Enigma Enigma

Ярослав Стеців

2024-05-20 08:43:06 eye-2 3260   — comment 0

Старшини–артилеристи українських армій періоду Української революції 1917–1921: Володимир Галан

Після короткої паузи продовжую публікувати біограми старшин–артилеристів українських армій періоду Української революції 1917–1921 рр. Так, чільне місце серед офіцерського корпусу Збройних сил ЗУНР займав сотник Галицької Армії Володимир Галан. Виходець з Глинянської міської інтелігенції (нині Львівська область) сотник Галан народився у квітні 1893 р. та здобув освіту в Золочівській гімназії, Львівському, Віденьскому та Празькому університетах, а згодом і в Пенсильванському університеті за фахом економіста. У 1922 р. захистив науковий ступінь доктора права та суспільних наук.

З початок Першої світової війни був призваний поручником в австрійську артилерію та дослужився до посади ад'ютанта артилерійської групи. У боях поблизу Луцька був поранений, а згодом потрапив до російського полону, де пробув до січня 1918 р.

У листопаді 1918 р. з початком Листопадових революційних подій в Галичині перейшов на службу в Галицьку Армію на посаду ад'ютанта 4–го гарматного полку у складі якого брав участь в облозі Львова. Згодом В. Галана призначили командиром 5-ї гарматної батареї 4-го полку артилерійської групи «Південь», яку за героїзм на полі бою пізніше іменували – «Батерія смерти». Унаслідок реогранізаційних заходів, які проводило галицьке військове командування 5–та батарея В. Галана була переведена в склад 10–го гарматного полку. Разом з Галицьким військом перейшов р. Збруч та командував підпорядкованою батареєю в боях за Київ, а також відбивав ворожі атаки в «чотирикутнику смерті».

У 1923 р. Володимир Галан еміґрував до США. Був активним учасником громадсько–політичного життя: організовував допомогу українським емігрантам у Європі після Другої світової війни; заснував та очолив Злучений Українсько–Американський допомоговий комітет (1929–1940 рр.) та комітет допомоги Карпатській Україні. Був автором численних статтей, присвячених військовій і культурній тематиці. Зокрема написав та опублікував: «Спомини із українсько–польської й українсько–більшовицької війни», «Значення України у світовому господарстві» а також видав книгу мемуарів «Батерія смерти». Був членом організаційного комітету підготовки 1–го Світового конгресу українців у Нью–Йорку. 5 липня 1978 р. сотник ГА Володимир Галан помер та був похований на цвинтарі у м. Філадельфія.

Детальна біографія В. Галана за посиланням:

https://t.me/Artillery_officers/45 

  

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma