Enigma Enigma

Roland Mikiani

2020-01-25 18:01:26 eye-2 3007   — comment 1

Suomi: HX Challenge 2020

З 9 січня у Фінляндії проходять льотні випробування HX Challenge 2020 для учасників конкурсу за програмою HX Fighter Programme ВПС Фінляндії.

Програма HX почалася в 2015 р. для заміни в складі фінських ВПС винищувачів-бомбардувальників Boeing F/A-18 - 55 одномісних F/А-18C і 7 двомісних F/A-18D, термін експлуатації яких закінчується в 2025-2030 роках. На етппі попередньої оцінки до участі в конкурсі запросили п'ять компаній, які запропонували свої варіанти літаків. На випробування кожного з них на HX Challenge відводиться сім робочих днів:

9-17 січня - європейський Eurofighter Typhoon BAE Systems.

20-28 січня - французький Dassault Aviation Rafale.

29 січня - 6 лютого - шведський Saab JAS 39E/F Gripen.

7-17 лютого - американський Lockheed Martin F-35 Lightning II.


18-26 лютого - американський Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Для базування літаків обрана авіабаза Pirkkala. В основному, польоти плануються в денний час з 8:00 до 16:00, на нічні кожному відводиться тільки один день. Літати будуть практично над всією територією країни, аж до Оулу на Півночі і до Балтійського моря на Півдні і Заході. Час випробувань в січні-лютому вибрано умисно, щоб оцінити реальні можливості експлуатації авіатехніки за найгірших зимових погодних умов.

При цьому не буде всебічних льотних випробувань, проводяться тільки окремі найбільш екстремальні перевірки на відповідність реальних характеристик раніше заявленим виробником. Основний час витратять на оцінку відповідності діючої та перспективної концепції застосування фінських ВПС при вирішенні конкурентами п'яти бойових завдань: боротьба з повітряним противником; нанесення ударів по наземних об'єктах; ураження надводних цілей; можливість застосування керованої зброї великої дальності; ведення всіх видів розвідки, а також можливості зв'язку і управління.

Передбачена відпрацювання задач як у взаємодії з винищувачами-бомбардувальниками F/А-18C/D Hornet і з навчально-бойовими Hawk Mk.51 ВПС Фінляндії, так й проти них. Крім того, у випробуваннях візьмуть участь кораблі ВМС. З іншого боку до випробувань залучаються по 2-4 літака. Мінімальний варіант - по дві машини конкурсанта, одна з яких обов'язково двомісна. Зрозуміло, це не стосується F-35, у якого такого варіанту просто немає.

Конкуренти будуть намагатися показати максимум. Наприклад, шведи можуть пригнати свій літак AVAKS SAAB GlobalEye, продемонструвавши можливості взаємодії з ним для Gripen.
 

А Boeing планує заодно з основними задіяти літак РЕБ F/A-18 Grouler.

Після завершення HX Challenge отримані в ході випробувань результати по кожному кандидату будуть використані в наступних етапах оцінок, який включають віртуальне моделювання та комп'ютерну симуляцію рішення бойових задач групою з чотирьох винищувачів-бомбардувальників при різних сценаріях, а також ефективність кожного варіанта в умовах тривалих бойових дій. Паралельно буде проведена бюджетна оцінка вартості експлуатації, оцінка можливості збереження потенціалу розвитку кандидатів, а також їх здатність адаптуватися до перспективної концепції застосування ВПС Фінляндії на період до 2060-х років.

Відповідно до графіка реалізації програми HX уряд повинен прийняти рішення щодо вибору варіанту закупівлі в 2021 році, а також остаточно визначитися з кількістю закуповуваної техніки - 64 літаки, або все-таки 48. Другий варіант з'явився з явним прицілом на F-35. У будь-якому випадку, постачання ВПС нових винищувачів заплановані на 2025-2030 роки. При цьому програма HX стане найбільшим збройовим контрактом Фінляндії з рамковою вартістю 7-10 млрд. євро, але ця сума не включає закупівлі озброєння та обладнання, а також витрати на технічне обслуговування і модернізацію протягом життєвого циклу нових машин. З досвіду експлуатації F/А-18C/D фіни оцінюють потрібну на це суму ще не менше ніж в 7 мільярдів, з яких два доведеться витратити на модернізацію.

Що ж стосується можливих переможців конкурсу, то деякі експерти стверджують, що американські літаки тут в явній фаворі. При цьому, як пишуть профільні ЗМІ, якщо в період правління Дем.партії більше шансів давали F-35, то Трамп лобіює продукцію Boeing.

The Finnish HX Challenge Begins

Відео з випробувань двох перших машин.
Eurofighter Typhoon Afterburner Takeoff from Tampere | HX Challenge 
Dassault Rafale B severely cold weather tests in Finland

--
Всі фото з Гуугл-пошук, тому авторів не вказував.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma