Фета - це білий м'який сир, витриманий місяць у соленому розсолі. В ПАР фету роблять з коров'ячого молока. Це дуже популярний сир тут. Продається в пластикових контейнерах з розсолом або в вакуумному упакуванні без розсолу. Є проста традиційна Фета, її варіації з різними добавками (перцем, кулінарними травами) або данська (на верхньому фото). Данська Фета ніжніша за текстурою, ніж традиційна. Можу припустити, що традиційну тут роблять за німецьким рецептом. Німці були першопоселенцями на східному узбережжі Південної Африки. З Фета сиром я готую страви, роблю салати, тертим сиром посипаю готову пасту (макаронні вироби). Прочитала Вікіпедію про Фета та засмутилися. Виходить, що більш як 10 років я їм не справжню Фету.... В радянські часи я навіть назви такої не чула... До речі, українська Бринза відрізніняеться за смаком та текстурою від південно-африканкський сиру Фета.
Південно-Африканкський сир Фета з кулінарними травами:
В 2007 за схемою Європейського Союзу зазначення походження товару і традиційних продуктів називатися Фета може тільки сир, виготовлений з овечого (понад 70%) з додаванням козячого молока в Греції. За цією схемою Портвейном може називатися тільки червоне десертне вино з Португалії, Шампанським - тільки ігристе французьке вино з регіону Шампань, а чай Ройбус - тільки червоний чай з ПАР. У квітні 2019 року в Україні затвердили перші захищені назви для низки українських продуктів:
• вино - захищена назва походження "Шабський"
• вино - захищена назва походження "Ялпуг"
• сир - захищена назва походження "Гуцульська овеча бриндзя"
• кавун - захищена назва походження "Херсонський кавун"
• черешня - захищена назва походження "Мелітопольська черешня"
• мед - захищене географічне зазначення "Карпатський мед"
• вино - захищене географічне зазначення "Закарпаття"
• вино - захищене географічне зазначення "Білгород-Дністровський"
Поки в ПАР та Україні не змінили назву "фета" для білого м'якого сиру, пропоную вам рецепт простого та смачного салату.
САЛАТ З БУРЯКА ТА СИРА ФЕТА
Інгредієнти:
4-6 середнього розміру буряків відварити, остудити та почистити
100-150 г сиру Фета
1 пучок зеленої цибулі
сіль за смаком
лимонний сік за смаком
2-3 ст.л. олії (я роблю з оливковою)
Виготовлення:
Порізати кубиками буряки та сир.
Додати порізану цибулю.
Посолити за смаком.
Збризнути лимонним соком.
Додати олії та перемішати.
Смачного!
Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma