Хай там як у цій книжці про Париж 1930-х років, але люблять його за попередню богемність. І якщо навіть про 1920-ті з їхніми легендами з письменницького світу, які тут починали – Гемінгвей, Гертруда Стайн, Дон Пассос – писали, що їхній Монпарнас, де вони гуляли, це лише купа будинків, гастрономічний магазин Дамуа, ліцей Станіслава, церква, і все. Мовляв, лише дресировані привиди й дешеві готелі, то що казати про пізніші часи.
Тим не менш, у 1930-х все відродилося, Париж полюбили заново, і зокрема бар Bec-de-Gaz, де зустрілися Жан-Поль Сартр, Симона де Бовуар і Раймон Арон, замовивши по абрикосовому коктейлю, і заодно започаткувавши одну із головних філософських та інтелектуальних течій ХХ століття — екзистенціалізм. Тож книга "В кафе екзистенціалістів: свобода, буття та абрикосові коктейлі" Сари Бейквелл запрошує у захопливу мандрівку цим потужним філософським рухом. Вона є колективним портретом Жана-Поля Сартра, Симони де Бовуар, Моріса Мерло-Понті, Альбера Камю, Карла Ясперса, Мартіна Гайдеґґера, а також пів дюжини інших європейських письменників і філософів того часу.
Сексуальні, вишукані, епатажні, чуттєві й ерудовані: як реагували екзистенціалісти на моральну й політичну кризу 1930-х років? Як вони пережили загальноєвропейську катастрофу воєнного часу? Про що думали та про що говорили у своїх творах і дискусіях у кафе в роки післявоєнної відбудови? Їхні ідеї були не менш глибокими та яскравими, ніж їхні різноманітні й суперечливі особисті долі. Сплітаючи воєдино історію філософського руху з історіями людей, які його творили, авторка розгортає перед читачем неймовірну панораму інтелектуального життя Європи минулого століття, описану з перспективи його домінантних духовних пошуків та цінностей, головною з яких завжди була свобода. Яку не можна не любити.
Сара Бейквелл. В кафе екзистенціалістів: свобода, буття і абрикосові коктейлі. – К.: Комубук, 2025
Фото: Brassai
Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma