Enigma Enigma

Serg

2020-06-11 15:30:14 eye-2 2706   — comment 0

Три роки полону в НЗФ «ДНР» за звичайне фото снігу

Історія горлівчанина Станіслава Печонкіна, за фахом хіміка, якого бойовики НЗФ «ДНР» затримали за нібито шпигунство на користь України.

          Станіслав виїхав з м. Горлівки на підконтрольну Україні територію у 2015 році, коли зміг собі оформити перепустку та влаштувався на завод «Артвайнер» охоронцем. Однак, на вихідні повертався до Горлівки, до своєї власної квартири.

          В січні місяці 2017 року горлівчанин приїхавши додому на вихідні, вирішив пофотографувати перший сніг, який випав. Взявши планшет, вийшов на центральну вулицю та почав фотографувати площу та новорічну ялинку. Однак, Станіслав не помітив, як в його кадр потрапив автомобіль начальника міського відділу т. зв. «МГБ ДНР». Після цього, його запросили до відділу. Подивившись фото, які відзняв Печонкін, побачивши там автомобіль начальника в кількох ракурсах та знайшовши його соціальні мережі з проукраїнською позицією, одразу звинуватили його в шпигунстві.

          Після цього, його затримали та направили на допити в Донецьк в будівлю т.зв. «МГБ ДНР». «Судячи по говору, який мали деякі, і судячи з того, що вони добре розбираються в політичній ситуації, яка в Російській Федерації, це були так звані «шахтарі і трактористи», як каже Володимир Володимирович Путін. Ну, тобто люди, яких там немає. Приїжджі з Російської Федерації фахівці з ФСБ. Треба сказати, що потім подібні люди особливо і не переховувались. Вони говорили: «Ми з ФСБ» - згадує колишній полонений.

          Крім того, до Станіслава Печонкіна застосовувалися тортури та катування для вибиття «потрібних» показань. «Там були тортури. Там був електричний струм. Це взагалі класика жанру у них. Там були постійні побиття. Там поливали мені голову кип'ятком. Кип'ятили чайник і поливали на голову. Знаєте що таке "керхер"? Це такий насос, такий прилад для миття машин, який подає струмінь води під великим тиском. З цього вони мене поливали на вулиці. На холоді.» - ділиться враженнями Станіслав.

          Потім він опинився на лаві підсудних у т.зв. «суде ДНР». «Було 4 засідання, процедура дотримувалася формально. Була колегія з 3 суддів, обвинувач "державний" і так званий адвокат. І конвоїри. Більше не було нікого. І я в клітці сидів. Говорити давали, але все це була вистава, де що-небудь заперечувати або підтверджувати не мало сенсу. Там все за заздалегідь написаним сценарієм йде. Не вивчаються толком ні докази, нічого. Все це чисто формальність. Гра в державу. Як і вся «Донецька республіка». Окупація, яку намагаються закамуфлювати під окрему державу, але все це насправді носить глибоко імітаційний характер. Те ж саме, що і суд, те ж саме, що і слідство. І так все життя там.» - описує Станіслав. Йому оголосили 10 років позбавлення волі.

          Станіслава повернувся на підконтрольну територію України під час обміну полоненими 29 грудня 2019 року.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma