Enigma Enigma

Alex Noyt (Oleksandr Maliuchenko)

2019-08-27 12:33:29 eye-2 5084   — comment 2

ССО України затопили місто у Німеччині, змінили політичні погляди місцевих та розгорнули партизанський рух

Завершились багатонаціональні навчання Combined Resolve-XII на великому полігоні Хоенфельс у Німеччині з містами та різноманітним ландшафтом - лісами, водоймами та полями.

Підрозділ 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго Сил спеціальних операцій ЗС України брав участь у навчаннях у складі сил OPFOR, що імітували противника для багатонаціональної бригади BLUFOR. У складі BLUFOR діяла наша механізована рота 93-ї бригади. У навчаннях цього року Combined Resolve-XII взяло участь більш ніж 5000 військовослужбовців з 21 країни світу.

З початком навчань наші ССО діяли у тилу бригади BLUFOR, упродовж 10 діб. За цей час вони встигли ідентифікувати 86% цілей бригади, здійснити багато нальотів та ліквідацій окремих підрозділів умовного противника, затопити місто, замінити політичні погляди цивільного населення, яке умовно "проживає" у навчальне містечках на полігоні, організувати партизанський рух з місцевих, та підняти український прапор у заблокованому силами BLUFOR місті на День Незалежності.

Одним з основних завдань наших спецпризначенців була розвідка та корегування артогню сил OPFOR. 

“За цей час розвідкою OPFOR було викрито розташування всіх підрозділів BLUFOR. При цьому визначити дислокацію української механізованої роти вдалося лише на третю добу, за допомогою безпілотника. Наші гарно замаскували свої позиції та техніку, неочікувано для розвідки змінювали вночі позиції та райони зосередження”, – розповідає командир українського загону майор Ян. Окрім розвідки та передачі даних у штаб OPFOR, вони проводили нальоти на підрозділи сил BLUFOR, а з початком активної фази навчань, вийшли на вільну охоту, що дуже докучало та руйнувало плани наступу бригади. 

Успішна робота наших ССО з умовним населенням міст на полігоні, статистами, що імітують реальних цивільних, та обладнаних системами лазерної імітації “MILES”, дала змогу організувати партизанський рух у тилу противника та відтягнути частину сил BLUFOR  з переднього краю. А також завдяки створеної мережі агентів, було затоплено місто у тилу багатонаціональної бригади. 24 серпня, у День Незалежності наші специ проникли у заблоковане BLUFOR місто та підняли там прапор України.

“За всі десять днів навчань позиції наших розвідгруп залишалися невиявленими, не зважаючи на різноманітні заходи контрдиверсійної боротьби. Відповідно ми не мали умовних втрат особового складу. Панували повне розуміння та взаємосумісність з підрозділами сил OPFOR, до складу яких ходили. “Воювати” з українською ротою не доводилося, бо наші групи діяли в глибокому тилу, а “холодноярці” завжди перебували на передових позиціях”, – розповів командир українського підрозділу ССО.

Під час навчань командний пункт підрозділу Сил спеціальних операцій України відвідав командувач ССО ЗС США в Європі генерал-майор Сміт, який спостерігав в режимі реалтайм за діями наших розвідників. Він відзначив дії українського SOF як одні з найефективніших серед інших груп ССО.

 Як я писав раніше, на цих навчаннях відзначились також "холодноярці" 93 окремої механізованої бригади України  Combined Resolve XII - український розвідник взяв у полон 4 БМП та 30 солдатів НАТО

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma