Enigma Enigma

Интересности

2019-10-28 09:36:23 eye-2 3000   — comment 0

Туристичне страхування: що потрібно знати

У червні 2017-го року українці отримали можливість без візи відвідувати країни Європейського Союзу. І тепер багато туристів вважають, що для в'їзду достатньо одного біометричного закордонного паспорта. Це не так. Одна з головних вимог – наявність медичної страховки.

Згідно із законодавством України, турист зобов'язаний застрахувати своє життя і здоров'я перед виїздом за кордон. Крім того, багато країн також зобов'язують мандрівника мати страховку, інакше вам може бути відмовлено у в'їзді. Тому, незалежно від мети вашої поїздки за кордон – будь то матчі Чемпіонату Європи 2020, черговий турнір PokerStars в казино Монте-Карло або музичний фестиваль NOS Alive в Лісабоні – вам потрібно буде заздалегідь дізнатися у свого туроператора або в консульстві обраної країни про необхідність оформлення страховки.

Обов'язкова туристична страховка є юридичним документом, який підтверджує страхування життя, здоров'я, іноді й майна людини, що виїжджає за кордон. Вона покриває витрати на надання швидкої медичної допомоги та екстрених стоматологічних послуг, перевезення в медичний заклад та обслуговування у поліклініках, медикаменти у разі захворювань українця у чужій країні та евакуацію на батьківщину у разі необхідності. Це стосується травм або вірусних захворювань, тобто хвороб, якими ви заразилися, безпосередньо під час дії путівки. Якщо ж у поїздці у вас знову з'явився хронічний гайморит або подібне захворювання, яке ви просто не долікували вдома, такі випадки стандартна страховка не обслуговує. Але якщо трапився страховий випадок, вам оплатять послуги зв'язку. Це входить у базову страховку, у разі доплати ви можете застрахувати навіть своє майно.

Страхування забезпечує суб'єкт туристичної діяльності. Якщо ви організуєте поїздку самостійно, то ви зобов'язані застрахуватися особисто. Але найчастіше це роблять турагентства, які продають тур. У вартість більшості вже включений збір на обов'язкове Медичне страхування. Але чим дешевше тур, тим більше шансів отримати негативні моменти з оформленням страховки. Це зайвий ризик.

Ще варто врахувати, що туристичні агентства – це посередники, які у будь-якому випадку оформляють страхування у спеціальних компаніях.

Пам'ятайте: ви можете відмовитися від страхування, яке входить у вартість туру та оформити її самостійно, звернувшись до страхової компанії.

Важливо: вартість багатьох медичних послуг не зрівняється з українськими цінами. Наприклад, в США обробити рану та накласти один шов на, наприклад, порізану склом ногу, варто… 1 тисячу доларів! В Україні за ці ж гроші можна прооперувати апендицит як мінімум п'ятьом хворим! Так що навіть, здавалося б, дорога страховка, можливо, дозволить вам заощадити величезну суму грошей.

Ціна страховки. Які послуги входять у вартість?

Ціна страховки залежить конкретно від кожного туриста та його поїздки. Впливають такі фактори, як тривалість поїздки й вік туриста (для дітей та літніх людей вона коштує дорожче). Також впливає сума покриття, країна призначення та вартість послуг самої страхової компанії. Від мети візиту в іншу країну вартість теж залежить, наприклад, якщо ви віддаєте перевагу активному відпочинку, ціна буде вище приблизно у два рази. Однак, й вартість виплати у разі травми буде більше. Стандартна сума покриття страховки – 30 тисяч євро або доларів. Страховий ліміт (максимальна сума компенсації) не перевищує 50 тисяч доларів. І ці гроші виплачують у рідкісних випадках. Наприклад, коли вилікувати українця у клініці за кордоном не можуть й відправляють на лікування додому.

Фахівці рекомендують до країн ЄС оформляти поліс з лімітом до 30 тисяч доларів, а до Єгипту, Тунісу або Туреччини краще вибирати страховку з покриттям у 50 тисяч. Тим людям, які за кордоном бувають рідко, рекомендують вибирати одноразовий поліс на певну кількість днів. Якщо ж Ви часто виїжджаєте, придивіться до страхування на весь рік. Так, воно коштує дорожче, але зате ви позбудетеся від зайвої мороки з оформленням страховки кожен раз.

Також вартість страховки може варіюватися від її виду. Страховка буває:

  • туристична;
  • для ділових поїздок;
  • студентська;
  • для працевлаштування або роботи;
  • спортивна.

Вагітним жінкам розширена страховка дозволить у разі рекомендації лікаря безкоштовно продовжити термін проживання у готелі, а також дозволить отримувати послуги гінеколога.

Поліс не оплачує травми при форс-мажорних терактах, військових діях у країні, де знаходиться турист. Крім того, травми, які мандрівник отримав у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, не є страховим випадком. Сюди ж входять пластичні операції. Ще страхова компанія не зобов'язана виплачувати компенсацію у разі туризму до країни, які не рекомендовані до відвідування українським МЗС.

Підсумуємо: ціна поліса залежить від виду страховки, тривалості та мети подорожі, віку туриста, суми покриття, країни призначення, вартості послуг страхової компанії.

ВАЖЛИВО: Умови настання страхового випадку, сума компенсації у кожної страхової компанії варто уточнювати окремо! Універсальної відповіді на це питання немає!

В цілому, у 2019-му році сума, яку сплачує турист, коливається від 200 гривень до декількох тисяч.

Як оформити страховку?

Сьогодні туристичну страховку можна оформити як онлайн, на сайті страхової компанії (можна оформити навіть страховку з «вологою» печаткою), так й «офлайн», просто звернувшись до страхової компанії. Щоб правильно вибрати поліс страхування, обов'язково звертайтеся у ті страхові компанії, які успішно зарекомендували себе на українському ринку. Й детально обговоріть усі умови зі страховим агентом.

Підписуйтесь на наш Telegram канал Enigma