Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2021-06-11 08:16:13 eye-2 4017   — comment 8

Тесла, Мороз, Распутін: мандрівка Транссибірським експресом

За сюжетом цього грандіозного роману-епосу, створеного в жанрі альтернативної історї, Тунґуська катастрофа 1908 року обернулася тим, що терени Евразії опанували т.зв. «люті», які заморожують усе: від металів до історії.

Тож Велика війна у романі не відбулася, а Росія залишилася імперією під Кригою, казково багатою на коштовні копалини з дивовижними властивостями. Польські підпільники далі змагаються за незалежність, а один із них, потрапивши на каторгу, навчився розмовляти з лютими і став героєм леґенд під іменем Батько Мороз.

Царська політична поліція, щоб використати Батька Мороза у власних цілях, виряджає на побачення з ним його сина - молодого математика і запеклого картяра Бенедикта Ґерославського. Мандрівка Транссибірським експресом перетвориться на небезпечну пригоду, а ще він зустрінеться зі своїм коханням.

Прибувши до Іркутська, Бенедикт Ґерославський потрапляє в середовище великих підприємців, частина з яких прагнуть політичної незалежности Сибіру. Тут він співпрацює з геніяльним американським винахідником Ніколою Теслою, якому російський імператор доручив розробити зброю проти лютих, аби подолати Кригу і розморозити Історію.

Проте на кожному кроці на Бенедикта чигають небезпеки збоку шанувальників Мороза, якими керує всемогутній Григорій Распутін. Усе ж він прямує у саме серце Краю Зими. Чи вдасться Ґерославському розшукати батька? Чим завершаться експерименти Тесли? І чи настане в Евразії велика Відлига?

Яцек Дукай. Крига. – Л.: Астролябія

 

Ілюстрація: Waldemar Kozak

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma