Enigma Enigma

Ігор Бондар-Терещенко

2024-04-14 11:33:48 eye-2 4212   — comment 0

Ціна мудрости

Нові стосунки скасують старі, відмова від кар'єри – це катастрофа, дорога річ – борги, а шоколадний торт – зайва вага. Після чого ми жаліємо самих себе, шкодуючи, що не зробили "правильний" вибір. Виходить, жаль - це ціна мудрости?

Хай там як, але у книзі «Якби ж тільки: Знайти свободу від жалю» відомий психолог Роберт Л. Ліхі розповідає, як зробити так, щоб жаль сприяв вашому розвитку. Як саме? Це коли, наприклад, ми вважаємо, що могли б обрати ті чи інші стосунки, кар'єру, зробити певну покупку чи взяти один із десертів, але вагаємося, позаяк можемо припустити неприємні наслідки цього вибору. Нові стосунки скасують старі, відмова від кар'єри – це катастрофа, дорога річ – борги, а шоколадний торт – зайва вага. Після чого ми жаліємо самих себе, шкодуючи, що не зробили «правильний» вибір. Виходить, жаль - це ціна мудрости?

«Ми можемо уявити світ, кращий за той, в якому ми жили; ми можемо уявити, яким було б життя, якби ми обрали щось інше, - підтверджує автор. - Жаль - це здатність уявляти можливості. Це емоція ймовірності. Він вказує на те, що могло б чи може бути - не обмежуючись тим, що існує насправді. У такий спосіб, використовуючи передові навички, засновані на когнітивно-поведінковій терапії, автор книжки показує, як позбавитися жалю й ухвалювати рішення з більшою ясністю й упевненістю, як застосовувати потужні інструменти самодопомоги й реалізовувати викладені в книзі стратегії. Адже саме ви - автор історії свого життя: ви можете вирішувати, що буде важливим в наступному його розділі, а потім зробити це, залишивши помилки й нещастя в минулому.

 

Роберт Л. Ліхі. Якби ж тільки: Знайти свободу від жалю. – К.: Видавництво Ростислава Бурлаки, 2024

 

Фото: Susan Colpich

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma