль підпорядковується Об'єднаному арктичному командуванню, Штаб підрозділу розташований в Данеборге, дозаправочні станції - в Норді, Данмарксхавне, Местерсвіге. Крім того на території патрулювання розміщено понад 50 складів з бараками. Південні склади поповнюють з моря, а Північні - з повітря.

Набір та навчання.
Кандидати в патруль «Сіріус» мають відслужити в армії, потім пройти психологічні тести та піврічне навчання. В патруль приймають і чоловіків, і жінок, але поки що жінки не подають заявки. Після навчання військовослужбовці проводять в патрулі два роки. Собаки служать в патрулі близько 5 років. Місячна зарплатня бійця - близько 22000 д.крон (~3000 євро).

Бойова служба.
Щороку на обхід території відправляється шість пар військовослужбовців кожна пара з 11-15 їздовими собаками. Кожна група везе близько 300-350 кг вантажу (в залежності від дистанції до складу). Територія патрулювання включає Північну і Північно-Східну частину Гренландії (де найбільше очікується цілком можливий російський десант), від фіорду і льодовика Петерманна до Кап-Біо на Північ від фіорда Флемінга. По прямій відстань між цими точками становить близько 2100 км, але шлях по береговій лінії набагато довше, приблизно 16 000 км. У день група проходить близько 30 км.
Патрулювання розділене на два часових періоди. Початок осіннього періоду зазвичай з листопада до кінця грудня, іноді і до початку січня. Полярна ніч починається на початку листопада, тоді ж починаються зимові урагани. В кінці січня закінчується полярна ніч і встановлюється більш спокійна погода, тоді ж починається другий період, що триває до червня (початок льодоходу). Влітку відбувається близько 30 експедицій в Національний парк, для кожної з яких патруль отримує окремий дозвіл. Патруль виконує також цінні з наукової точки зору спостереження: наприклад, вони збирають дані за тривалістю льодового періоду в Данеборге з 1951 року.
Екіпірування.
Через особливі умові роботи бійці в патрулі використовують безліч предметів екіпіровки, відсутніх у інших данських військових. На озброєнні бійців старі британські гвинтівки M1917 Enfield - ці пенсіонери добре стріляють за цих низьких температур, також є напівавтоматичні гвинтівки М2, рушниці 12 калібру, пістолет Glock калібру 10mm Auto.






Закінчити цю розповідь про дуже незвичний військовий арктичний підрозділ варто цитатою з вебсайту Slædepatruljen Sirius: Якщо ви хочете отримати надзвичайний досвід і у вас гарна характеристика та фізичні дані, то SIRIUS гарантує, що після 26 місяців перебування в самому безлюдному і холодному місці служби, у вас буде хороший заділ на все життя, і ви отримаєте набагато багатший досвід, ніж більшість на Планеті.



P.S. Всі світлини взято з відкритих джерел за допомоги Гуугл-пошуку.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma