Чи любите ви часник, як я його люблю? В ПАР часник продають головками та зубчиками, дробленим свіжим, сухими пластівцями та порошком. Можна купити дроблений часник з імбірем, суху суміш пластівців часника з сілью.Також в продажу є часникова олія, часникове вершкове масло та часниковий оцет. На мій подив, виявилося, що в Південній Африці часника їдять більше, ніж в Україні. Країна мультінаціональна, то тут представлені Середземна, Індійська, Мексіканська, Китайська та Тайські кухні, де часнику використовується багато. Його їдять сирим, запікають, смажуть, тушкують, настоють з олією або оцетом.
З радянського дитинства пам'ятаю, що в нашій родині сирим часник їли з борщем, салом або чорним хлібом. В літку з часником закривали огірки та помідори в банки. Часто в зимку мама варила суп харчо. На свята, коли вдавалося "достать" майонез, робили "Мужской салат" з плавленого сиру та часнику з майонезом, або запікали цілу курку, натерту майонезом з часником, перцем та сілью.
Що ж змінилося після мого переїзду до ПАР? Cвіжий часник їм тільки в мексиканскькій сальсі і, іноді, додаю до салатів зі свіжих овочей. Помідори не консервую. Цілий рік їмо свіжі. Іноді роблю суху засолку огірочків с часником та свіжим укропом. Харчо варити не вмію. Курку майонезом не натираю. Бо за сучасними нормами здоров'я, це шкідливо і підвищує рівень холестерину в крові. Додаю дроблений часник майже у всі страви, які готую: супи, соуси, пасти, риби та різні блюда з м'ясом. Але сьогодні я хочу з вами поділитися рецептом курки з 40 зубчаками часнику. Цей рецепт я знайшла в книзі Food and Juice for Health (by Hamlyn, 2003).
Інгредієнти:
Курка (випотрошена,помита та висушена паперовим рушником) вагою 2 кг
1 букет гарний (bouquet garni - французьський термін для букету кулінарних трав, зв'язаних ниткою. Букет видаляється зі страви після приготування. Стандартного букету не існує. В моєму - всіжі чебрець, розмарин, петрушка, орегано. Можна використовувати суху суміш, зав'язану в легку бавовняну тканину)
4 ст. ложки олівкої олії (можна використовувати любу олію, навіть вершкове масло, якщо є бажання)
40 зубчиків часноку ( в оригінальному рецепті рекомендують не чістити часник, але я чіщу)
1 черешок селери (порізаний. черешок можна замінити листячком)
молотий перець
сіль за смаком
Приготування:
1. Покласти букет гарний в середину курки. Поперчити та посолити. Велику курку краще перев'язати ниткою/мотузкою.
2. На сковороді розігріти олію, додати часник та селеру. Додати курку. Обсматижи зі всіх боків, щоб змінила колір.
3. Перекласти курку, частник та селеру у казанок з кришкою (в мене керамічний, але чугунний теж підійде)
В оригінальному рецепті рекомендують замісити тісто з 4с. л. борошна та 4ст. л. води і цим тестом заліпити кришку. Я не рекомендую цього робити з вашим керамічним казанком (може тріснути під час готовки)
4. Поставити казанок з куркою у розігріту до 180С духовку. Випікати 2 години 15 хвилин. Дверцята духовки не відчиняти під час приготування.
Готову курку викласти на теплу тарілку. Прикрасити печеним часником та свіжими кулінарними травами. Подавати до столу гарячою з товченою картоплею та тушкованими овочами (приклад, рататуй)
Смачного!
Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma