Enigma Enigma

Интересности

2024-04-29 10:06:34 eye-2 3993   — comment 0

Сухий чи вологий: який корм для котів кращий

Сухий чи вологий: який корм для котів кращий

Харчування є однією з найчастіше обговорюваних тем серед власників котів, адже якість їжі відображається на стані здоров’я та рівні активності чотирилапого друга. Вибір найкращого типу корму для тварини залежатиме від її віку, ваги, історії здоров’я тощо. Але будемо чесні: лише фахівці, що глибоко вивчають тему харчування котів, після взяття аналізів та проведення досліджень точно зможуть сказати, що саме краще для певного пухнастика. Проте, знаючи про переваги та недоліки сухого та вологого корму, кожен власник може самостійно визначитися з вибором. Наша стаття допоможе тобі в цьому.

 

Деякі люди вважають, що всі сухі корми для домашніх тварин шкідливі, але це не так. Адже їх виготовляє багато виробників, у тому числі бренди, які добре себе зарекомендували. Сухий корм для котів має свої унікальні переваги:

  • допомагає зменшити утворення нальоту та зубного каменю на зубах кішки. У такий спосіб він слугує профілактикою запалення ясен (гінгівіту), захворювання пародонту, яке спричиняє біль, втрату зубів тощо. Він не замінює щоденний догляд за зубами, проте може стати додатковим засобом профілактики;
  • доступна вартість. Зазвичай сухий корм дешевший, ніж вологий. При цьому він забезпечує всі потреби тварини. Доступна вартість харчування для домашнього улюбленця особливо важлива для тих, хто утримує декілька котів;
  • довший термін зберігання. Сухий корм має набагато нижчий вміст вологи, що мінімізує ризик розвитку бактерій. Завдяки цьому власник може залишати тварину вдома на цілий день, просто насипавши більше їжі в миску, – навіть якщо на дворі жарко, вона не зіпсується.

Одним із найбільших недоліків сухого корму є те, що він підвищує ризик ожиріння. Оскільки гранули містять мало вологи, коти можуть не відчувати повного насичення, тому схильні до переїдання. До того ж не всі тварини їдять лише тоді, коли голодні, а отже, враховуй особливості поведінки твого вихованця та в разі потреби обмежуй його раціон.

 

У чому полягають переваги та недоліки вологого харчування

Вологий корм для котів містить значно більше вологи, ніж сухий, – приблизно у 7–8 разів залежно від різновиду вибраних для порівняння продуктів. Насправді це має дуже велике значення для тварини, оскільки зневоднення для котів, які природно п’ють мало води, є дуже небезпечним. Ветеринари пояснюють, що вода має важливе значення для травлення, засвоєння поживних речовин, підтримки температури тіла, сприяння належному функціонуванню основних органів, покращення кровообігу, виведення токсинів і зменшення ймовірності утворення каменів у нирках.

Ще одна перевага вологого корму для кішок полягає в тому, що він містить менше калорій, ніж сухий. Через значно вищий відсоток води він менш калорійний. Завдяки більшому об’єму їжі тварина швидше відчує ситість. Тому вологий корм буде слушним вибором для котів, схильних до ожиріння та надмірного набору ваги. Звісно ж, м’який продукт тварині легше жувати, тому він буде оптимальним варіантом для літніх вихованців або тих пухнастиків, які мають певні стоматологічні проблеми. 

Попри всі переваги вологого корму, він також має певні недоліки. Однією з найвагоміших причин відмовитися від такого типу харчування є його висока вартість. Саме через це для багатьох власників вологі корми виступають у ролі святкових страв. Іншою особливістю, яку варто враховувати, є нетривалий термін зберігання. Миску з їжею можна залишати не більше ніж на декілька годин – після цього її якість зазвичай погіршується. Це може бути проблемою для котів, які звикли їсти протягом дня. Відкриту консерву потрібно зберігати в холодильнику. Покупка дорогого вологого корму – не гарантія, що вихованець буде в захваті, адже всі пухнастики мають унікальні смакові вподобання.

Для кожного типу корму для котів властиві певні переваги та недоліки. Проте годування вихованця комбінованою дієтою може допомогти досягнути балансу. Деякі власники дають різні види корму вранці та ввечері, інші просто змішують два різновиди в одній мисці. Рішення за тобою – заходь на сайт Аврори та замовляй якісне та недороге харчування для домашнього улюбленця за доступною ціною.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma