Enigma Enigma

Victor Gondar

2024-05-01 12:02:19 eye-2 3233   — comment 0

Смарт-імплантат для прискореної регенерації переломів кісток.

Кістки одночасно тверді й еластичні. Вони ростуть, постійно оновлюються, й створені так, щоб витримувати великі навантаження. Якщо кістки ламаються, то ключовим фактором успішного лікування стає правильне з’єднання уламків.

Але при деяких переломах, попри складні операції, вправляння уламків важке завдання. Ставлять спеціальні пластини (ортопедичні пластини) для фіксації фрагментів переламаних кісток. Особливо часто подібна ситуація трапляється у пацієнтів з переломами кісток гомілок – 14 випадків зі 100.

Після подібних ортопедичних операцій не можливо відстежувати процеси регенерації. Лише через декілька тижнів по рентгенівському знімку (рентгенографія) можна відмітити ефективність лікування. В іншому випадку – сильний больовий синдром, втрата працездатності, повторна операція тощо.  

Науковці із Саарландського університету, Німеччина, презентували революційну технологію – смарт-імплантат, який не лише фіксує і стабілізує перелом, але й активно сприяє регенеративним процесам.

В основі проєкту «Смарт Імплантат» лежить імплантат з інтегрованими «штучними м’язами», які являють собою металічні дроти з ефектом пам’яті. Вони стимулюють регенеративні процеси через мікромассаж в зоні перелому.

Як працює смарт-імплантат? Відразу після становлення, імплантат дозволяє проводити постійне спостереження за процесами відновлення. Якщо пацієнт дає занадто велике навантаження на перелом, то імплантат видає попередження.

Смарт-імплантат має регульовану жорсткість. Завдяки нікель-титановим дротам, він максимально адаптується до лікувального процесу. Крім того, імплантат може проводити мікромасаж. Спеціальні рухи можуть стимулювати регенеративні процеси.

Технологія забезпечує більш ефективне лікування переломів, і може революціонізувати хірургічну ортопедію та догляд за пацієнтами. Також вона має великий потенціал в роботехніці й створенні автоматичних систем. 

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma