Enigma Enigma

Vic Field

2019-07-21 15:55:59 eye-2 3071   — comment 0

Смачного! Про апельсини...

"Ми дєлілі апельсін. Нас много, а он одін..." Цю пісеньку з мультфільму 1976 року я вивчила раніше ніж з'їла всій перший апельсин.

Ще раніше апельсини згадувались в мультфільмі 1969 року про Чебурашку та Гену. Продавець знайшов невідомого звіра у ящику з апельсинами, які прибули з тропічної країни.

Вчора передивлялася цей мультфільм і звернула увагу, що покупець відмовився від великого апельсина, і купив один маленький, а потом повернувся і переважував його... Ми зараз купляємо 5 кг апельсинів в сітці за раз, бо так набагато дешевше. А дитиною я співала пісеньку "ми дєлілі апельсін" і уявляла, який же він на смак. Я не пам'ятаю, коли сталося історичне дегустування, але можу припустити, що під Новий рік, коли трапляються дива, пахне ялинкою та цитрусовими. Моя пам'ять підказує, що апельсини мого дитинства були з Грузії, але з якої тоді тропічної країни фрукти у мультику? В СРСР навіть "ворони просто так нє каркалі", не кажучи вже про радянських дитячих письменників та художників.

Всезнайко-Гугл підтвердив, що на території СРСР апельсини вирощували в Грузії. Самі старі апельсинові дерева, яким понад 100 років можна знайти біля Батумі. Перші закордонні апельсини поставлялися в Радянський Союз з Марокко та Ізраїлю. Так в осени 1963 року радянська делегація прибула в Марокко для обговорення участі в розробці залежів фосфоритів, де і підписали контракт на обмін радянських тракторів, комбайнів та азотних добрив на марокканські цитруси. Перший корабель с помаранчевими фруктами зайшов у Ленінградський порт на початку грудня 1963 року. В жовтні 1964 року було підписна угода № 593 «О продаже правительством Союза Советских Социалистических Республик имущества, принадлежащего СССР, правительству государства Израиль» .  Операція була названа "апельсиновою", тому що Ізраїль заплатив яфськими апельсинами та текстилем... Також Гугл видав цікаві цифри: "импорт цитрусовых возрос (тыс. т) со 192 в 1965 до 438 в 1975"...

Сьогодні апельсини є одними з найпопулярніших у світі фруктів. Про користь цих фруктів можна дізнатися на сайті healthline:

Апельсини є здоровим джерелом клітковини, вітаміну С, тіаміну, фолатів і антиоксидантів.

Апельсини можуть покращити  здоров'є серця і допомогти запобігти розвитку каменів у нирках. Фрукти не багаті залізом, але можуть захищати від анемії, збільшуючи поглинання заліза організмом.

Спочатку планувала поділитися з вами рецептом Марокканського апельсинового пирога, але цей рецепт можна легко знайти в Інтернеті. Тоді я передивилася свою колекцію старих кулінарних книжок і знайшла "цікавинку" - рецепт Апельсинового торта -  в книзі "Eat Well...Live Well... A collection of Recipes Tried and Proved to Suit Every Housewife", яка була опублікована в середині 50-х років XX століття в Північній Родезії (теперешня Замбія) 

АЛЕЛЬСИНОВИЙ ТОРТ

Інгредієнти для тіста:

3 яйця

1 склянка цукру

2 ч.л. потертої апельсинової цедри

1/3 склянки апельсинового соку*

1 1/4склянки борошна

2 ч.л. пекарського порошку

1/4 ч.л. солі

Інгредієнти для заварного крему:

1/4 склянки цукру

1 1/2 ч.л. борошна

2 ч.л. потертої апельсинової цедри

1/2 склянки апельсинового соку

1 яєчний жовток

2 ч.л. вершкового масла

1 ч.л. лимонного соку 

Виготовлення бісквіта:

Збити яйця з цукром добіла (я збивала міксером, якщо збивати вручну, то краще цукор додавати поступово). Продовжуючи збивати, додати цедру та сік.

Окремо просіяне борошно поєднати з пекарським порошком та сіллю. 

Поєднати суху масу та рідину. Перемішати поки тісто не стане гладким. 

Розділити тісто на 2 частини. Промастити форми, дно форм простелити пергаментом для випічки.* Викласти тісто і випікати 20 хвилин в розігрітій до 180С духовці. Форми з готовими коржами витягти з духовки і залишити охолонути хвилин на 10, тоді легше виймати коржі.

Виготовлення крему:

Крем виготовляється на водяній бані. Тому меншу каструлю помістить в велику каструлю з гарячою водою на вогні. У меншу каструлю покласти борошно, цукор та сіль. Перемішати. Помішуючи додати цедру, сік та масло. Окремо збити жовток і додати поступово збиваючи до маси. Готувати крем поки не стане гладким та густим. Зняти з вогню. Додати лимомонний сік. Готові коржі перемазати кремом.

Торт виходить дуже легкий. Солодкий в міру. 

* для виготовлення апельсинового соку в домашніх умовах я використовую пластикову розвертку, яку вставляю у миску.

В продажу також можна знайти дерев'яні преси-розвертки.

** мої роз'ємні форми для випічки розміром: 21см в діаметрі та 4 см заввишки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma